Foto: Reuters, AFP
Foto: Reuters, AFP

Neviđeno ludilo u foto-finišu Lige 1: Monako izgubio LŠ u 96. minutu, Ren u 88. ispustio, pa u 92. vratio Ligu Evrope

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.05.22. | 23:08

Marsej će direktno u elitno takmičenje, dok će Kneževi morati da igraju kvalifikacije, Sent Etjen obezbedio baraž za opstanak

Kuvalo je u poslednjem kolu Lige 1 maltene na svim frontovima, osim na šampionskom kojim je davno projezdio Pari Sen Žermen. Da je neko pokušao, teško da bi režirao luđu završnicu od ove koju je ponudilo završnih 90 minuta francuske elite. Lilu je gostovao Ren koji je u svojim rukama držao plasman u Ligu Evrope, a Remsu Nica kojoj je trijumf uz poraz Rena garantovao krađu evopske B produkcije.

Delovalo je da će Nica biti gubitnica, kada je Rems poveo 2:0 posle samo 17 minuta igre, jer joj je tada visila i Liga Konferencija koju je u jendom momenutu u džepu imao Strazbur. Međutim, eksplodirao je Endi Delor i za osam minuta tri puta tresao mrežu rivala. A onda joj je Lil otvorio vrata Lige Evrope nakon što je Timoti Vea drugim golom, u 88. minutu ćušnuo Ren, inače drugi najbolji napad Francuske na peto mesto (2:1). Od Nica gubitnica, do Nica ludnica i Lige Evrope učesnica... Tako je bar delovalo, ali euforija je brzo usahla - Žirasi je izjednačio i postavio konačnih Lil - Ren 2:2.

Izabrane vesti

U isto vreme, Marselj se nadao kiksu Monaka kako bi trijumfom nad Strazburom obezbedio direktan plasman u Ligu šampiona. Velikan sa Velodroma je svoj deo posla odradio u velikom stilu - 4:0 i nadao se da bi Kneževi mogli da se nađu u društvu gubitnika dana. Monakove fleke su nakon gola Pšemislava Frankovskog izvlačili Benoa Badijašil u 34, te Visam Ben Jeder u 62. minutu. Pola sata pre kraja imalo je Monako kontrolu situacije i trebalo je samo da sačuva prednost, ali... Lans je pokazao da nije slučajno tokom većeg dela sezone figurirao kao kandidat za Evropu, jedno vreme čuvao i drugo mesto.

Odbrana Kneževa dozvolila je da nakon prekida u šestom minutu nadoknade lopta u gužvi završi na travi, a po njoj je raspalio Ignatus Ganago. Iako taj gol nije ništa značio Lansu, obmotao je kladivo oko nogu fudbalera Monaka koji su iz već viđene grupne faze Lige šampiona povukao u kvalifikacije. Kakav je gubitnik večeras postao Monako vidi se i kroz podatak da je prethodno vezao devet pobeda u Ligi 1. Kada je trebalo da završi posao, kolena su počela da klecaju.

Fudbaleri Marselja su grizli od prvog do poslednjeg minuta protiv Strazbura, nije im bilo dovoljno ni kada su dvadesetak minuta pre kraja poveli 2:0 i maltene obezbedili trijumf. Kao da su hteli da čitavoj Francuskoj pa i Evropi pokažu da su zaslužili drugo mesto, čak iako ono bude izostalo. A za takav pristup, dva gola Žersona, jedan Undera i Bakambua nagradio ih je Lans, iako realno nije morao da juri gol par sekundi pre poslednjeg sudijksog zvižduka.

Mec je u borbi za opstanak imao tu nesreću da nije naišao na nezainteresovanog šampiona, već upravo suprotno. Vest godine da je Kilijan Mbape produžio ugovor sa Svecima do 2025. godine upalila je fitilj dinamita koji je razneo Mec. Goste je dočekala svečarska atmosfera Parka Prinčeva i rargoropađeni Mbape, koji je dan u kojem čitav fudbalski svet priča uglavnom samo o njemu iskoristio za da zgromi rivala het-trikom. Međutim i pored debalka, u kojem su golovima još učestvovali Nejmar i Anhel di Marija, Mec je verovao da će u baraž za opstanak jer je Sent Etjen od 23. minuta gubio od Nanta. Ipak, desetostuki šampion Francuske, jedan od najvećih u istoriji ove zemlje, smogao je snage za gol u 79. minutu te će za hvaljujći Ramonu Hamumi on imati priliku da kroz još jedan meč ostane u elitnom rangu.

Ispostavilo se da je šampion isptatio Mec u drugu ligu, a poslednji udarac zadao mu je Anhel Di Marija koji je večeras odigrao poslednji meč za Pari Sen Žermen. Nisu samo kapnule suze, već ih je kišilo iz očiju popularnog El Fidea u zagrljaju sa Nejmarom i Mbapeom.

Na kraju, da rezimiramo. Pari Sen Žermen i Marselj će direktno u Ligu šampiona, Monako će pokušati da je se domogne kroz kvalifikacije, mesto u Ligi Evrope obezbedio je Ren, dok će Ligu konferencije igrati Nica. Kada je reč o selidbi u niži rang, Bordo je još ranije stekao taj status, dok mu se večeras pridružio Mec. Sent Etjen se još nada da će preživeti.


FRANCUSKA 1 – 38. (POSLEDNJE) KOLO

Anže - Monpelje 2:0 (1:0)

/Manžani 45+1 penal, Pereira Laž 67/

Brest - Bordo 2:4 (2:2)

/Munie 16, Belali 34 - Mangaš 14, Mara 32, 73, Dilrosun 75/

Klermon - Lion 1:2 (0:1)

/Bajo 59 - Dembele 27, Auar 49/

Lans - Monako 2:2 (1:1)

/Frankovski 30, Danso 90+6 - Badijašil 34, Ben Jeder 62/

Lil - Ren 2:2 (1:1)

/Vea 11, 88 - Burižo 41, Girasi 90+2(

Lorijan - Troa 1:1 (0:1)

/Loren 74 - Tuzgar 22/

Nant - Sent Etjen 1:1 (1:0)

/Bla 23 - Hamuma 79/

Marselj - Strazbur 4:0 (1:0)

/Žerson 32, 89, Under 73, Bakambu 90+2/

PSŽ - Mec 5:0 (3:0)

/Mbape 25, 28, 50, Nejmar 31, Di Marija 67/

Rems - Nica 2:3 (2:0)

/Ekitike 9, D7umbija 17 - Delor 75, 77, 83/




tagovi

Francuska Liga 1Liga 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara