©MN Press
©MN Press

Opet veza Maksimović - Popović, Srbija u četvrtfinalu Evropskog prvenstva!

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.05.23. | 18:49

Orlići odoleli favorizovanoj Španiji i kao drugi u grupi se plasirali među osam najboljih na turniru

 Ko bi, posle onakvog starta, rekao da će se kadetska selekcija Srbije plasirati u nokaut fazu Evropskog prvenstva. Izabrali su Orlići teži put, morali preko Italije i Španije da traže mesto u četvrtfinalu, ali su uspeli, pokazavši da ih ubedljiv poraz od Slovenije u prvom kolu nije demoralisao. U drugoj rundi savladali su Azure, u odlučujućoj trećoj odoleli i favorizovanoj Crvenoj furiji (1:1) i kao drugoplasirani, ruku pod ruku sa današnjim rivalom, otišli dalje gde ih čeka reprezentacija Poljske (subota, 27. maj).

Nisu izabranici Aleksandra Lukovića imali sve u svojim rukama uoči poslednjih 90 minuta grupne faze, zavisili su od rezultata druge utakmice u grupi, ali im je Italija učinila uslugu i značajno olakšala zadatak savladavši ubedljivim rezultatom Sloveniju (3:0). Na kraju je Srbija mogla i kao prva da se plasira dalje, desetak minuta je bila i lider pošto ju je sada već uigrani tandem Andrija Maksimović - Matija Popović doveo u vođstvo, ali su Španci ubrzo izjednačili i vratili se tamo gde su bili pre početka meča. Senku na prolaz mogao bi da baci pristup dveju selekcija u završnim minutima utakmice, pošto su, kada su uvideli da i jednima i drugima rezultat ide na ruku, praktično prestali da igraju fudbal.

Izabrane vesti

Selekcija Đulena Gerera ga je do tada baš bila željna. Praktično od prvog minuta je preuzela inicijativu. Ipak, potpuna kontrola lopte nije mnogo donela Crvenoj furiji. Tek jedan udarac u okvir gola, koji je sa dvadesetak metara sredinom poluvremena uputio kapiten Pau Prim, ali ga je Viktor Džodić bez ikakvih problema zaustavio. Mada je po isteku pola sata igre bilo vrlo opasno po gol naše selekcije, sve posle neopreznog dodavanja unazad Uroša Ćuka. Napadač Barselone Mark Gvio namirisao je grešku srpskog defanzivca, presekao pas ka Džodiću, pokušao da ga zaobiđe i dođe do četvrtog gola na prvenstvu, međutim, golman Monpeljea pročitao ga je i oduzeo mu loptu.

Kako je vreme prolazilo, Srbija se sve više oslobađala pritiska i znatno lakše izlazila na protivničku polovinu (u uvodnoj fazi meča to gotovo da nije ni radila), čak u finišu po prvi put i pripretila preko Matije Popovića, međutim, prelako je Raul Himenes ukrotio njegov pokušaj.

U drugom poluvremenu identična slika, Španci su u uvodnim minutima pojačali pritisak i lako mogli do gola u 53. minutu. Istrčao je tada Džodić kako bi presekao pas iz dubine, nije komunicirao sa Nikolom Simićem koji mu je sa dva metra poslao pas u ruke, a ovaj refleksno pokupio loptu rukama. Srećom, indirektan udarac nije mnogo doneo Špancima.

I onda period u kojem je došlo do raspleta u grupi. Italija je u 60. minutu povela preko Matije Maninija, dabi osam minuta kasnije i Lukovićevi izabranici priredili šok Špancima. Opet je Maksimović, baš kao i protiv Italije, bio strelac, a Matija Popović asistent. Primio je fudbaler Partizana loptu sa levog boka, okrenuo se ka golu i poslao centaršut na dalju stativu, a Maksimović umakao čuvarima, glavom poslao loptu ispod Himenesa i lansirao Srbiju na prvo mesto. 

Nažalost, kratko smo se tamo zadržali... Sa vrha nas je desetak minuta kasnije skinuo Lamin Jamal. Uneo je Barselonin biser loptu sa desnog boka, namestio se na levu nogu i udarcem u dalji ugao pokazao zbog čega je nedavno postao najmlađi debitant u istoriji katalonskog kluba. Italijani su u tom trenutku i dalje imali samo gol prednosti protiv Slovenije, ali su u finišu dodali gas i još dva puta zatresli mrežu rivala (u 82. i 87. minutu), što je alarmiralo špansku i srpsku reprezentaciju. Špansku jer bi drugim primljenim golom mogla da padne na drugu poziciju, srpsku jer bi porazom ispala sa takmičenja, pa su i jedni i drugi u nadoknadi "stali na loptu".

PRVENSTVO EVROPE ZA KADETE, GRUPA B, TREĆE KOLO

Budaerš

Stadion: BSC

Sudija: Dajman Silvestržak (Poljska)

ŠPANIJA - SRBIJA 1:1 (0:0)

/Jamal 78 - Maksimović 68/

ŠPANIJA: Himenes, Mesa (81. Granados), Kubarsi, Martin, Arza (46. Rahado), Martinez (81. Munjoz), Prim, Dijas, Martin (46. Ernandez), Gviu, Jamal

SRBIJA: Džodić, Milosavljević, Simić, Đurić, Vukojević (69. Sremčević), Mitrović, A.Petrović (81. Alilović), Ćuk, Maksimović (81. Subotić), M.Popović (91. Delibašić), Cvetković.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA KADETE - 3. KOLO GRUPNE FAZE

Grupa B

Sreda

Slovenija - Italija 0:3 (0:0)

/Manini 60, 82, De Pjeri 87/

Španija - Srbija 1:1 (0:0)

/Lamal 78 - Maksimović 68/



tagovi

kadetska reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo U17

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara