Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nunjez se obrukao u noći kada je Salah skinuo Anrija sa trona; Grimaldo i Virc terorisali Karabag (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 26.10.23. | 22:58

Ren preuzeo prvo mesto u Grupi F pobedom nad Panatinaikosom

Možda ga Liga Evrope ne zanima preterano, ali i kada izvede rezervni sastav Liverpul je nedodirljiv za rivale iz Grupe E. Delovalo je tako još posle žreba, potvrđuje se i na delu. Na polovini grupne faze Redsi su na korak do naredne runde pošto su u trećem kolu protiv Tuluza (5:1) pred svojim navijačima ubedljivim trijumfom zadržali stopostotan učinak, te će francuski klub sa preostala dva rivala u grupi voditi borbu za drugo mesto.

Posebno se to odnosi na Union Sen Žiloaz, budući da je belgijski predstavnik u Briselu posle preokreta savladao LASK (2:1). Union i Tuluz posle tri runde imaju po četiri boda, s tim da je belgijski tim na drugoj poziciji zbog bolje gol-razlike (u međusobnom okršaju bilo 1:1), dok je austrijski predstavnik i dalje bez bodova, iako je na šest minuta pre kraja meča imao sva tri u džepu.

Izabrane vesti

Jirgen Klop je i ovog puta odlučio da sačuva neke od najvažnijih igrača za predstojeću utakmicu sa Notingem Forestom u Premijer ligi, ali odluka nemačkog stručnjaka da prošara sastav nije uticala na krajnji ishod. Tuluz je imao rezultat samo u uvodnih pola sata, ali su Redsi već do poluvremena rešili pitanje pobednika.

Večerašnji meč na Enfildu obeležili su Mohamed Salah ulaskom u istoriju ostrvskog fudbala, novajlije Vataru Endo i Rajan Gravenberh upisavši se u listu strelaca, ali i Darvin Nunjez, koji se propisno obrukao sredinom drugog poluvremena. Sve je Urugvajac uradio odlično u akciji iz 65. minuta, lako se otarasio čuvara driblingom, zaobišao potom i golmana, ali kada je loptu trebalo da ubaci u nebranjenu mrežu, pogodio je - stativu. Srećom po njega, pomenuti Gravenberh je natrčao na odbitak i postigao svoj drugi gol u dresu engleskog kluba. I prvenac je takođe došao u Ligi Evrope, pre dve nedelje protiv Uniona.

Goleadu na Enfildu najavio je Diogo Žota sjajnim soloprodorom, koji je završio rutinski već u 9. minutu. Ipak, gosti su akcijom u tri poteza samo sedam minuta kasnije izjednačili preko Tijsa Dalinge. Ispostavilo se da je to bilo sve što je tim sa juga Francuske spremio za večeras. Redsima je na isteku pola sata igre prednost ponovo doneo Vataru Endo. Trent Aleksander Arnold je ubacio loptu sa boka, a japanski vezista trznuo glavom za prvenac u dresu engleskog velikana.

Četiri minuta kasnije Nunjez je uz malo sreće (odbila mu se lopta posle šuta Kurtisa Džonsa) duplirao vođstvo domaćeg tima, da bi Gravenberh na već pomenuti način sredinom drugog dela potvrdio da bodovi ostaju u Liverpulu. Ubrzo je Holanđanin ustupio mesto Mohamedu Salahu, a ovaj u nadoknadi uveličao pobedu prelepim golom i tako ušao u istoriju engleskog fudbala. Naime, bio je to njegov 43. pogodak za Liverpul u evropskim takmičenjima. Do večeras je sa 42 bio na vrhu sa Tijerijem Anrijem, više mu nema ravnog.

U drugom meču u istoj grupi Union Sen Žiloaz je preokretom u finišu stigao do bitnih bodova koji su ga ostavili u trci za drugo mesto. LASK je sredinom prvog poluvremena golom Mozesa Usora na centaršut nekadašnjeg defanzivca Crvene zvezde Filipa Stojkovića stigao do prednosti, koju je umešno čuvao sve do pred sam kraj, ali je kući ipak vratio praznih šaka.

Heroj belgijskog tima je Kameron Puertas. Švajcarski vezista je prvo u 84. minutu pogodio sa bele tačke za izjednačenje, a deset minuta kasnije iz slobodnog udarca pronašao Kristijana Burgesa za preokret i veliko slavlje.

U meču Grupe H na Bar Areni Leverkuzen je identičnim rezultatom kao i Liverpul savladao Karabag (5:1) i tako se osamostalio na prvoj poziciji. Bajer posle tri runde ima stopostotan učinak, dok je Karabag na drugoj poziciji sa šest bodova. Molde ih posle "petarde" protiv Hekena (takođe 5:1) ima tri, a švedski tim je i dalje na nuli.

Meč u Nemačkoj obeležili su Florijac Virc i Alehandro Grimaldo. Talentovani Nemac het-trikom asistencija i jednim golom, a ultraofanzivni španski bek sa dva pogotka i jednom asistencijom. Kao što to često biva ove sezone, ni ova utakmica nije mogla da prođe bez gola Viktora Bonifejsa. I to kakvog! Primio je Nigerijac u 35. minutu loptu na dvadesetak metara i lansirao raketu ka golu Karabaga za njegov jubilarni 10. gol u 12. nastupu za Leverkuzen u svim takmičenjima ove sezone. Poslednji, peti gol, postigao je defanzivac Edmond Tapsoba pred istek sat vremena igre.

U jedinom meču Grupe F (duel Makabija iz Haife i Viljareala odložen) Ren je u Atini savladao Panatinaikos (2:1) i od grčkog tima preuzeo prvo mesto. Francuski tim ima šest bodova, grčki četiri, dok Viljareal i Makabi uz odigran meč manje imaju tri, odnosno jedan.

Ren je do vođstva u Grčkoj stigao već u 7. minutu golom Amina Guirija, da bi prednost gostiju duplirao Arno Kalimuendo početkom drugog dela. Uspeo je Panatinaikos po isteku sat vremena igre da se vrati u život iz penala koji je realizovao Fotis Joanidis, ali iako je strateg grčke ekipe Ivan Jovanović odmah potom reagovao trostrukom izmenom, domaćin nije uspeo da izbegne poraz.

LIGA EVROPE - 3. KOLO

GRUPA E

Liverpul - Tuluz 5:1 (3:1)

/Žota 9, Endo 30, Nunjez 34, Gravenberh 65, Salah 90+3 - Dalinga 16/

Union Sen Žiloaz - LASK 2:1 (0:1)

/Puertas 84pen, Burges 90+4 - Usor 24/

GRUPA F

Panatinaikos - Ren 1:2 (0:1)

/Joanidis 61pen - Guiri 7, Kalimuendo 50/

Odloženo: Makabi Haifa - Viljareal

GRUPA H

Molde - Heken 5:1 (3:1)

/Gulbrandsen 6, Eikrem 27, 55, Breivik 30, Bjornbak 90+3 - Sonko 21/

Bajer Leverkuzen - Karabag 5:1 (3:1)

/Virc 5, Grimaldo 29, 55, Bonifejs 35, Tapsoba 58 - Bajramov 16pen/



tagovi

LiverpulLiga EvropeTuluzBajer Leverkuzen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara