©Reuters
©Reuters

Neviđena drama u grupi H: Fantastična Benfika sa šest golova u Haifi zbacila PSŽ sa prvog mesta!

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.11.22. | 23:01

Lisabonski klub je pobedom u Haifi (6:1) uspeo da se izjednači sa Svecima po svim parametrima - bodovima, međusobnom skoru, gol-razlici, pa je na kraju odlučio veći broj datih golova u gostima

Kakvo veče u Ligi šampiona, kakva drama u grupi H! Fanstastična Benfika je uspela da osvoji prvo mesto i prestigne Pari Sen Žermen, zahvaljujući pobedi od 6:1 u Haifi. Lisabonski klub je uspeo da se izjednači sa Svecima po svim parametrima - bodovima, međusobnom skoru, gol-razlici, pa je na kraju odlučio veći broj datih golova u gostima. Parižanima pobeda od 2:1 u Torinu nije bila dovoljna da dođu do povlašćenog mesta u žrebu za osminu finala.

Da bude jasnije, kriterijumi za određivanje plasmana u Ligi šampiona su sledeći: Prvo se gledaju osvojeni bodovi, potom međusobni skor, pa gol razlika, postignuti golovi u svim mečevima, postignuti golovi u gostima, broj pobeda, broj pobeda u gostima, zatim se boduje fer-plej (žuti i crveni kartoni), dok bi na kraju presudio UEFA koeficijent.

Izabrane vesti

Igrači Benfike su na fantastičan način stigli do velikog podviga, iako je do 59. minuta i gola Petra Muse rezultat bio 1:1. Gosti su uraganski napadali, golovima Grimalda i Rafe Silve u rasponu od četiri minuta stigli do ogromnih 4:1 u 73. minutu, posle čega se odbrana Makabija našla pod neviđenim pritiskom. U 88. minutu Enrike Arauho je povisio na 5:1, a onda se ušlo u dramatičnu završnicu, koju je pogotkom sa 17-18 metara na sjajan način razrešio Žoao Mario.

Ekipa Rodžera Šmita tada kao da još uvek nije znala da je na prvom mestu u grupi, ali je onda stigla informacija da je uspela u tome, pa je usledilo veliko slavlje među gostujućim igračima i navijačima.

Pari Sen Žermen je objektivno gledano imao mnogo teži zadatak ove večeri, ali je uspeo da stigne do planiranog slavlja u Torinu protiv neubedljivog Juventusa (2:1). Sigurno su svi u taboru ekipe Kristofa Galtijea bili ubeđeni da će im svaka pobeda biti dovoljna da zadrže drugo mesto, ali nisu računali na ovakvo veče fantastične Benfike.

Gosti su poveli u 13. minutu posle majstorskih poteza Kilijana Mbapea, koji je na leđima držao dvojicu protivničkih igrača, ali je bez mnogo problema matirao Vojčeha Ščensnog. Stara dama je uspela da se vrati u život i dođe do izjednačenja preko Leonarda Bonučija u 39. minutu. U toj akciji Lokateli je prbacio loptu na desnu stranu, Huan Kvadrado je glavom spustio loptu u srce šesnaesterca gde je dobro postavljen bio iskusni štoper Juventusa.

Sastav Masimilijana Alegrija je nakon toga konstantno napadao, ali nije stvarao veliki broj prilika pred protivničkim golom. Sveci su bili potpuno smireni, kao da su bili svesni da će kad-tad iskoristiti šansu koja im se bude ukazala. Upravo se to dogodilo u 69. minutu, kada je nakon serije razmenjenih pasova i asistencije Kilijana Mbapea put do mreže poljskog golmana pronašao Nuno Mendes.

Juventus će i pored svih prilično loših rezultata ipak prezimeti u Evropi, ali je do treće pozicije stigao na prilično poražavajući način, zbog bolje gol-razlike u odnosu na Makabi iz Haife, pa će takmičenje nastavlja u nokaut fazi Lige Evrope.

GRUPA H, 6. KOLO:

Juventus - Pari Sen Žermen 1:2 (1:1)

/Bonuči 39 - Mbape 13, Mendes 69

Makabi Haifa - Benfika 1:6 (1:1)

/Šeri 26pen - Ramos 20, Musa 59, Grimaldo 69, Rafa Silva 73, Enrike Arauho 88, Žoao Mario 90+2



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara