Mančini (© Reuters)
Mančini (© Reuters)

Otkriveno kako je Siti plaćao Mančinija: Za četiri treninga godišnje 2.000.000 funti! Al Džazira davala više nego Mančester Siti

Vreme čitanja: 2min | uto. 07.02.23. | 09:58

Zaobilaznim putem do velikog novca

Rezultatski izuzetno uspešan period, poslovno izuzetno sumnjiv. Toliko da bi Mančester Siti mogao da bude kažnjen žestoko ako se dokažu optužbe Premijer lige da je 100 puta varao propise kako bi izbegao pravila finansijskog fer-pleja i sebi omogućio bolju startnu poziciju. Jer, gde ima novca, obično ima i boljih igrača, posledično tome i rezultata.

Zasad je prvak Engleske pod ogromnom lupom, za ono što je radio u periodu od 2009. do 2018. Između ostalog i kad je reč o ugovorima trenera. Prvi u tom periodu, Roberto Mančini, izgleda da je primao dve plate. Jednu regularnu, preko računa Mančester Sitija na čijoj klupi je sedeo od 2009. do 2013, a drugu tako što mu je deo novca uplaćivala Al Džazira iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, države koja je slala ogroman novac na Etihad u vidu sponzorskih ugovora, uglavnom većih od realne vrednosti.

Izabrane vesti

Mančini je na osnovu prvog ugovora na Ostrvu dobijao 1.450.000 funti godišnje od Sitija. A – pazite sad – čak 1.750.000 funti od Al Džazire, gde je bio zaveden kao savetnik kluba, uz obavezu da četiri puta godišnje održi treninge u klubu iz Emirata. Nema dokaza da je to zaista i činio, niti se prosečan ljubitelj fudbala toga seća, sve i da je tačno.

Bilo kako, Siti ja na ovaj način pokušao da izvrda finansijska pravila i prikaže kako Mančini zarađuje samo 1.450.000 funti, što nije toliko opterećivalo klupsku kasu kao kad bi morao svake godine da mu plaća 3.100.000 evra koliko je iznosio zbirni prihod sadašnjeg selektora Italije, kad se obračuna i taj fiktivni ugovor sa Arapima.

Nemački Špigelkoji je još 2019. pokrenuo serijal Fudbal liks, u kome je prvi tvrdio da je Siti kršio pravila finansijskog fer-pleja – objavio je mejlove koji pokazuju kako je Mančinijeva kompanija, Italy International Services svaka tri meseca izdavala fakture Mančester Sitiju, klub potom slao novac Abu Dabi junajted grupi kojom rukovodi vlasnik nebesko-plavih, šeik Mansur, a on dalje Al Džaziri da bi ova naposletku platila Mančiniju. Sam Roberto je odbio da se javno izjasni o ovim navodima.

Ako se ispostave tačnim – i ne samo oni – ostaće velika mrlja na sve što je Roberto Mančini uradio na prvoj inostranoj stanici internacionalne karijere. Jeste bio pogodak Kuna Aguera u nadoknadi protiv Kvins Parka za najdramatičnije osvojenu titulu od postanka Premijer lige, ali izgleda da je bilo i „prljavog“ novca kojim su plaćani i trener, a svi su izgledi i njegovi puleni.

Još ako krenu da cure informacije o Pepu Gvardioli, pa se ispostavi da nije baš toliki čistunac kakvim se predstavlja...


tagovi

Mančester SitiRoberto Manćini

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara