Mislav Oršić postiže gol (Reuters)
Mislav Oršić postiže gol (Reuters)

Lekcija Čelsiju i najveća pobeda Dinama u ovom veku! Ubica londonskih klubova je opet imao noć (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 06.09.22. | 20:37

Šampion Hrvatske na fenomenalan način startovao u Ligi šampiona

Krajem 90-ih je Dinamo pobeđivao Ajaks u gostima, Porto na Maksimiru, igrao 0:0 na Old Trafordu protiv prvaka Evrope…

U ovom veku je dugo bio predmet podsmeha u Ligi šampiona zbog serije poraza i slabih igara, a onda je 2015. u prvom kolu grupne faze srušio Vengerov Arsenal i na neki način skinuo mrak. Imao je posle toga neke sjajne partije u Ligi Evrope, pobeđivao Villjareal, Totenhem, Vest Hem… Ali taj Arsenalov skalp je stajao kao nedostižna granica. Sve do večeras kada je u Maksimirsku šumu došao Čelsi koji je ovog leta spržio blizu 300.000.000 evra na pojačanja. I dobio lekciju!

Izabrane vesti

Konačnih 1:0 govore da je bilo tesno ali ne oslikavaju na najbolji način sliku sa terena na kojem su Modri igrali sjajan fudbal, u većem delu meča bili bolji ili makar ravnopravan rival i tek na kraju prešli u defanzivu. Imali su i sreće pri kraju ali su je zaslužili jer ju je i Čelsi imao pre toga.

Igra koju je Dinamo večeras pružio je bila bolja nego u toj pobedi protiv Arsenala. A sve to na bitan datum u istoriji zagrebačkog kluba. Na današnji dan pre 55 godina su osvojili Kup sajamskih gradova protiv Lidsa što se smatra najvećim uspehm u istoriji kluba. Englezi im dođu kao neka sudbina, a protiv Plavaca su zaokružili paket pobeda nad velikim londonskim klubovima.

Ako nastavi sa ovakvim igrama, Dinamo može da sanja i o prvom plasmanu u noakut fazu Lige šampiona posle osam neuspešnih pokušaja.

Izveo je Tomas Tuhel skoro najjači tim koji je imao na raspolaganju s obzirom da su zbog povreda izostali golman Mendi, vezista Kante i očigledno preumorni veteran Tijago Silva. Šansu u startnih 11 je dobio Čilvel na levom boku umesto Kukurelje, bivši dinamovac Kovačić umesto Žoržinja jer bolje poznaje rivala, a priliku za debi veliko pojačanje Pjer Emerik Obamejan. Ali veće iznenađenje je napravio Ante Čačić koji je zaigrao sa trojicom u poslednjoj liniji što mu do sada nije bio običaj. Čak iako mu je falio povređeni štoper Boško Šutalo.

Posle početnog presinga gostiju i pokušaja Haverca i Obamejana, zablistao je “ubica londonskih klubova” Mislav Oršić. Zagrebačko dete koje je terorirsalo Murinjov Totenhem, cepalo mrežu Vest Hema, večeras je u 13. minutu postiglo još jedan gol za pamćenje. Pretrčao je sa loptom dobtih 50 metara, oteresao 80 miliona evra plaćenog štopera Veslija Fofanu a onda šmekerski samo bocnuo pored golmana Kepe.


Od to gola je Dinamo bio bolji i igrao bolji fudbal. Čak ni fizički nije bio ispod premijerligaškog nivoa. Samo četiri faula su domaći napravili za poluvreme i vrhunski branili prostor ostavivši Čelsi bez iole ozbiljne šanse. Čak su bili bliži drugom golu nego Plavci prvom. Oršić je bio konstantna pretnja, a Bruno Petković stavljao na muke Čelsijeve štopere i sjajno zadržavao loptu. Ademi i Mišić su kao rovokopači orali sredinom terena, sjajni su po bokovima bili Moharami i Ljubičić...

Tuhel je na poluvremenu promenio formaciju i ubacio Zijeha umesto Aspilikuete ali umalo da Dinamo posle desetak minuta igre u drugom poluvremenu povede sa 2:0. Strašan šut Ristovskog sa 20 i kusuru metara su zajedničkom snagama zaustavili golman Kepa i prečka. Sve do sredine drugog poluvremena su snage na terenu bile izjednačene. Tuhel je napravio seriju izmena, a Čačić uvođenjima Špikića i Lauritsena prešao na defanzivniju formaciju i najavio da će braniti minimalac u finišu.

Usledila je opsada Dinamovog gola, Džejms je pogodio stativu, igralo se osam minuta nadoknade, Zijeh je prokockao dva slobodnjaka sa 25 metara i hrvatski šampion se odbranio.


Dinamo ima start iz snova u Ligi šampiona i najavljuje da neće biti totalni baš toliko autsajder kao što se mislilo. Ako je na Maksimiru pao Čelsi zašto ne bi i Milan i Salsburg koji nisu jači od Plavaca. Miriše na uzbudljivu grupu.

Dinamo – Čelsi 1:0 (1:0)

/Oršić 13/

Stadion: Maksimir. Gledalaca: 20.607. Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

Dinamo (3-5-2): Livaković - Ristovski, J. Šutalo, Perić - Moharami (od 76. Lauritsen), Mišić, Ivanušec, Ademi (od 88. Baturina), Ljubičić - Petković (od 90+8. Drmić), Oršić (od 76. Špikić)

Čelsi (3-4-3): Kepa - Fofana, Kulibali, Aspilikueta (od 46. Zijeh) - Džejms, Kovačić (od 59. Žoržnjo), Maunt, Čilvel (od 71. Kukurelja) - Sterling (od 75. Pulišić), Haverc, Obamejan (od 59. Broja)

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO

Grupa E

Dinamo Zagreb - Čelsi 1:0 (1:0)

/Oršić 13/

21.00: (3,80) Salcburg (3,50) Milan (2,10)



tagovi

Mislav Oršić

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara