Alesandro Nesta (©Shutterstock)
Alesandro Nesta (©Shutterstock)

Može li Nesta da režira još jedan, finalni preokret?

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.08.20. | 11:40

Frozinone se dva puta vraćao iz mrtvih u doigravanju posle poraza na svom terenu. Ima li snage da pobedi Speciju sa dva gola razlike i uđe u Seriju A? Ekipa vaterpolo zaljubljenika Gabrijela Volpija na pragu istorijskog plasmana u elitu italijanskog fudbala

Ispred nas su poslednji minuti duge i naporne sezone u Seriji B. Dve lude nedelje plej-ofa za promociju u elitni rang bliže se kraju, a ako nas je ovo doigravanje nečemu naučilo, to je da ništa nije nemoguće. Najbolje to zna trener Frozinonea Alesandro Nesta. Pred nekadašnjim asom Lacija i Milana je još jedan pretežak zadatak. Njegovi Kanarinci u revanšu finala na gostovanju u Speciji imaju minus od jednog gola koji će morati da nadoknade po treći put u plej-ofu ukoliko žele da se ponovo domognu elitnog društva.

Zbog slabije pozicije u ligaškom delu – Benevento završio kao osmi, Specija treća – Nestinoj ekipi će biti potrebna pobeda od dva gola razlike. U slučaju nerešenog rezultata u ukupnom skoru, dalje će Bjankoneri iz Ligurije. Frozinone se već dva puta suočavao sa ovakvim scenariom. Kao najslabije rangirani tim ligaškog dela u plej-ofu, doigravanje je počeo u četvrtfinalu, kada je “okrenuo“ Čitadelu posle dva gola zaostatka, pogotkom u 120. minutu.

Izabrane vesti

Potom je isto učinio i protiv Pordenonea, mada je imao nešto lakši zadatak, s obzirom da je imao samo gol minusa. Zanimljivo, bile su im to jedine dve pobede u poslednjih deset mečeva, računajući i ligaški deo prvenstva.

Ali izvukla je valjda i Specija nekakvu pouku u polufinalu, kada je morala da nadoknadi dva gola protiv Kjeva i naravno – uspela. Dakle, duel dve otpisane ekipe u finalu. Pored povoljnijeg rezultata, tradicija je takođe na strani domaćina. Specija nikad nije poražena od Frozinonea na svom Alberto Piku. Ovaj plej-of nas je naučio da ništa nije nemoguće. I Kanarinci su do prvog meča finala bili neporaženi na svom stadionu od Bjankonera, ali su Benito Stirpe napustili pognute glave.

U prvom meču u Frozinoneu, čovek odluke bio je Emanuel Gjasi, koji je u 21. minutu zatresao mrežu domaćina. Na poslednjih osam od devet utakmica ova dva tima dolazio je tip 0-2. Frozinone nema šta da čeka. Moraju Nestini Kanarinci od prvog minuta da kidišu na gol Specije. Ima mladi stručnjak adute, iskusne igrače koji su dugo igrali Seriju A. Federiko Dionisi, Kamilo Siano, Alesandro Salvi znaju kako se igraju velike utakmice. Pregurali su sijaset na svojim plećima.

Dionisi je postigao 12 golova za Frozinone u Seriji B, a jedan gol je postigao i u četvrtfinalu baraža protiv Čitadele u gostima. Siano je stigao do kote od 10 golova. Neće biti lako da se otključa odbrana domaćeg tima. Specija je na 38 utakmica u Seriji B primila samo 40 golova (malo više od gola po meču). Frozinoneu treba bar dva gola za ulazak u Seriju A.

Specija nikada nije igrala elitni šampionat u Italiji. Serija A kuca na vrata tima čiji je vlasnik italijanski biznismen Gabrijele Volpi, tvorac čuvenog vaterpolo tima Pro Reko. On je kupio klub posle bankrota 2008. godine i posle nešto više od decenije doveo ga na prag duela sa Juventusom, Milanom, Interom i ostalim najboljim ekipama na Čizmi. 

Podsetimo, plasman u Seriju A izborili su Benevento i Krotone, dok su ispali iz elite Leće, Breša i SPAL.

ITALIJA 2 – FINALE PLEJ-OFA (REVANŠ)

Četvrtak

21.15: (2,65) Specija (2,95) Frozinone (2,95) /prvi meč: 1:0/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Serija BFrozinoneSpecijaItalija 2ItalijaAlesandro NestaGabrijele Volpi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara