(©Starsport)
(©Starsport)

Odbrana Čukaričkog kao grad duhova: Kovač sačuvao promil šanse za revanš u Holandiji

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.08.22. | 21:52

Tvente izmaltretirao odbranu Brđana i kući nosi prednost od dva gola

Čukarički nikada nije razočarao na premijerama evropskih kvalifikacija, ali je drugi stepenik godinama unazad bio nerešiva enigma za ekipu sa Banovog Brda. Tako će izgleda ostati i u 2022. godini.

Prvi čin treće runde kvalifikacija za Ligu konferencija i gostovanje Tventea na stadionu u Humskoj ogolio je jednu surovu istinu – da su trećeplasirani tim srpske i četvrtoplasirana ekipa holandske elite iz prošle sezone ipak dve različite fudbalske klase. Tvente se prošetao na beogradskom gostovanju i kada god bi odlučio da ubrza igru i direktnije krene ka golu Novaka Mićovića, defanziva Brđana je drhtala i primala golove. Fijasko već u prvom poluvremenu sprečio je upravo Mićović, a Stefan Kovač golom u drugom delu u kojem je Čuka ipak namučila Tventeove defanzivce, sačuvao domaćem timu promil šanse u revanšu – 1:3.

Izabrane vesti

Trener Dušan Kerkez je dan pred duela imao samo jednu želju – da rezultat prve utakmice njegovim pulenima dozvoli da budu konkurentni u revanšu. Daleko od toga da je dobio ono što je priželjkivao. Kako je lopta počela da se kotrlja domaći sastav je osetio dah surove realnosti. Samo je reakcija Mićovića sprečila gol Rikija Van Folksfinkela već u 33. sekundi susreta, a to je bio nagoveštaj događaja koji su sledili. Čuvar mreže Brđana je sa tri odlične intervencije sprečio potpuni potop u prvom poluvremenu.

Zapravo, izabranici Rona Jansa pretvorili su protivničku trećinu, a posebno šesnaesterac u grad duhova. Činjenica da su Brđani u par navrata pravovremeno ulazili u blok šuterima Tventea propala je u ogromne rupe na terenu koje su domaći ostavljali rivalima omogućivši im da se neometano kreću. Umesto da nalete na tvrdo, na zid, na bedem, fudbaleri Tventea prolazili su kroz odbranu belih dresova koji kao da su vijorili na vetru, kao da ih niko nije obukao.

Tako je već u osmom minutu posle pomoćne igre iz kornera ne previše visoki krilni fudbaler Dan Rots bio najviši u skoku u srcu šesnaesterca za prednost Tventea. Gol mu je namestio Virdžil Misiđan kojem je tačno po isteku pola sata igre odbrana domaćina ostavila autoput za ulazak u šesnaesterac. To je rezultiralo povratnom loptim za novopridošlog Mihala Flapa i rutinsku egzekuciju ofanzivnog veziste.

Između dva gola Tventea Čukarički je imao dve šanse za gol i još toliko da organizuje opasnije kontra napade. Ibrahima Endijae je posle centaršuta Marka Docića, ipak nedovoljno precizno, gađao dalji ugao polu-makazicama. Par sekundi kasnije kolosalna greška golmana Unerstala koji je poklonio loptu domaćinu, nije kažnjena, da bi sredinom prvog dela Đorđe Ivanović lošim izborom rešenja i sporim reakcijama bacio dve potencijale kontre u nepovrat.

Treći gol Tventea stigao je u smiraj prvog poluvremena. Jedna lopta bila je dovoljna igračima Tventea da se uvuku između linija Brđana, završni pas servirao je Riki Van Folksfinkel, a loptu u mrežu desni bek i dugogodišnji igrač PSV-a Džošua Bernet.

Još dobrano pre trećeg pogotka gostiju, Dušan Kerkez je poslao na zagrevanje trio Luka Adžić – Samjuel Ovusu – Vladimir Lučić koji se nakon petnaestominutnog odmora obreo na terenu. Ovusu je momentalno razmrdao uspavani Čukarički, sjajnim driblingom oko centra igrališta, te vrhunskom loptom u prostor za Adžića. Nedavno oporavljeni krilni fudbaler je šutirao pravo u Unerstala, kao i Endijaje u završnim sekundama prvog poluvremena. Dakle, imao je Čukarički dve otvorene šanse za gol, pre nego što ga je dočekao u 59. minut. Sjajno su kombinovali Badamosi i Adžić, pre nego što je Kovač pogodio sa desetak metara i četvrtim golom postao najbolji strelac u istoriji Čukaričkog na evropskoj sceni.

Puleni trenera Kerkeza su dobrim delom drugog poluvremena demonstrirali da mogu da se nose sa Tventeom, mada je u prvom, ekipa iz Holandije umela da na po nekoliko minuta sakrije loptu. X-faktor drugog poluvremena bez ikakve sumnje bio je Samjuel Ovusu, često neuhvatljiv za čuvare koji su ga propisno “prebili”, ali čak i da je Čukarički ublažio poraz to ne bi bila garancija uspeha u Entšedeu. Ipak Čuku naredne nedelje tamo čeka 30.000 gostujućih navijača, ali utisak je da Holanđani u drugoj polovini utakmice nisu bili toliko fokusirani na napadačku igru, već su se koncentrisali na čuvanje stečenog kapitala.

Da je ekipa Dušana Kerkeza bila manje uplašena u prvom delu, te da ju je igra iz drugog krasila svih 90 minuta, ne bi Tvente već posle 90 i kusur minuta dvomeča mogao da razmišlja o četvrtoj rundi i utakmicama protiv Fjorentine.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU KONFERENCIJE - 3. KOLO

Čukarički - Tvente 1:3 (Kovač 59 - Rots 8, Flap 31, Brenet 43)

***KVOTE UŽIVO***

Beograd

Stadion Partizana

Gledalaca: 2.000

Sudija: Haralnd Lener (Austrija)

Žuti karton: Badamosi (Čukarički)

Čukarički (4-2-3-1): Mićović - Stevanović, Drezgić (57. Kovačević), Vujadinović, Roganović - Mijailović, Docić (46. Adžić) - Ivanović (46. Lučić), Kovač, Ndiaje (46. Ovusu) - Badamosi (83. Spasojević)

Tvente (4-2-1-3): Unerstal - Brenet (67. Černi), Hilgers (81. Proper), Plegeselo, Smal - Zeruki (81. Kjolo), Sadilek - Flap (76. Stejin) - Rots (67. Colis), Von Volfsvinkel, Misiđan


tagovi

ČukaričkiTventeLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara