Odlazak čoveka koji je Denilsona učinio najskupljim igračem na svetu

Vreme čitanja: 2min | ned. 24.03.24. | 12:56

Preminuo nekadašnji gazda Betisa Manuel Ruiz de Lopera

Preminuo je jedan od najdugovečnijih vlasnika Betisa Manuel Ruiz de Lopera (79). Španski biznismen vodio je klub iz Sevilje od 1992. do 2006. godine. Kada ga je preuzeo, Betis je bio drugoligaš. U godini kada se povukao, zeleno-beli su igrali Ligu šampiona.

Ruiz de Lopera ipak će ostati najupamćeniji po tome što je u leto 1998. godine oborio svetski rekord u visini transfera, kada je za 31.500.000 evra iz brazilskog Sao Paula doveo čuvenog i tada mladog Brazilca Denilsona.

Izabrane vesti

Ideja je bila da se Betis umeša u trku za titulu, pošto je u svojim redovima već imao nekoliko vrlo zanimljivih igrača, poput Džordža Finidija, Alfonsa, Roberta Solozabala, Selsa Ajalu, nadolazećeg Hoakina, međutim sve je krenulo nizbrdo od tog rekordnog transfera i klub je već u narednoj sezoni ispao u Segundu.

"Betis je želeo da bude kandidat za tron u Španiji, mnogo su uložili u meni i onda su očekivali da sve rešavam sam. Pomislili su da ći odmah biti najbolji strelac lige, najbolji igrač... Cela ta stvar sa 'najskupljim igračem u istoriji' nije mi pomogla nimalo", pričao je kasnije Denilson.

Ruiz de Lopera potpisao je sa Denilsonom na deset godina i dao mu platu od 40.000 funti nedeljno, što je bio užasno veliki novac krajem prošlog veka. Klub se našao u velikim problemima, umalo nije bankrotirao, ali je srećom uspeo odmah da se vrati u prvu ligu, pa i da izađe u Evropu, što ga je stabilizovalo.

Brazilac u Betisu ostao punih sedam godina, s tim što je postao rezervista i imao vrlo malu ulogu u velikim uspesima tokom 2004. i 2005. godine. Na kraju, kada je otišao, njegov učinak bio je sledeći: 21 gol i 29 žutih kartona.

Ruiz de Lopera se poslednjih godina povukao iz javnosti zbog teške bolesti i o njegovom životu se malo toga zna.

Njegov rekord u visini transfera već idućeg leta, 1999. godine, oborio je Masimo Morati, kada je iz Lacija u Inter dovgeo Kristijana Vijerija za više od 46.000.000 evra, prevodeno u današnji novac.


tagovi

DenilsonLetnji prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara