Neka je i druga liga, ali je dom: Kaljehon se posle 20 godina vratio kući

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.07.22. | 12:51

Kraj italijanske epizode za Španca

Imaju španski fudbaleri pred kraj karijere taj poriv da se vrate kući i da se na neki način oduže svom narodu. Da stave tačku tamo gde je sve počelo. Pa makar bila i druga liga...

Ovog leta se naprimer Vitolo iz Atletiko Madrida preselio u rodni Las Palmas za prilično manju platu od one koju je imao u Madridu. Pre njega je to isto uradio i kontroverzni napadač Hese. A danas se kući posle 20 godina vratilo još jedno zvučno ime.

Izabrane vesti

Iskusno krilo Hose Marija Kaljehon je novi fudbaler drugoligaša Granade. Došao je kao slobodan igrač posle isteka ugovora sa Fiorentinom. Napustio je Italiju nakon devet godina igranja za Violu i Napoli.

Iako se pominjalo da su Valensija i Hetafe zainteresovani za njega, on je odabrao drugu ligu i Granadu sa kojom je potpisao na godinu dana. Uz opciju da se saradnju produži za još jednu sezonu.

Kaljehon je rođen u gradiču Motril, u blizini Granade. Počeo je da trenira u malom klubu Kosta Tropikal iz kojeg je sa 15 godina otišao u mlađe kategorije Real Madrida gde mu je već igrao stariji brat Huanmi. Sa 19 godina je zaigrao za Realov B tim u drugoj ligi a već sledeće sezone je bio prvi strelac treće lige. Skrenuo je pažnju Espanjola koji ga je kupio za 1.200.000 evra i potpisao sa njim ugovor na četiri godine.

U Espanjolu je Kaljehon oduševio za tri sezone i postao mladi reprezentativac. Naterao je Real da se pokaju i da ga vrate nazad u Madrid za 5.500.000 evra. Proveo je dve sezone u Realu, igrao na 77 utakmica ali je uglavnom ulazio sa klupe. Iako su Madriđani bili prezaadovoljni njegovim epizodnim ulogama, odlučio je da ode negde gde će biti među nosiocima igre i prihvatio poziv Rafe Beniteza da mu se pridruži u Napoliju. Real ga je prodao za skoro 10.000.000 evra.

Tokom sedam sezona u Napulju je izrastao u jednog od najbitnijih igrača u klubu i odigrao preko 300 utakmica za Napolitance. Postao je i najefikasniji španski fudbaler u istoriji Serije A. Kada je ušao u pozne godine, preselio se kao slobodan igrač u Fiorentinu čiji dres je nosio dve sezone.

Sada je rešio da konačno zaigra za klub kod kuće i pokušaće da vrati Granadu u elitni rang španskog fudbala.


tagovi

Hoze KaljehonLetnji prelazni rok 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara