(Reuters)
(Reuters)

Liverpul dizelaš, Dijas imao Siti na konopcima, sreća na kraju pogledala oba tima (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 10.03.24. | 18:44

Ishodom derbija na Enfildu se najviše raduje Arsenal

Paklena trka za šampiona Engleske nas čeka u preostalih 10 kola Premijer lige. Posle velikog derbija na Enfildu u kojem su Liverpul i Mančester Siti podelili plen (1:1), najviše je profitirao Arsenal pa su sada tri favorita za titulu smešteni na vrhu i razdvaja ih samo bod razlike. Trka kakvu Premijer liga ne pamti u poslednjih 15 godina. Pa možda ni u istoriji s obzirom na kvalitete timova i tok szeone.

Kao što i dolikuje najvećem rivalstvu engleskog fudbala poslednjih godina i dvojici trenerskih magova, Liverpul i Mančester Siti su odigrali bez garda, pružili atomski fudbal, nisu igrali na bod, ali su morali da se pomire sa njim. Oba tima su imali periode bolje igre, šanse za kojima će dugo žaliti i situacija koje bi na kraju mogle da ih koštaju titule. Siti je bio bolji u prvom, Liverpul u drugom i ko god da je pobedio, ne bi bilo nezasluženo. U kontekstu snaga kojima su treneri raspolagali, Liverpul zaslužuje veće pohvale. Pogotovo što će imati razloge i da se smatra oštećenim za penal u poslednjem minutu meča. Rezultat, igra i šanse koje je imao Liverpul danas u većem delu meča, govore da je Jirgen Klop i dalje najteži rival Pepa Gvardiole s kojim ima pozitivan skor.

Izabrane vesti

Nemac je dočekao derbi sa gomilom problema i muka kako da sastavi tim. Dovoljno je videti listu igrača na koje treneri nisu mogli da računaju. Nemac je ušao u meč bez Alisona, Aleksander Arnolda, Žote, Konatea, Džonsa, Gravenberha, Matipa, Alkantare i Bajčetića, a nedovoljno spremni Salah i Robertson su morali da krenu sa klupe. Gavrdioli je sa druge strane falio Džek Griliš i imao je luksuz da na klupi ostavi svetske klase poput Rubena Dijaša i Joška Gvardiola, ali i Dokua, Kovačića, Nunješa...

Možda je Katalonac na kraju i zažalio što je baš sa Akeom, Akandžijem i Vokerom formirao startnu štopersku liniju. Alvarez i Foden su počeli kao krila i najveća podrška Halandu, a Stons je ojačao sredinu terena sa Rodrijem. Klop je startovao sa rezervnim golmanom Keleherom, na bekovske pozicije su morali mladi Bredli i prinudno rešenje Džo Gomez, a neiskusni Kvansa uz Van Dajka u štoperski tandem. Endo je bio jedini zdrav zadnji vezni i priključio se Makalisteru i Soboslaju na sredini terena dok je Eliot dobio šansu uz Dijasa i Nunjeza u napadu jer je Klop procenio da mu je korisnije Salahovih pola sata sa klupe.

U takvom odnosu snaga, nije ni čudo što je Mančester Siti otvorio meč autoritativnije i dominantnije. U prvih desetak minuta su gosti napadali, pretili preko Alvareza i De Brujnea i Liverpul je bio u neprijatnoj poziciji. Tek kada je Bredli probio po boku i poslao dobar pas na koji je zakasnio Darvin, Liverpul je pokazao zube i razbudio Enfild. Ali je zaspao na prekidu u 23. minutu i primio jedan od najjeftinijih golova sezone. De Brujne je na prvoj stativi našao usamljenog Stonsa kojem je Ake napravio blok i Siti je poveo. Amaterska reakcija domaćih na prekidu...

U tim trenucima je delovalo da se Redsima crno piše jer je Siti bio daleko konkretniji i agresivniji. Liverpul je krvario i samo zahvaljujući Van Dajku i Kvansi, koji su spakovali Halanda u džep, ostao je u utakmici. Tek nakon pola sata igre je domaći tim imao prvu veliku šansu kada je Soboslaj promašio glavom sa peterca. Haland je za poluvreme ušao tek u jednu solidnu šansu u kojoj mu je Van Dajk isparirao da ozbiljnije ne ugrozi Kelehera. Luis Dijas je pred kraj poluvremena imao solidan pokušaj sa distance i najavio da se Liverpul budi.

Šta je Jirgen Klop rekao igračima na poluvremenu nije poznato. Ali da je u drugom delu igre na teren izašao potpuno drugačiji Liverpul, to je bilo evidentno. Kao da su Redsi odjednom ubacili u petu brzinu i počeli da grizu rivala. Imali su idealan start pošto je Dijas presekao kratku povratnu loptu Akea i naterao Edersona da ga sruši. Penal čist kao suza, a hrabrost da ga pogodi je imao Makalister.

Proključao je Enfild i dobili smo drugačiju utakmicu. Liverpul je osvajao deo po deo terena i stavljao Siti u sve veće probleme. U periodu bolje igre domaćih, Fil Foden je imao šansu da vrati goste u vođstvo, ali je Keleher odlično reagovao i skratio ugao.

Usledila je oluja momaka u crvenim dresovima i serija promašaja. Nunjez i Dijas su upropastili sjajnu kontru. Kolumbijac je potom poslao zicer preko gola na sjajan pas Salaha koji je ubrizgao dodatnu energiju ulaskom u igru. Het trik promašaja za šest minuta Dijas je zaokružio kada mu je lopta u obećavajućoj šansi pobegla iza noge... Posle takvih promašaja, obično usledi kazna, ali je ovaj put sreća pogledala Liverpul kada je Keleherovo boksovanje pogodilo Fodena u glavu pa se odbilo u prečku.

Siti je izgubio sredinu terena i Gvardiola je gasio požar ulascima Kovačića i Dokua. Siti je tada spašavao rezervni golman Ortega koji je zamenio povređenog Edersona. Nemac je makar u tri navrata osujetio dobre pokušaje domaćih. Jedan od njih je bio i opasan šut sjajnog štopera Kvanse desetak minuta pre kraja.

Sreća je u 89. minutu pogledala Redse kada je Doku posle prodora sa levog krila pogodio stativu. Keleher je već bio matiran... Ako je Liverpul tada imao sreće, Siti je imao u poslednjem od osam minuta nadokande kada je Doku intervenisao ispreda Makalistera, izbio loptu ali i evidentno udario Argentinca u grudi. Majkl Oliver je procenio da nije penal. I digao prašinu koja se neće sleći narednih dana. U Liverpulu će opravdano zakukati da su oštećeni, u Sitiju će smatrati da je sudija postupio po pravilima, ali za fudbal je ovako bilo možda i najpravednije.

Drama tek sledi, pripremite se za možda i najjaču šampionsku trku u istoriji Premijer lige.

PREMIJER LIGA – 28. KOLO

Subota

Mančester Junajted – Everton 2:0 (2:0)

/Bruno Fernandeš 12pen, Rašford 36/

Bornmut - Šefild 2:2 (0:1)

/Utara 72, Unal 90+2 - Hamer 27, Robinson 65/

Kristal Palas - Luton 1:1 (1:0

/Mateta 11 - Vudrou 90+6/

Vulverhempton - Fulam 2:1 (0:0)

/Ait Nuri 52, Semedo 67 - Ivobi 90+8/

Arsenal - Brentford 2:1 (1:1)

/Rajs 19, Haverc 86 - Visa 45+4/

Nedelja

Aston Vila - Totenhem 0:4 (0:0)

/Medison 50, Džonson 53, Son 90+1, Verner 90+4/

Brajton - Notingem Forest 1:0 (1:0)

/Omobamidele 29ag/

Vest Hem - Barnli 2:2 (0:2)

/Paketa 46, Ings 90+1 - Fofana 11, Mavropanos 45+1/

Liverpul - Mančester Siti 1:1 (0:1)

/Makalister 50 penal - Stons 23/

Ponedeljak

21.00: (2,00) Čelsi (3,70) Njukasl (3,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Džon StounsLuis DijazŽeremi DokuAleksis Makalister

Obaveštavaj me

Man. Siti
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara