Nikola Vasiljević
Nikola Vasiljević

Mogu li Zvezdu da ugroze njena deca?

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.03.24. | 12:04

Trenutna svlačionica Radničkog puna nekadašnjih fudbalera crveno-belih, od kojih, ipak, neće svi na teren večeras (19.00) u meču koji zatvara 25. kolo Mozzart Bet Superlige

Kako je to zgodno udesio raspored srpskog fudbalskog šampionata. U prošloj rundi večiti derbi, u narednoj takozvani srpski El klasiko, a u ovom međukolu timovi će se sastati međusobno – Napredak gostuje Partizanu, a Radnički dočekuje Crvenu zvezdu.

Dočekuje je sa, čini se, nikad manje argumenata za optimizam. A oni se tiču i novije tradicije, i kadrovske situacije, i trenutne forme.

Izabrane vesti

Već su i vrapci na grani naučili da su Nišlije najveća mušterija crveno-belih u Srbiji u poslednjih osam-devet godina. Na prethodnih osam prvenstvenih duela na Čairu domaćin je osvojio samo bod, a možda najbliži tom drugom bio je baš u prošlom okršaju, prethodne sezone, kada je Zvezda slavila (2:1) tek pogotkom Aleksandra Pešića u sedmom minutu sudijske nadoknade, uz brojčanu prednost na terenu od dva igrača više.

Uzgred, u čitavom tom periodu, Radnički nikada nije bio slabije plasiran na tabeli uoči dolaska šampiona u Niš – trenutno je četrnaesti, i to nakon dva uzastopna poraza od jedina dva tima koja su trenutno ispod njega na lestvici – Radnika i Železničara. Na drugoj strani, postoji opravdana bojazan da će Zvezda večeras želeti da iskali bes koji se nakupio posle onoliko promašenih šansi protiv Partizana. Treba li podsećati da je u prethodnom duelu večerašnjih rivala, pre tri meseca u Kupu Srbije, „petarda“ na Marakani pukla još u prvom poluvremenu?

Najzad, Nišlije će večeras bukvalno krpiti i tim i stručni štab, izranjavani povredama i kartonima. Kao da za fudbalere nije dovoljna zbrka u glavi to što su do juče imali jednog šefa, a koliko sutra će dobiti drugog, što ih je za večerašnju utakmicu spremao treći, a savete sa klupe dobijaće od četvrtog. U izostanku drugog rešenja, tim će formalno predvoditi nekadašnji kapiten, kasnije sportski direktor kluba Aleksandar Jovanović, a u sastavu zbog kartona neće biti Vanje Ilića i Aleksandra Mesarovića, zbog ugovorne klauzule Edmunda Ada, zbog povreda Stefana Čolovića, Andreje Stojanovića, a ima još par rovitih.

Posebna zanimljivost pred večerašnju utakmicu tiče se nekadašnjih igrača Crvene zvezde, kojih je trenutno puna svlačionica Nišlija. Ado je formalno i dalje član šestostrukog uzastopnog šampiona Srbije, upravo zato i nema pravo nastupa danas. Koliko do juče to je bio golman Nikola Vasiljević, a ostaje da se vidi da li će on večeras uopšte biti u timu. Posle brojnih kikseva u prethodna dva kola, na Čairu je među vodećim strukturama vladalo uverenje da je ispucao sve kredite, ali deluje da ne bi bilo korektno ni prema mladom Dimitriju Stevanoviću bacati ga u vatru večeras kao pred „streljački vod“.

Najduži staž u crveno-belom od aktuelnih fudbalera Radničkog imao je Marko Petković, svojevremeno i kapiten Zvezde, koji trenutno nije prva opcija na poziciji desnog beka Nišlija, ali za njega je vezan poseban kuriozitet. Sa njim u timu u ovoj polusezoni, Radnički je za oko 200 minuta fudbala postigao pet golova, nije primio nijedan i osvojio je svih šest bodova. U Kragujevcu je ušao u 76. minutu na 1:3, Nišlije su postigle gol i došle na korak do velikog povratka, zatim je odigrao po ceo meč u pobedama nad Javorom (1:0) i IMT-om (3:0), dok ga protiv Radnika (0:3) i Železničara (2:3) nije bilo u timu.

Zvezdina deca su i Andrija Luković, koji, pomalo iznenađujuće, nije igrao ni sekund u Pančevu, zatim David Petrović, mladi reprezentativac Srbije, novopromovisani kapiten Radnilkog i rezervni krilni napadač Stefan Cvetković. Milorad Stajić nikada nije igrao za Zvezdu, ali je prošlog leta, baš kao i Petrović, u Niš stigao iz njene filijale Grafičara. 

Naposletku, dugogodišnji član stručnog štaba Radničkog Vladimir Đorđević, koji je ekipu i pripremao za večerašnju utakmicu i vodio bi je sa klupe da u Pančevu nije dobio crveni karton, bio je deo crveno-belog tima koji je 2007. godine osvojio duplu krunu.

Mogu li Zvezdi da pomrse konce njena deca, videćemo večeras (19.00, TV Arena premium 1)...

RADNIČKI NIŠ – CRVENA ZVEZDA

/TV Arena Sport Premium 1, 19.00/

Stadion: Čair

Sudija: Marko Ivković

Radnički Niš (4-3-3): Vasiljević – Faj, Jamkam, Vojnović, Petrović – Stajić, Luković, Frej – Belaković, Vukić, Bamidele.

Crvena zvezda (4-2-3-1): Glazer – Mimović, Điga, Spajić, Rodić – Stamenić, Kanga – Bukari, Hvan, Olajinka – Kraso.


MOZZART BET SUPERLIGA, 25. KOLO

Utorak

TSC - Mladost 4:1 (1:0)

/Ćirković 2, 67, Pantović 58, Jovanović 71 – Veličković 74/

Čukarički - Spartak 2:2 (1:0)

/Adžić 29 , 51 - Martinović 55 , Ubiparip 80/

Novi Pazar - Voždovac 2:2 (1:1)

/Suma 13, 55p - Vilka 22, Savić 90+4/

Javor - Radnik 2:1 (2:0)

/Gojković 4, Mićić 32 – Oreščanin 83/

IMT - Vojvodina 1:3 (0:1)

/M. Luković 83 - Lambulić 10ag, Seri 59, 90+3/

Sreda

14.00: (1,90) Radnički 1923 (3,45) Železničar (3,80)

16.55: (1,20) Partizan (6,75) Napredak (14,0)

19.00: (14,0) Radnički Niš (6,50) Crvena zvezda (1,17)




tagovi

Radnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara