Luda glava i Brazilci iz Brajsgaua - priča koja traje više od 25 godina

Vreme čitanja: 2min | čet. 11.02.21. | 10:51

"Oduševljen sam prepoznavanjem i poverenjem koje je pokazano mom radu. Idemo dalje istim putem"...

Kad god je zgoda i prilika povezuju ga s većim klubovima. Stidljivo se pre nekog vremena govorkalo kako je vreme da padne i neki kapitalac, Bajern ili Dortmund, a on samo mudro ćuti i nastavlja da radi u svom Frajburgu. Pravi igrače i niže čuda s jednim od najmanjih budžeta u Bundesligi.

Kristijan Štrajh (55) danas je produžio ugovor s Brazilcima iz Brajsgaua, objavljeno je podno Švarcvalda. Dve strane dogovorile su se da ne objavljuju detalje novog sporazuma, pa čak ni dužinu trajanja.

Izabrane vesti

Podsetimo, radi se o stručnjaku s najdužim stažom u nemačkoj eliti. Štrajh kao prvi trener vodi Frajburg od 2011, a u klubu je od 1995, na pozicijama pomoćnika i trenera u mlađim selekcijama.

"Veoma smo srećni što nastavljamo saradnju sa Kristijanom. Dragoceno je imati istog trenera tolike godine i raditi na zajedničkim projektima", stoji u saopštenju Frajburga.

"Oduševljen sam prepoznavanjem i poverenjem koje je pokazano mom radu. Idemo dalje istim putem", poručio je Štrajh.

Iskusni stručnjak rođen je na krajnjem jugozapadu i zanimljiv je medijima zbog karakterističnog akcenta i smelosti da govori o različitim temama, pa i politici. Ima specifičan karakter. Za nemačke standarde i previše je emotivan, a i fudbal mu je takav - s primesama južnjačkog ritma.

Kristijan Štrajh rođen je u familiji srednje klase. Kao mlad pomagao je ocu mesaru u malom porodičnom biznisu. Nije imao zapaženiju igračku karijeru. U 30. se penzionisao, završio dva fakulteta (Nemački jezik i Sport i istoriju) i počeo da radi u Frajburgu kao trener mladog tima. Od '95. do 2007. radio je sa omladincima, do 2011. bio je pomoćnik, a onda postao prvi trener. Napravio je istorijski uspeh kada je u sezoni 2013/14. bio peti na tabeli Bundelige i odveo svoj tim u Ligu Evrope. U Zelenom gradu stekao je status kultne ličnosti. Ni kada je Frajburg ispao u Cvajtu nije izgubio posao. Zahvalio im je tako što ih je vratio u elitu.

Štrajh u Nemačkoj slovi za jednog od onih šašavih trenera, takozvanih ludih glava iliti fudbalskih filozofa. I na treninge i na utakmice ide biciklom, prolazi kroz masu i razgovara sa navijačima. Tako se, kaže, najbolje priprema za ono što ga čeka. Njegov veliki kvalitet jeste rad sa mladim igračima. Pronalazi ih uglavnom u nižim ligama i promoviše u najvišem rangu, a onda Frajburg na njihovim transferima zarađuje veliki novac. Evo nekih svežijih primera: Maks Filip, Vinćenco Grifo, Admir Mehmedi, Vladimir Darida, Roman Birki, Matijas Ginter, Oliver Bauman, Danijel Kaliđuri, Papis Sise, Omer Toprak, Čaglar Sojundžu, Robin Koh, Luka Valdšmit... Svi zajedno oko 150.000.000 evra prihoda.

I tu nije kraj. Štrajh i Frajburg idu dalje.



tagovi

Kristijan Štrajh

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara