(©Reuters)
(©Reuters)

Nemci ponovo u euforiji, traži se novi ugovor za Nagelsmana i polufinale EP

Vreme čitanja: 3min | sre. 27.03.24. | 11:08

Priče o rastanku sa Adidasom ostavljene po strani posle pobeda nad Francuskom i Holandijom

Uvod nije bio baš dobar - pobeda nad SAD, remi sa Meksikom, pa porazi od Turske i Austrije - ali je sa ulaskom u 2024. godinu popravljena razrada. Savladane su Francuska (2:0) i Holandija (2:1), a zaključak na nivou očekuje se tokom leta. Evropsko prvenstvo na njihovim stadiona pokazaće da li su Nemci ponovo fudbalska sila. Za početak kontinentalna, ali posle samouverenih martovskih izdanja mnogi navijači Majnšafta veruju da bi sa Julijanom Nagelsmanom reprezentacija mogla da bude konkurentna za tron i na Mundijalu 2026. u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi.

Uspeo je mladi trener nakon turbulentnog starta da postavi stvari onako kako želi. Odrekao se nekih iskusnih igrača, mahom iz Borusije Dortmund, a šansu pružio novim licima poput 27-godišnjeg levog beka Štutgarta Maksimilijana Mitelštada, koji je sa dva odlična izdanja najavio da bi mogao biti prvi izbor za levog beka kada dođe 14. jun i susret sa Škotskom u prvom kolu Eura.

Izabrane vesti

Usled nove povrede Manuela Nojera dileme više nema da će gol čuvati Andre Ter Štegen. Na pozicijama štopera zacementirano deluju Antonio Rudigier i Jonatan Tah, a uz desnu aut-liniju u odbrambelnom kvartetu deluje da će najčešće igrati Džošua Kimih. Zbog godina Toni Kros (34) i Robert Andrih (29) možda nisu na atletskom vrhuncu, ali je njihovo iskustvo - posebno kada je reč o Realovom povratniku u nacionalni tim - zlata vredno. Kapiten Ilkaj Gundogan zadužen je za kreaciju, a Musijala i Vric da probijaju po krilima, dok je Kai Haverc u ovom trenutku špic koji uživa najveće trenerovo poverenje, ali mu odlični Niklas Filkrug ne dozvoljava da se opusti.

S obzirom na to da je protiv Francuske i Holandije izveo identične startne postave, bez obzira na to što će do Evropskog prvenstva Nemačka imati još dve provere - protiv Ukrajine i Grčke - deluje da Julijan Nagelsman već ima jasnu sliku tima s kojim će najviše raspolagati. Pomenute junske prijateljske utakmice poslužiće za dodatno uigravanje, ali je moguće i da neki drugi igrači dobiju veću minutažu kako bi dobili na samopouzdanju uoči turnira.

Naravno, veliku ulogu u svemu imaće zdravstveno stanje tima.

"Srećan sam što se stvari oko tima dobro odvijaju. Nažalost, moguće je da se jedan ili dva igrača povredi. Ili da neko ispadne iz forme... Ali, ako svi budu bili zdravi, definitivno nećemo praviti velike promene na leto. Nećemo menjati 10 igrača. Ni pet... Eventualno jednog ili dva", istakao je Nagelsman posle pobede nad Lalama u Frankfurtu.

Nakon selektorovog spiska mnogi u Nemačkoj ostali su zatečeni odlukom da poziv ne dobije Leon Gorecka. Umesto njega Nagelsman je zvao mladog Andriju Pavlovića, ali je "naše gore list" iz Bajerna morao da otkaže dolazak zbog povrede. Videćemo da li će Pavlović dobiti poziv i u junu, mada su očekivanja da hoće, a berlinski Bild piše da je pored Goreckinog status reprezentativca ozbiljno uzdrman i Dortmundovim igračima poput Matsa Humelsa, Niklasa Šulea, Nika Šloterbeka i Julijana Brandta. Na martovskom okupljanju iz redova Borusije bio je samo Niklas Filkrug, što bi lako moglo da se ponovo i na spisku igrača za Euro.

Tolike promene u timu možda nekome nisu po volji - među takvima je Lotar Mateus koji smatra da Gorecka mora da ima svoje sigurno mesto u reprezentaciji - ali trenuti rezultati i stil igre daju im pokriće. Bild, čak, predlaže da se Nagelsmanu momentalno produži ugovor koji ističe u julu, po završetku Evropskog prvenstva i da se u njega stavi klauzula po kojoj bi DFB (FS Nemačke) mogao da raskine saradnju ukoliko reprezentacija ne stigne do polufinala.

"Takvim potezom bi Julijan pokazao da ima ogromno poverenje u ovaj tim. Baš kao što milioni fudbalskih navijača ponovo imaju zahvaljujući nedavnim pobedama", zaključuje urednik nemačkog lista Matijas Brugelman.

Svakako, dva dobra rezultata ostavila su po strani priče o najavljenom rastanku sa istorijskim sponzorom reprezentacije, kompanijom Adidas, umesto koje će od 2027. biti angažovan Najk.



tagovi

Fudbalska reprezentacija NemačkeJulijan Nagelsman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara