Liverpulova proslava osvajanja trofeja 2001. (©Reuters)
Liverpulova proslava osvajanja trofeja 2001. (©Reuters)

Liverpul napada trofeje na svim frontovima

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.01.24. | 11:09

Redsi bi da ponove podvig iz 2001. kada su osvojili skoro sva takmičenja u kojima su učestvovali

Da li se sećate Majkla Ovena, Robija Faulera, Stivena Džerarda ili Samija Hipije? Sva ova poznata imena bila su deo uspešnog tima Liverpula iz sezone 2000/2001, koji je osvojio Kup UEFA, Liga kup, FA kup i potom Komjuniti Šild. Ipak, tim trenera Žerara Ulijea morao je da se zadovolji trećim mestom u Premijer ligi, iza tada neprikosnovenih Mančester Junajteda i Arsenala.

Više od 20 godina kasnije, Redsi se spremaju da ponovo budu uspešni na nekoliko frontova u isto vreme. Liverpul je lider u nacionalnom prvenstvu, u Ligi Evrope je napravio siguran prolaz u osminu finala, dok je u FA kupu prošlog vikenda uspeo da eliminiše Arsenal. Pored toga, sastav Jirgena Klopa ustremio se i na osvajanje pehara Liga kupa, u sklopu kojeg ove srede igra prvi meč polufinala protiv Fulama (21.00).

Izabrane vesti

Međutim, gosti iz Londona su početkom decembra pokazali da mogu da se drže na Enfild Roudu. Pre otprilike mesec dana, Liverpul je tesno pobedio Kotidžerse sa 4:3 u Premijer ligi i bila mu je potrebna burna završna faza da pretvori privremeni deficit u pobedu.

Početak nove godine nije mogao da bude bolji za Crvene. Izabranici nemačkog stratega Klopa su do sada odigrali dve takmičarske utakmice i u oba slučaja trijumfovali. Prvo je usledila žestoka pobeda od 4:2 nad Njukaslom u prvenstvu, u kojoj su Redsi "počistili" učesnika Lige šampiona i ispalili 34 šuta ka golu Svraka. Proteklog vikenda, Mersisajdersi su uspeli da slave u komplikovanom meču FA kupa na strani kod Arsenala sa 2:0, iako je Klop ponovo napravio veliku rotaciju.

21.00: (1.42) Liverpul (4.60) Fulam (7.50)

Trenutno se čini da Liverpulu sve ide od ruke. Na nacionalnom nivou, nije izgubio od kraja septembra. Poraz od 1:2 od Totenhema bio je ne samo poslednji, već i jedini u prvenstvu u aktuelnoj kampanji.

Ono što se još jednom posebno ističe je domaća snaga. U deset utakmica na Enfildu u Premijer ligi, Virdžil van Dajk i društvo slavili su u osam navrata i dva puta remizirali. Samo je Aston Vila zabeležila više poena na svom terenu i postigla više golova. Takođe treba napomenuti da je sedam od osam pomenutih trijumfa došlo sa razlikom od najmanje dva gola.

Kadrovski, Jirgen Klop će ponovo morati bez Mohameda Salaha. Moriće Nemca narednih tridesetak dana odsustvo sjajnog Egipćanina, koji će sa svojim državnim timom pokušati da ostvari san i dođe do trofeja u Kupu afričkih nacija. Ipak, pokazali su Crveni mnogo puta da imaju dovoljno resursa, da i lišeni pomoći prve zvezde mogu da ostvare dobre rezultate, a za razliku od prethodnih rundi Liga kupa, jasno je da će Klop sada na teren da izvede najjaču postavu.

U poređenju sa pomenutim trijumfom u FA kupu u Londonu, barem bi kapiten van Dajk trebalo da se vrati u tim posle oporavka od bolesti. U suprotnom, lider Premijer lige neće se usuđivati da pravi velike eksperimente, već će pokušati da reši pitanje prolaska u finale već u prvom meču.

Interesantno, nije Liverpul jedini koji je u prethodnih desetak dana bacio Arsenal na kolena. Baš je Fulam naneo Tobdžijama poraz u poslednjoj utakmici u 2023. godini, čime je dodatno pobegao od zone ispadanja Premijer lige. Imaće Kolibaši veliki motiv da naprave iznenađenje na Enfildu, budući da još nikada u klupskoj istoriji nisu osvojili trofej - ako ne računamo Intertoto kup i prva mesta u nižim ligama - a sada ih dele dva koraka. Napadač sa Jamajke, Bobi de Kordova Rid, bio je posebno inspirisan na prethodnim utakmicama i biće veliki adut Marka Silve na Enfildu.

Kup takmičenja su posebno važna za timove iz sredine tabele prvenstva Engleske. Fulam je to impresivno dokazao, eliminisavši Totenhem i Everton. Takođe je na putu do polufinala bio bolji na teškim gostovanjima Ipsviču i Noriču.

ENGLESKA, LIGA KUP - POLUFINALE, PRVI MEČEVI

Utorak

Midlsbro - Čelsi 1:0 (1:0)

/Hekni 37/

Sreda

21.00: (1.42) Liverpul (4.60) Fulam (7.50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga kupLiga kup EngleskeLiverpulFulamŽerar UlijeJirgen Klop

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara