undefined
undefined

Moje ime je Sebastijan Henes i ja sam trener

Vreme čitanja: 9min | ned. 17.03.24. | 13:29

Šta sve može ozbiljan stručnjak sa istim timom u razmaku od godinu dana...

Bio je sunčani maj 2022. godine u Štutgartu, a nad Nekar stadionom nadvilo se sivilo. Švabe maltene prežaljene, poslednje kolo Bundeslige. Herta mora da izgubi da bi četa Pelegrina Mataraca imala šansu da pobedom izbegne baraž i ostane u ligi. Berlinci na Vestfalenu primaju drugi gol od Borusije četiri minuta pre kraja, Belinngem je strelac za 2:1, međutim u Štutgartu i dalje 1:1. Keln odoleva u meču koji mu apsolutno ništa ne znači. I onda u 90+2 Vataru Endo pogađa mrežu golmana Marvina Švebea. Ludnica, 60.000 navijača u transu, grad na nogama - opštenarodno slavlje.

Štutgart je preživeo. Nije ispao u Cvajtu treći put u sedam sezona.

Izabrane vesti

Godina iduća, 2023. Ponovo sunčani maj, ponovo poslednje kolo Bundeslige. I ponovo crno oblaci nad čuvenim stadionom. Doduše, ovoga puta svi uslovi za opstanak su tu, Augzburg nema šta da traži u Menhengladbahu, primio je dva komada već posle četrdesetak minuta, ali Švabe ne mogu da slome otpor Hofenhajma. A treba im pobeda da preskoče Bavarce. U 75. minutu čak i gol primaju. Tijago Tomas uspeo je da izjednači deset minuta pre kraja. Uzalud. Ostalo je 1:1. Augzburg se spasao, imao je bod više i pored poraza od Ždrebaca.

Štutgart nije preživeo. Ipak, dobio je drugu šansu - baraž za opstanak.

Sudbonosni trenutak dogodio se mesec i po dana ranije. Pošto se dobro odmorio od fudbala i ogromno razočarenje usled otkaza baš u Hofenhajmu počeo da transformiše u novi radni elan, mladi stručnjak Sebastijan Henes seo je na klupu slavnog kluba, petostrukog šampiona Nemačke, te finaliste UEFA kupa i Kupa pobednika kupova. Do te ključne utakmice protiv Hofa, svog bivšeg kluba, osvojio je 12 bodova u sedam kola. Zatekao je ekipu zakucanu za dno tabele. Zasukao rukave i počeo da radi. Kad je crta podvučena 13 bodova iz osam kola i skok na 16. poziciju.

Razočarenje samo u prvi mah jer je taj meč 34. kola završen nerešno...

U fudbalu se ništa slučajno ne dešava. Kako ih je gol u 92. minutu spasao godinu dana ranije, sada je bod zafalio za opstanak. Svesni su toga bili u Štutgartu i verovali u ono što je Henes uradio u prvih mesec i po dana. Kako bi njemu i ekipi podigli samopouzdanje i moral, šefovi su rešili da treneru produže ugovor pred baraž utakmice protiv Hamburgera.

Epilog: talentovani stručnjak se maksimalno opustio, rasteretio ekipu i Štutgart je odigrao dve utakmice za pamćenje - kod kuće 3:0, u gostima 3:1.

I onda opet ludnica, 60.000 navijača u transu, grad na nogama, slavlje za pamćenje.

TABELA PRE HENESOVOG DOLASKA

POSLE HENESA, KRAJ SEZONE 2022/23 I PLASMAN U BARAŽ

Tako je počela prelepa Štutgartova priča sa Sebastijanom Henesom na klupi. A kako će završiti - makar što se tiče ove sezone - da se naslutiti nakon jučerašnje briljantne igre, gde čuda, u Zinshajmu, gde su Švabe rasturile Hofenhajm kao staru kantu, slavile sa 3:0 i učvrstile se na mestu što vodi u Ligu šampiona od jeseni.

TRENUTNA TABELA BUNDESLIGE

Da nije Ćabija Alonsa i njegovog čudesnog Leverkuzena, kome se ovog proleća očito smeši prva titula u istoriji kluba - možda čak i sezona bez poraza - nema sumnje da bi Evropa i svet na sva usta razglabali o Henesu i njegovim momcima. Ovako, oni ostaju u senci, maltene u zapećku, a tvorci su možda i većeg čuda od Bajera. Ili makar istovetnog. Ako takve stvari mogu da se mere.

Evo i o čemu se radi: Čak osmorica igrača koji su sinoć dobili šansu protiv Hofenhajma, bili su i u sastavu davljenika pre deset meseci?!

Kapiten Valdemar Anton, Hiroki Ito, Džoša Vagnoman, Anton Karazor, Kris Firih, Enco Mijo, Seru Girasi i Silas Vamangituka. Kada na to dodamo Dan Aksela Zagadua, Paskala Štencela, rezervnog golmana Bredlova, Lilijana Eglofa, te Roberta Masima, koji takođe imaju ozbiljnu ulogu ove sezone, to je celih 13 igrača, iliti polovina igračkog kadra iz prošle sezone.

Zaključak: Ima nešto, izgleda, i do trenera!

Sebastijan Henes nasledio je ovaj tim od Bruna Labadije. Labadija je bio poslednji na tabeli i ispao bi iz lige. Henes je Štutgart kroz baraž spasao, a sada će ga, sva je prilika, vratiti u Ligu šampiona posle 15 godina.

Pritom, ne treba zaboraviti da su tokom leta ekipu napustili prvi štoper Konstantinos Mavropanos (otišao u Vest Hem za 20.000.000 evra), najvažniji vezista Vataru Endo (kupio ga Liverpul takođe za 20.000.000 evra), pa Borna Sosa (Ajaks, 9.000.000), Hrvat na čijim se prekidima i centaršutevima zasnivala igra ekipe.

"Pred početak sezone finansijska situacija bila je veoma teška. I dalje smo osećali uticaj pandemije i renoviranja našeg stqadiona, tako da smo morali da ostvarimo značajne prihode od prodaje igrača", ispričao je nedavno sportski direktor Fabijan Folgemut, objašnjavaju renesansu kluba. "Da smo ispali, pitanje je šta bilo sa nama. Bio bi to strahovit udarac. Sigurno ne bismo zadržali igrače na okupu u ovoj meri. A evo sada vidite, taj tim je treći na tabeli".

"Imali smo mnogo sreće što smo uspeli da dovedemo Sebastijana"...

Henes je nećak sive eminencije Bajerna Ulije Henesa i sin nešto manje poznatog napadača Ditera. Prezime mu nikada predstavljalo olakšavajuću okolnost. I javnost i navijači uvek su ga gledali kao zaštićenog momčića koji je uvek imao sve što bi poželeo. Pa čak i posao u Bundesligi 'preko reda'.

Bez obzira što je kao 37-godišnjak osvojio treću ligu sa Bajernovim drugim timom, mnogi su smatrali da nije zreo za posao u Hofenhajmu i da ga ne zaslužuje, jer je preskočio 'kaljenje' u Cvajti. Sportski sektor Hofa postavio mu je visoke ciljeve. Izlazak u Evropu kao minimum. Nije uspeo. Prvo je bio deveti, pa 11. Nakon otkaza činilo se da će teško do nove šanse, međutim...

"Videli smo potencijal u njemu. Nismo imali puno dilema. Pogotovo što je kao junior igrao za Štutgart, zna kako ovaj klub diše", dodao je Folgemut.

Nekoliko meseci pošto je dobio otkaz Sebastijan se bacio na usavršavanje. Nikada nije krio da je oduševljen stilom koji forsira Pep Gvardiola, no želeo je da izgradi svoj sopstveni. Zato je otišao da prati treninge Julijana Nagelsmana u Minhenu, a posetio je i Roberta de Zerbija u Brajtonu.

"Kod Roberta sam proučavao pametnu manipulaciju vremenom i korišćenje malih razdaljina za pas, za stvaranje prostora. Takođe iskoristio sam to vreme da provedem sa Paskalom Grosom, da razgovaramo o fudbalu", kazao je Henes pre nekoliko nedelja. "Gros će jednog dana postati vrhunski trener, u to sam ubeđen".

Iz razgovora sa De Zerbijem došao je na ideju da pozajmi nesnađenog i zapostavljenog Deniza Undava. Za nepunih šest meseci od njega je napravio reprezentativca Nemačke i jednog od najboljih strelaca Bundeslige?!

"Od prvog časa Sebastijan je postavio kurs koji smo svi u klubu poštovali. Pre svih igrači. Odmah, čim je došao, imao je ideju kako želi da igra i ko mu je potreban. Sve se to videlo već u baraž mečevima protiv Hamburgera, a nakon priprema je došao neverovatan napredak, čudesna nadogradnja", dodao je Folgemut.

Henes je ostao skroman nako svega...

"Kada se spasite ispadanja u baražu svakako ne možete očekivati borbu za Ligu šampiona u narednoj sezoni. U tom smislu, mi smo iznenađenje. Treba biti pošten i reći da nam puno pomoglo to što su očekivanja bila mala, mnogi nas nisu shvatali ozbiljno. Dve godine klub se jedva spasao ispadanja. Došla je glad za boljim rezultatima u svlačionici, u gradu... Nisam ja zatekao tako loš tim. Bilo je tu puno potencijala. Sa svakom utakmicom smo rasli, pre svega na planu samopouzdanja. Momci su spoznali svoje kvalitete".

Utisak je da ga odlasci glavnih igrača nisu obeshrabrili.

"Ozbiljni su to udarci bili, ali uprkos tome verovali smo da možemo da budemo dobri, da izbegnemo borbu za opstanak. Takođe, fokusirali smo se na dovođenje dobrih i jeftinih igrača, s kvalitetnim ličnostima".

Prvi na koga je Henes pokazao prstom bio je Anđelo Štiler (22) iz Hofenhajma. Vodio ga je u Bajernu II, posle ga je doveo u Hofenhajm, naposletku i u Štutgart. Radi se o momku koji nije samo 'zakrpio' odlazak Vatarua Enda, nego je postao ključni faktor za ono što mladi stručnjak želi da igra. Štiler se spušta duboko između svojih centralnih bekova, traži loptu, kombinuje sa golmanom, sa bekovima, šalje duge lopte na krila. Dolazak golmana s dobrom nožnom tehnikom - Aleksandera Nibela, takođe spada u jedan od najvažnijih poteza za pravljenje željene igre.

Bekovi su ofanzivni (Mitelštet i Vagnoman), Anton Karazor izrastao u ozbiljnog 'vodonošu', pomenuti Firih takođe u reprezentativca Nemačke, Enco Mijo 'procvetao' tri godine pošto je doveden iz Monaka za smešnih 1,750.000 evra. Njegova trenutna tržišna cena je 25.000.000...

O Seruu Girasiju već su sve priče ispričane, zvuči neverovatno, ali momak je u 27. postao jedan od najubojitijih napadača Evrope! Pomenuti levi bek Maks Mitelštet kupljen je iz Herte za 500.000 i već sada ima vrednost 5.000.000. Henes mu je navukao 'sedmicu' na leđa i poručio da želi da konstatno i u stopu prati 'pravo' krilo (Firiha), kako bi uvek imao višak na boku.

Zvuči jednostavno, kao da bi svaki igrač Football managera mogao da napravi sličan taktički potez, međutim rivali lek ne nalaze. Firih kao krilo osam golova i sedam asistencija, Mitelštet kao bek-krilo tri gola i četiri asistencije. S tim da Firih vrlo često igru napušta već posle dve trećine meča, dok je Mitelštet u prvih deset kola šansu dobijao na kašičicu.

Henes kaže kako ga je boravak u Hofenhajmu i izgubljen plasman u Ligu šampiona u drugoj sezoni, kada nije uspeo da dobije nijednu od devet poslednjih utakmica, mnogo naučio.

"Pre svega o zajedništvu u svlačionici i vođstvu unutar grupe. Gledajući unazad, trebalo je više da kombinujem, da uključim više igrača... Sada mnogo bolje razumem kakvi su mi i ljudi i igrači potrebni da bih realizovao ono što želim. Možda sam i sam postao precizniji i odlučniji u nekim stvarima".

E sad, kako to igra Henesov Štutgart?

Mnogi analitičari reći će vam da je to nešto najsličnije Jirgenu Klopu i onome što je njegov stariji zemljak implementirao u Liverpulu. Sam Henes se ne slaže i insistira na sopstvenim izumima, naslonjenim na ideje starijih kolega. Ne skriva da je veliki uticaj na njega izvršio Pep Gvardiola. Pa opet, njegov je fudbal dosta direktniji...

"Gvardiola je napravio nešto neverovatno u Bajernu, ta kontrola koju je Bajern imao... Protivnici nisu mogli da dišu. Da, nekima je to bilo dosadno jer je bilo previše jednostrano, nije bilo prave konkurencije, ali ja sam bio oduševljen. Tada je prvi put počeo da gura bekove u vezni red. To je ostavilo jak utisak na mene. Imao sam sreću što sam u to vreme praksu za profesionalnu licencu odrađivao u Bajernu, dok je Pep bio tamo. Velikodušno je odvajao i po dva sata da popriča sa mnom. Tada sam video koliko strastveno priča o svojim idejama i kako španski treneri imaju potpuno drugačiji pristup fudbalu. Mnogo je filozofskiji i fokussiran na igrače koji uživaju dok im je lopta u nogama".

Ta Štutgartova direktnost, opet, dolazi od uticaja Red Bulove škole, odnosno Ralfa Rangnika.

"U Lajpcigu je akcenat na kontrolisanom haosu. Idealno bi bilo uklopiti ta dva stila. Gvardiolu i Rangnika. Mi trenutno mešamo mnogo toga, mnogo stilova. Možemo da igramo na posed, ali volimo i kontru. Nemamo spore igrače. Tu je i defanzivna struktura na koju uvek možemo da se oslonimo. Svim igračima volim da kažem da kada shvate da treba da igraju za tim, zajedno, onda će svi izgledati dobro na terenu".

Imajući sve ovo u vidu, ima stručnjaka što smatraju da bi Sebastijan Henes trebalo da bude B opcija Bajerna. Ukoliko ne uspe da privoli Ćabija Alonsa. Lotar Mateus nema dilemu:

"Sebastijan ima Bajernov DNK, spreman je za posao u Minhenu", napisao legendarni as pre nekoliko dana u svojoj kolumni u Bildu.

Priče i spekulacije, razume se, došle su i do samog Henesa...

"Ne mogu sada da razmišljam o tome. Naravno da sam ambiciozan, uvek želim da napredujem i treniram najbolje igrače, ali isto tako ne volim da planiram toliko unapred. Trenutno ne mogu biti srećniji. Za dalje - videćemo. I ja sam radoznao da saznam šta mi sudbina sprema".

Bili su Uli i Diter.

Njegovo ime je Sebastijan. Sebastijan Henes. I on je trener.

Izgleda opasan trener.


tagovi

Sebastijan Henes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara