Slavlje fudbalera Milana (Reuters)
Slavlje fudbalera Milana (Reuters)

Luda četiri dana za Jovića: Milan primio tri u Francuskoj, ali ide u osminu finala (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.02.24. | 20:39

Isključenje u Monci, pa gol i skrivljen penal Srbina na Roazon parku... Rosoneri idu dalje zahvaljujući kapitalu od tri gola sa San Sira

Milan je svoje mesto u osmini finala Lige Evrope obezbedio pre nedelju kada kada je na San Siru upečatljivom igrom savladao Ren 3:0. I zbog toga je revanš na Roazon parku trebalo da predstavlja formalnost za Rosonere. A da li je zaista bilo tako u Francuskoj, može da se diskutuje. Jer italijanski velikan je primio tri gola, u tri navrata gubio, a opet, ni u jednom trenutku nije dozvolio Renu da mu se približi na gol zaostatka u ukupnom skoru i eventualno zapreti produžecima - 3:2 (1:1).

Duel u Bretanji, uprkos het-triku Benžamena Burižoa, te promašenim zicerima, a kasnijoj solo-akciji i golu Rafaela Leaa, najinteresantnije je posmatrati iz perspektive Luke Jovića. Lud splet događaja prošao je Srbin za samo četiri dana. Od crvenog kartona u Monci kojim je uticao na debakl Milana, preko smele odluke trenera Stefana Piolija da mu nakon nesmotrenog isključenja ponovo ukaže poverenje mestom u startnoj postavi, do večerašnjeg gola glavom sredinom prvog poluvremena, te skrivljenog penala na polovini drugog poluvremena.

Izabrane vesti

Potencirao je trener Rena Žulijen Stefan uoči revanša važnost vođstva do kojeg bi njegov tim potencijalno došao, jer bi se tako i Roazon park probudio i uneo dodatnu energiju njegovim pulenima. I desio se taj priželjkivani pogodak već posle 11. minuta nakon strele Burižoa sa distance, ali je samo desetak minuta kasnije Jović ugasio euforiju trzajem glavom na koji ga je, majstorskom asistencijom pozvao Teo Ernandez.

Nekoliko različitih raspleta moglo je da donese prvo poluvreme na zapadu Francuske budući da je Leao već posle 90 sekundi promašio prvi od dva večerašnja upropašćena zicera, a da samo zahvaljujući čistom refleksu Majka Menjona, Arno Kalimuendo nije vratio vođstvo Renu malo pre isteka pola sata igre. Kako bilo, Rosoneri su na poluvremenu i dalje imali kapital od tri gola zarađen prošle sedmice na San Siru. Samim tim, utisak je bio, da ih čeka lakši posao u drugom delu. Verovatno bi tako i bilo da Leao, kako je počelo drugog poluvreme nije upropastio još jedan zicer, iako je desno od sebe imao potpuno otvorenog i spremnog da ćušne loptu u mrežu. Gadno je Leao iznervirao Portugalca odlukom da sam završava akciju... Da je bar pogodio mrežu, a ne Stiva Mandandu.

U nastavku utakmice, uglavnom je Milanova odbrana bila na udaru, pokazavši koliko je porozna bez komandanta Fikaja Tomorija koji je već mesecima odsutan. Prvu liniju odbrane predstavljali su Matao Gabija i Simon Kjer, a neoprezni Danac je u 54. minutu, omogućio Burižou da se sa bele tačke domogne drugog pogotka. Sa ovako raštimovanom odbranom, nije ni čudo što javnost navodeći Liverpul i Bajer Leverkuzen kao favorite za osvajanje Lige Evrope, ispušta Rosonere iz vidnog polja. Koliko haotično deluje zadnja linija Milana, jasno je da je s razlogom izostavljen iz društva favorita za trofej evropske B produkcije.

Jeste se malo pre isteka sat vremena igre Leao karakterističnim solo-prodorom, kojem je prethodila i požrtvovana reakcija u defanzivi i osvajanje lopte, donekle iskupio za promašene zicera, ali ostaje utisak koji već duže vreme prati Portugalca. Da nije pravi lider Rosonera, da je prečesto preopušten i nonšalantan u završnici, da ne bira uvek prava rešenja. Da stvari budu gore po tržišno najvrednijeg igrača Milana, bila je ovo idealna utakmica za njega jer je Ren sa trojcom napadača (Terijeom, Kalimuendom i Gvirijem), morao konstantno da napada, a situacija za kontra napadae bilo je na pretek. Ako samo još jednom bacite pogled na njegov gol za 2:2 biće vam jasno, da bi ga bilo koji štoper što pripada kremu evropskog fudbala, verovatno rutinski "rešio". I odmah nakon izjednačenja Pioli je reagovao trostrukom izmenom (izbacio Leaa, Pulišića i Benasera) ubacivši svežu krv oličenu u Loftus Čiku, Čukvuezeu i Okaforu. Ali premalo smo videli napadačkog potencijala pomenutih jer je Ren u 68. minutu i treći put poveo i posle toga jurnuo poslednji voz i eventualnu, neoizvesnu završnicu.

Jovićevo nehotično igranje rukom u šesnaestercu (nakon gledanja VAR snimka) omogućilo je Burižou da kompletira het-trik, ali nisu crveno-crni iz Bretanje uspeli da stvore Bog zna koliko šansi u završnih 20-ak minuta. Može samo da se spekuliše kako bi izgledala šestominutna sudijska nadoknada da Majk Menjan nije u 88. minutu odbranio udarac Ludovika Ble.

Rosoneri su ostvarili cilj, ali što pre moraju da zaborave na sedam primljenih golova u dve utakmice. Sa takvim defanzivnim izdanjem, ne piše im se dobro kada ih na žrebu dočeka potencijalno snažniji protivnik.

LIGA EVROPE, PLEJ-OF ZA OSMINU FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

Frajburg - Lans 2:2 (0:2), posle produžetaka 3:2, prvi meč: 0:0

/Šalai 68, 90+3, Gregorič 99 - Da Kosta 28, Vahi 45+2/

Karabag - Braga 0:2 (0:0), posle produžetaka 1:2, prvi meč: 4:2

/Silva 102 - Fernandeš 70, Đalo 83/

Ren - Milan 3:2 (1:1), prvi meč: 0:3

/Burižo 11, 54p, 68 - Jović 22, Leao 58/

Tuluz - Benfika 0:0, prvi meč: 1:2

21.00: (1,70) Marselj (3,60) Šahtjor (5,30), prvi meč: 2:2

21.00: (2,15) Roma (3,40) Fajenord (3,40), prvi meč: 1:1

21.00: (2,60) Sparta Prag (3,75) Galatasaraj (2,55), prvi meč: 2:3

21.00: (1,33) Sporting Lisabon (5,50) Jang Bojs (8,50), prvi meč: 3:1

***kvote su podložne promenama


tagovi

ac milanLuka JovićRafael Leao

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara