MUNDIJALSKI RESURSI – Najtraženijih osam karata za Rusiju

Vreme čitanja: 7min | ned. 25.03.18. | 12:19

Mogu da pošalju i pet konkurentnih timova na SP, ali neće biti takvih nagađanja jer su dve trećine putnika već poznate

Želja za osvetom je ogromna, oružje je spremno. Brazil dolazi silno motivisan i sjajno opremljen da vrati dugove za blamažu iz Belo Orizontea i ponovi uspeh prve zlatne generacije koja je 1958. na evropskom tlu prigrlila boginju.

Kada Brazil ima pravog vlasnika žutog dresa sa brojem 10, onda je to uglavnom bilo dovoljno da nacija bude zadovoljna i da se zavijori barjak prvog favorita. Poslednjih godina Brazilci su postajali sve manje brazilski, sve više evropski. Mislili su da će tako postati konkurentniji Evropljanima i dobiti ono što im je nedostajalo. Počeli su da proizvode štopere, zadnje vezne, desktruktivne igrače... Izdali su ono što je njihova bit.

Izabrane vesti

Tako su krenule i kvalifikacije za Mundijal sa Dungom u drugom selektorskom mandatu. Poraz u Čileu, remi u Argentini, remi sa Urugvajem, pa remi sa Paragvajem. Brazil je imao samo dve pobede u šest kvalifikacionih mečeva?! Što je najgore – bio je negledljiv! Dunga je napravio delimičnu čistku koju je razjarena rulja tražila posle sramote u Belo Orizonteu. Napravio je pogrešan rez. I dalje se oslanjao na „snagatore“ Luiza Gustava, Hulka, Elijasa, Oliveiru, Žila, a precrtao je neke koji to nisu zaslužili.

MOZZART KVOTE ZA MEČEVE U GRUPI

Brazil - Švajcarska

Brazil - Kostarika

Srbija - Brazil

A onda je smenjen, jer se videlo da ne ide i da takav Brazil nema nikakvu perspektivu. Došao je omiljeni domaći trener Tite i preporodio reprezentaciju. Pobedio je na deset od 12 utakmica, nije izugbio nijednu i što je najvažnije - stvorio je tim! Iz utakmice u utakmicu Brazil je rastao i dobijao oblik koji bi u Rusiji trebalo da bude savršen. Igra uglavnom u formaciji 4-1-4-1 koja često izgleda kao 4-3-3. Prva je protiv jačih kada imaju više defanzivnih obaveza, druga protiv slabijih kada drže loptu i napadaju.

MOZZART KVOTE ZA ŠAMPIONA

Brazil osvaja prvenstvo

Koliko je sve kod Titea došlo na svoje mesto govori i to što je pola godine pred Mundijal već saopštio 15 sigurnih putnika za Rusiju i da niko nije imao šta da mu prigovori. U Brazilu se zna standardnih 11, znaju se prve izmene, a skoro sigurno se zna i rezervni golman... Ostaje još da se osmorica fudbalera izbore za mesto u mundijalskom timu. Kandidata je makar 40!

Prva postava se već zna: Alison, Alves, Miranda, Markinjos, Marselo, Kazemiro, Renato Augusto, Paulinjo, Kutinjo, Nejmar, Gabrijel Žezus. Zna se i da će prve izmene biti Tijago Silva, Fernandinjo, Vilijan i Firmino.

Brazil je najmanja enigma pred Mundijal. Skoro se sve zna, a opet se svima tresu noge. Koliko je ekipa jaka najbolje govori konkurencija za preostalih osam mesta.

Prvo da pomenemo one koji nemaju ma baš nikakve šanse da se uguraju u avion za Rusiju. Ili su precrtani zbog sramote u Belo Orizonteu ili sa Titeom nisu našli zajednički jezik. Na Mundijali sigurno nećemo gledati Hulka, Oskara, Felipea Andersona, Lukasa Mouru, Aleksa Tešeiru, Gabrijela Paulistu, Ramiresa, Rafinju (iz Intera), Lukasa Leivu, Pata, Luiz Adrijana, Robinja...

Potom ide druga grupa onih čije su šanse minimalne, mada, ipak, postoje ako se neko povredi ili se desi nešto nepredviđeno: David Luiz, Aleks Teljes, Ričarlison, Malkom, Bernard, Fabinjo, kao i Realovo buduće čudo Vinisijus Žunior... Mada za ovim poslednjim vlada kolektivna histerija u Brazilu i ko zna šta će biti do maja.

Na kraju dolazi grupa igrača koja ima kakve-takve šanse da pobedi u paklenoj konkurenciji i obezbedi Titeovu pozivnicu.

Prema onom spisku od 15 standardnih, jasno je na kojih osam pozicija se još vodi borba. I jasno je da jedan ozbiljan kandidat zbog loma noge ispada iz konkurencije - Filipe Luis.

Dvojica rezervnih golmana bi trebalo da budu Ederson iz Mančester Sitija, odnosno Neto iz Valensije. Ovaj prvi je 99,99 odsto siguran putnik za Rusiju. Drugi je 50 odsto, jer su u konkurenciji i iskusni golmani iz brazilskog prvenstva Kasio, Dijego Alves i Veverton.

To ostavlja još šest praznih mesta od kojih će tri najverovatnije popuniti defnazivci. Tijago Silva je treći štoper i jedini siguran defanzivac na spisku rezervista. U konkurenciji za četvrtog štopera su trojica ili četvorica ozbiljnih kandidata. Jedan je odlični Džemerson iz Monaka čija karijera je u usponu, a povremeno je dobijao Titeove pozive i sedeo na klupi. Dve opcije dolaze iz domaćeg prvenstva: Pedro Žeromel i Rodrigo Kajo. Prvi je veteran koji je u Evropi imao prosečnu karijeru, a onda je potpuno „poludeo“ kada se vratio u otadžbinu i mnogi ga smatraju najboljim igračem lige. Najinteligentnijim svakako. Titeu bi mogao da bude jako bitan zbog iskustva, atmosfere i taktičke obučenosti...

Rodrigo Kajo je već godinama igrač kojeg traže mnogi veliki evropski klubovi, ali on ne mrda iz Brazila. On je onaj tip štopera koji „zna lopte“ i može komotno da igra i kao zadnji vezni. Kod Dunge je debitovao, ali ga je Tite češće zvao. Uglavnom da sedi na klupi i upiše poneki minut u nebitnim i prijateljskim utakmicama. Tek čevrti izbor bi mogao da bude David Luiz. Zato na njega ne treba računati. Titeova dilema je: Džemerson ili neko od dvojice „domaćih“?

I kao što vlada borba za četvrtog štopera, tako je i paklena konkurencija za mesta Marselovih i Alvesovih rezervi po bokovima. Jasno je da su ova dvojica nedodirljivi...

Filipe Luis je trebalo da bude Marselova zamena, ali je polomio nogu. Logičan izbor bi bio Aleks Sandro iz Juventusa kao jedan od najskupljih bekova sveta, ali ga Tite „ne miriše“. Zato neće biti čudo ako je Juventusov defanzivac unapred otpisan. Bolje šanse se daju Žoržu iz Monaka i Ismailiju iz Šahtjora. A tek nikakve šanse nemaju Aleks Teljes iz Porta, Arana iz Sevilje, Vendel iz Leveruzena i Dalbert iz Intera. Čini se da će ovo mesto popuniti Ismaili ili Žorž.

Na poziciji Alvesove alternative je manja konkurencija. A ni tu Tite ne daje prednost najskupljem – Danilu. Nije veliki ljubitelj desnog beka Mančester Sitija iako ga je pozivao. Sada više veruje svom vojniku iz Korintijansa – Fagneru. Tek četvrta opcija je Bajernov veteran Rafinja. Nikakve šanse nemaju Bruno Peres (Roma), Marijano (Galatasaraj), Rafael (Lion)...

Kada se popune mesta u odbrani ostaju još četiri u veznom redu i napadu. Fernandinjo je „zakucan“ kao Kazemirova alternativa, a možda u nekim slučajevima i prvi izbor pre Realovog motora. Da li će Tite pozvati još jednog takvog destruktivca pored njih dvojice? Teško... Ima i Fabinja na raspolaganju, ali ga ne zove.

Pre će se odlučiti za nekog centralnog veznog nešto ofanzivnijih karakteristka. A trenutno je najbliži Fred iz Šahtjora za kojeg se otima pola Evrope i za kojim Gvardiola „seče vene“. I tu dolazimo do jedinog igrača kojeg javnost u Brazilu pomalo zamera selektoru – Alana. Sjajni vezista Napolija nikada nije dobio poziv u reprezentaciju iako joj po kvalitetima pripada. Možda Tite i promeni mišljenje, ali male su šanse...

Veći izgledi se daju Đulijanu iz Fenerbahčea. Nekadašnje čudo od deteta i momak kojeg su prognozirali za vođu A selekcije se polako vraća u formu posle ne baš uspešnih epizoda u Ukrajini i Rusiji. Igra fenomenalno u Fenerbahčeu i rastu mu šanse da će dobiti Titeov poziv. U konkurenciji je i Artur. Momak kojeg je Barselona kaparisala za 40.000.000 evra kao zamenu za Inijestu. Doveo je Gremio do titule prvaka Južne Amerike, bio na nekim spiskovima Titea, ali nije dobio šansu da debituje.

Najrealnija varijanta je da dve karte u veznom redu pripadnu Fredu i Đulijanu ili Arturu. Ko je u prednosti od poslednje dvojice, teško je proceniti. Svakako je reč o igračima koji sa klupe mogu da naprave razliku. Tu je i veteran Dijego koji je bio na nekim Titeovim spiskovima, samo kao prinudno rešenje zbog povreda i suspenzija.  Ako dvojica od njih četvorice dobiju mundijalske pozive, ostaju još dva mesta za ofanzivnu liniju tima.

Sa Gabrijelom Žezusom i Firminom, teško je očekivati da Tite pozove još jednog centarfora. Zbog stila igre koji gaji, nisu mu potrebne „duge devetke“. Iako je neuništivi Dijego Tardeli uvek spreman da uskoči u avion i svaki selektor ima poštovanje prema njemu. Ne verujemo da će na Mundijal. Ako se selektor, ipak, odluči da vodi trećeg centrafora, onda to može da bude i Vilijam Žoze koji igra fantastično u Real Sosijedadu i pre nekoliko dana je dobio debitanstki poziv za prijateljske mečeve.

Ako ne bude trećeg centrafora na spisku, to znači da se traže još dva krila, ofanzivna vezna ili polušpicevi. Nazovite tu poziciju kako hoćete. Jedno mesto bi trebalo da kapariše Daglas Kosta ako nastavi sa ovakvim partijama u Juventusu. Ludo bi bilo da takav igrač nema mesta među 23. Opet, to je Brazil...

U konkurenciji su i Tajson iz Šahtjora, Luan iz Gremija koji je uz Artura najtraženiji igrač brazilskog prvenstva u prethodnih godinu dana i na kraju Anderson Taliska iz Bešiktaša. Sva trojica mogu da budu „lažni napadači“, polušpicevi, krila, pa čak i „desetke“. Neko od njih bi trebalo da putuje u Rusiju. Zato će im svaki gol i asistencija do kraja sezone biti mnogo bitni.

Mogao bi Brazil da sastavi i pet timova koji bi lagano igrali na Mundijalu i bili konkurentni za nokaut fazu, ali tom hipotetikom se niko u Brazilu ne bavi. Pogotovo sad kada se znaju dve trećine ovog najjačeg tima koji ide u Rusiju. Za preostalih osam mesta će biti gladijatorska borba.

FOTO: Action images


tagovi

Fudbalska reprezentacija BrazilaRusija2018Svetsko prvenstvoTiteNejmarRoberto FirminoDani AlvesGabrijel Žezus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara