Žoze Murinjo (©Reuters)
Žoze Murinjo (©Reuters)

Murinjo najavio povratak, pecnuo Totenhem i Romu: Hoću da budem trener, u nekim klubovima to nisam bio

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.03.24. | 18:56

"Dva puta mi je nuđeno da budem selektor Portugalije. Prvi put je to bilo u Realu, ali mi je Florentino rekao - nema šanse", otkriva Žoze Murinjo

Slobodno vreme maksimalno je iskoristio. Pre petnaestak dana je u Rijadu ispratio boks meč između Entonija Džošue i Frensisa Enganua, proteklog vikenda bio je specijalni gost na trci Moto GP šampionata za Veliku nagradu njegove Portugalije. Stizao je Žoze Murinjo na sve krajeve sveta, ispratio mnoga dešavanja u svetu sporta, ali želi da se vrati svom. Želi da prekine odmor i vrati se na klupu nekog kluba. Što je pre moguće.

U intervjuu koji je sa njim napravio Fabricio Romano, gospodin Posebni je najavio povratak klupskom fudbalu. U idealnom scenariju već ovog leta, po završetku aktuelne sezone.

Izabrane vesti

Ipak, kako kaže, neće žuriti sa izborom i prihvatati bilo kakve ponude, već će čekati pravu.

"Spreman sam da počnem ponovo. Ponekad kada se rastanete sa nekim klubom potreban vam je odmor, da razmislite, procesuirate stvari. Ovog puta, već prvog dana kako sam otišao, bio sam spreman da nastavim dalje. Osećam se jako, dobro, zaista sam spreman, ali ne bih da napravim pogrešan izbor. Moram da budem strpljiv, ne mogu da prihvatim nešto samo zbog pritiska da moram da se vratim. Generalno, teško je započeti novi posao u martu ili aprilu, tako da je moj cilj da počnem ponovo od leta", izjavio je Murinjo.

Portugalca je sredinom januara, a nekoliko meseci pre nego što je dobio 'zahvalnicu' imao je bogatu ponudu iz Saudijske Arabije.

"Kristijano je otvorio vrata ka toj ligi... Da budem trener u Saudijskoj Arabiji? Ako misliš u budućnosti... Nikad ne reci nikad. Imao sam već ponudu, ekonomski moćnu, ali sam je odbio jer Roma, evropski fudbal, ciljevi i požrtvovanost su mi bili bitniji. Ako me pitaš za budućnost, iskustvo me je naučilo da nikad ne kažem nikad. Bio sam u Saudijskoj Arabiji da gledam Boks, Formulu 1, da se vidim sa prijateljima, nisam išao da potpišem nikakav ugovor. Imam vremena do kraja sezone da donesem pravu odluku."

Kada kaže da želi da donese pravi odluku, prvenstveno misli na pronalaženje dobro organizovanog kluba, koji bi mu omogućio da se bavi isključivo trenerskim poslom, što nije bio slučaj u svim ekipama. I mada nije rekao u kojim, da se zaključiti na osnovu njegove izjave da je ciljao na Totenhem i Romu sa kojom se nije rastao onako kako je želeo.

"Osetili su da sam dao sve. Zbog mog karaktera na kraju ću uvek biti više od trenera. U nekim klubovima ste trener, u drugima morate da budete trener, tehnički direktor, da se bavite komunikacijom, da pazite na imidž kluba i igrače... Ali to je nešto što se trenerima ne dopada. Želim da budem trener! Idealan scenario je kada klub ima strukturu koja dozvoljava treneru da bude trener, na terenu, u trening centru, svlačionici, pored linije... Bio sam trener u Interu, u Realu, u Čelsiju tokom prvog mandata, u Portu. U nekim drugim klubovima nisam bio trener. To je vrlo teško za trenera, ali u svakom klubu u kojem sam radio videli su da nosim grb i borim se za njih."

Ponuda koju je dobio iz Saudijske Arabije, kako tvrdi, nije bila jedina koja je stigla na njegovu adresu tokom mandata u Romi.

"Dva puta mi je nuđeno da budem selektor Portugalije. Prvi put je to bilo u Realu, ideja je bila da na određeno vreme budem selektor, ali mi je Florentino rekao - nema šanse. Drugi put u Romi, nekoliko meseci pre nego što sam otpušten, ali ne žalim zbog toga. Ako mi ponudite da pred Svetsko, Evropsko, Kopa Ameriku ili Afrički kup nacija preuzmem nacionalni tim pristao bih. Ali dve godine čekanja, nisam siguran da bih uživao..."

Osvrnuo se Murinjo na učinak na klupi Rome. U prvoj sezoni doneo je klubu istorijski trofej Lige konferencije, u narednoj dogurao do finala Lige Evrope. Smatra 61-godišnji trener da neki ne cene dovoljno to što je uradio na Olimpiku...

"Izgledalo je kao da se nije desilo, jer kada ljudi pričaju o meni, više su fokusirani na ono što se desilo pre 15, 20 godina. Toliko je dobrih trenera u Evropi i najčešće najbolji treneti treniraju najbolje timove, one sa većom mogućnošću da dođu do finala. Poslednjih godina ja sam igrao tri finala, jednu sa Mančester Junajtedom i dva sa Romom. Ako pogledate u poslednje dve godine, jedini sam sa dva evropska finala. Gledam na to pomalo kroz šalu, ali istovremeno i sa ponosom, jer posebno kada uradite to sa klubom koji nema istoriju u evropskim takmičenjima shvatate koliko je to zaista nešto posebno. Ove godine neću biti ni u jednom finalu, ali nadam se da ću sledeće godine biti jedini sa tri finala u četiri godine", zaključio je Murinjo.


tagovi

Žoze MurinjoTotenhemRoma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara