Kristof Galtje i Rodžer Šmit (©Reuters, ©AFP)
Kristof Galtje i Rodžer Šmit (©Reuters, ©AFP)

Nepobedivi Galtje i Šmit - da je bolje, ne bi valjalo

Vreme čitanja: 6min | uto. 11.10.22. | 12:53

Grupa H: PSŽ i Benfika neporaženi ove sezone pod vođstvom novih trenera, Juventus zasad posmatrač u Ligi šampiona

Da je bolje, ne bi valjalo. Tako u najkraćem može da se opiše mandat dvojice stručnjaka koji su letos dobili nove poslodavce. Kristofu Galtjeu i Rodžeru Šmitu nije bilo neophodno privikavanje na novu sredinu, izazove, veličinu i renome Pari Sen Žermena, odnosno Benfike. Odmah su doneli rezultat i podgrejali snove o međunarodnom uspehu. Konkretno, u Ligi šampiona.

Zajednička stvar za Galtjea i Šmita - osim činjenice da nisu doživeli nijedan poraz na svim frontovima ove sezone - je da su angažovani planski, a ne kao iznuđena rešenja. Očigledno je da sportski sektori Svetaca i Orlova nisu pogrešili.

Izabrane vesti

Iako je rođen u Marselju i igrao četiri godine u Olimpiku, kasnije skoro osam sezona predvodio Sent Etjen i 2021. sa Lilom skinuo krunu PSŽ-u, reklo bi da se je bilo razloga zašto ne razmišljati o Galtjeu kao nasledniku Maurisija Poketina. Da početkom juna u Parizu nije bilo promena u sportskom sektoru, tako bi i bilo. Argentinac je na Park prinčeva stigao prošle zime i godinu po dana posle smene Tomasa Tuhela nije doneo toliko željeni iskorak u Evropi. Nije imao ni kontrolu nad svlačionicom i PSŽ mu se, uprkos osvajanju nacionalne titule, zahvalio uz visoko obeštećenje.

Novi sportski direktor Parižana Luiš Kampoš znao je koga treba da pozove. Insistirao je arhitekta zvezdanog Monaka i "fudbalski otac" Kilijana Mbapea na angažovanju Galtjea iz Nice, pošto su njih dvojica zajedno radili u Lilu i konstruisali pomenuti šampionski tim iz pretprošle kampanje.

21.00: (1,50) PSŽ (4,60) Benfika (7,00)

Pari Sen Žermen uživa u odličnim rezultatima pod Galtjeom. Vodeći je u domaćoj ligi pošto je pobedio sve u osam od 10 mečeva, a takođe je na dobrom putu da se bez problema plasira u nokaut Lige šampiona. Strateg Svetaca uspeo je da uradi nešto što njegovi prethodnici nisu, uklopio je najveće zvezde Lionela Mesija, Kilijana Mbapea i Nejmara, a da pritom nije narušio ukupnu ravnotežu tima.

Primarni i ultimativni cilj PSŽ-a ostaje "ušati pehar". To je zadatak kojeg se Galtje latio, i deluje da ide postepeno ka rešenju. Bez poraza je pariski tim u 14 takmičarskih utakmica u sezoni 2022/2023. PSŽ je osvojio Trofej šampiona protiv Nanta sa 4:0 u prvoj takmičarskoj utakmici pod novim strategom, pre nego što je takođe započeo trijumfalni marš u Ligi 1 i Ligi šampiona.

U poslednjoj nedelji, međutim, Mesi i društvo dobili su dve male "ogrebotine". Prvo, Parižani su remizirali 1:1 u Lisabonu sa Benfikom, a zatim su igrali nerešeno i sa Remsom pre tri dana u Ligi 1 (0:0).

Mandat Rodžera Šmita u Benfiki je započeo nešto ranije. Orlovi sa Da Luža su saradnju sa nemačkim trenerom dogovorili još krajem aprila ove godine, dok je Šmit privodio kraju drugu sezonu na čelu PSV Ajndhovena. Zvanično je kormilo Benfike preuzeo sredinom maja i imao je dovoljno vremena da shvati šta je potrebno klubu da bi izašao iz senke Porta i Sportinga.

Najpre je Šmit udobno proveo Benfiku kroz kvalifikacije za Ligu šampiona, da bi potom započeo ligašku kampanju Primeire sa sedam uzastopnih pobeda, i trenutno je lider sa tri boda više od branioca titule Porta. Benfika ne samo da je 37 puta bila šampion države, već je i dva puta bila najbolja u Evropi 1961. i 1962. godine. Od tada, međutim, legendarna Gutmanova kletva visi nad Orlovima, koji su stigli do osam međunarodnih finala, ali su uvek propustili da osvoje pehar - poslednji put 2014. u finalu Lige Evrope.

Pošto su prošle sezone osvojili treće mesto u Primeiri, došlo je do promena tokom leta. Od kada je 55-godišnji Nemac na funkciji šefa struke, Benfika je izuzetno uspešna. Orlovi sa Da luža su i dalje neporaženi u sezoni sa 14 pobeda i dva remija iz 16 takmičarskih utakmica u svim takmičenjima. Posle tri kola u Grupi H Lige šampiona, PSŽ i Benfika su u relativno prijatnoj situaciji. Već su uspeli da pobede trećeplasirani Juventus, koji zaostaje četiri boda za oba rivala. A sada će francusko-portugalska bitka ponovo da bude aktuelna oko pitanja ko će sa prvog mesta u narednu rundu.

Čak i da je Juve uspe da, očekivano, savlada Makabi Haifu u gostima, ostaće na trećem mestu, jer je četiri koraka iza Svetaca i Orlova. U svakom slučaju, Stara dama ne bi smela da se otpiše, pa bi pariski i lisabonski velikan trebalo da se u potpunosti koncentrišu na naredni meč. Prvi, održan pre nedelju dana u Portugaliji završen je remijem (1:1).

Na kraju, Lionel Mesi je povredio list i neće ga biti u sastavu, baš kao i Presnel Kimpembe, Nuno Mendeš i Renato Sančes. S druge strane, gostujući trener Šmit neće moći da se osloni na Morata i Davida Neresa.

18.45: (4,60) Makabi Haifa (3,70) Juventus (1,85)

Juventus treba da povrati izgubljenu sigurnost u odbrani da bi pokušao da dramatizuje svoju borbu za evropsko porleće u Ligi šampiona. Gostuje Makabiju u Haifi, koji takođe ima veliku želju da pobedi.

Samo šest dana pošto su se dva kluba suočila u Torinu, stadion Sami Ofer u Izraelu će se otvoriti za navijače oba tabora. Domaći Makabi se nada da će prvi put ove sezone doživeti osećaj pobede u Ligi šampiona. Izraelski tim se do sada mučio u završnici i u defanzivi, pa nije ni čudo što je i dalje na nuli.

Izabranici trenera Baraka Bahara postigli su samo dva gola u tri meča, a primili osam, pa su pali na poslednje mesto u Grupi H. Poslednji put u Torinu su postigli jedan, i to nije bilo dovoljno za bodove. Staru damu su spasili Dušan Vlahović i Adrijen Rabio, koji je pomalo atipično dva puta pogodio mrežu (3:1). Ipak, mladi trener Bahar se nada da će njegov tim ovog puta bolje nastupiti protiv slavnog protivnika.

"U pojedinim pasusima utakmice dali smo Juventusu previše prostora i igrali stidljivo. Klub kao što je Juventus to zna da iskoristi i ovoga puta moramo da budemo oprezni. Moramo da igramo aktivnije, treba da verujemo više u završnoj fazi. Siguran sam da će nam ovaj put pomoći domaće okruženje", rekao je Bahar.

Makabi neće biti kompletan, jer mu nedostaju Podgoreanu i Džaber. Juventus se i dalje muči sa izostankom Federika Kjeze, koji se već vratio treninzima, ali se njegov povratak na teren polako približava. Isto važi i za vezistu Pola Pogbu.

Juventus definitivno nije sjajan ove sezone i gledanje njegovih mečeva ponekad fizički povređuje ljubitelje fudbala. Pragmatizam Masimilijana Alegrija ove sezone ne donosi ni bodove, kao što je to bio slučaj tokom njegovog ranijeg angažmana. U poslednjih deset takmičarskih mečeva Juventus je samo tri puta pobedio, a u Ligi šampiona zaostaje četiri boda od PSŽ-a i Benfike. Bjankoneri nisu uspeli da sačuvaju gol u poslednjih pet mečeva najprestižnijeg fudbalskog takmičenja.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

LIGA ŠAMPIONA - 4. KOLO

Utorak

GRUPA E

21.00: (2,95) Dinamo Zagreb (3,20) Salcburg (2,65)

21.00: (3,30) Milan (3,25) Čelsi (2,40)

GRUPA F

21.00: (7,25) Šahtjor (4,40) Real Madrid (1,45)

21.00: (3,30) Seltik (3,60) RB Lajpcig (2,25)

GRUPA G

18.45: (18,0) Kopenhagen (10,0) Mančester Siti (1,15)

21.00: (1,53) Dortmund (4,40) Sevilja (6,75)

GRUPA H

18.45: (4,60) Makabi Haifa (3,70) Juventus (1,85)

21.00: (1,50) PSŽ (4,60) Benfika (7,00)

Sreda

GRUPA A

18.45: (1,62) Napoli (4,20) Ajaks (5,90)

21.00: (8,00) Rendžers (5,30) Liverpul (1,40)

GRUPA B

18.45: (1,45) Atletiko Madrid (4,30) Klub Briž (7,75)

21.00: (2,30) Leverkuzen (3,50) Porto (3,25)

GRUPA C

21.00: (1,45) Barselona (4,70) Inter (8,00)

21.00: (15,0) Plzenj (8,00) Bajern (1,15)

GRUPA D

21.00: (1,55) Totenhem (4,30) Ajntraht (6,75)

21.00: (2,50) Sporting (3,40) Marselj (3,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaPari Sen ŽermenBenfikaKristof GaltijeRodžer Šmit

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara