Dušan Tadić (©AFP) / Printscreen
Dušan Tadić (©AFP) / Printscreen

Ovakvi dani odlučuju sezonu! Tadić postao prvi asistent lige u crnomorskom haosu, Batšuaji spasao utapanje (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.03.24. | 20:40

Spektakularan dan u turskoj Superligi, posle velikog preokreta gradskog rivala, Fenerbahče se spasao u finišu i ostao s realnim šansama za titulu, na kraju meča navijači jurili igrače po terenu

Čitave sezone vodili su Fenerbahče i Galatasaraj veliku borbu za prevlast na turskom tronu, a mesecima niko nije želeo da odstupi ni makac. Neko je morao prvi da kiksne, a ispsotavilo se da su to bili Kanarinci. Od kako je tim Ismaila Kartala početkom februara remizirao protiv Alanje, izgubio je korak za omraženim rivalom i od tada konstantno zaostajao dva boda. Mogu u azijskom delu Istanbula da budu i te kako zadovoljni što posle 30. kola taj zaostatak nije uvećan.

Vodio je Fenebahče 2:0 na gostovanju Trabzonu do 63. minuta golovima Freda, a prilikom oba pogotka, bivšem vezisti Mančester Junajteda asistirao je Dušan Tadić. Srpski vezista je na taj način došao do svoje 13. u sezone, čime se na prvom mestu izjednačio sa Harisom Hajradinovićem iz Kasimpaše. Trabzon je posle trapavih reakcija defanzivaca gostiju i jeftino skrivljenog penala došao do 2:2, ali je spas doneo još jedan bivši premijerligaški igrač Miši Batšuaji u 86. minutu (gol za pobedu pogledajte OVDE). Pobedom od 3:2 Fener je zadržao dva boda zaostatka za Galatom, koja je prethodno golom u 90. minutu savladala Kasimpašu 4:3. Sam finiš meča obeležile su scene karakteristične za tursku ligu, pošto je igrač Trabzona na "pokvaren" način udario Freda, a kako mu ni Brazilac nijen ostao dužan, izazvao je revolt publike i bacanje raznih predmeta na teren. Po završetku meča navijači Trabzona su utrčali na teren i jurili igrače Fenerbahčea.

Izabrane vesti

Ako je neko mislio da su samo istanbulski gradski derbiji prilika za opšti haos na terenima u turskoj ligi - prevario se. Ono što je viđeno na stadionu nazvanom po živoj legendi kluba Šenolu Gunešu opravdalo je sva očekivanja od duela odigranog između drugog i trećeg tima na tabeli. Po završetku utakmice, navijači Trabzona uleteli su na terenu i jurili igrače Fenera po terenu. Čini se da granice ne postoje i da ništa nije previše jako (kontroverzno) kada je turski fudbal u pitanju.

Posle prvog poluvremena ništa nije ukazivalo da će meč poprimi obrise istinskog spektakla, pošto je Fenerbahče imao prednost od 2:0 i rutinski je čuvao sve do 63. minuta. Fred je posle bombe sa više od 25 metara savladao Ugurdžana Čakira za 1:0 u 13. minutu. (Gol pogledajte OVDE). Majstorski pas poslao je Dušan Tadić u poslednjim trenucima prvog poluvremena i tako omogućio Freda da uđe u veliku priliku. Zalepio je Brazilac loptu za tlo i filigranskim udarcem savladao Čakira po drugi put. (Gol pogledajte OVDE).

Majstor je Enis Bardi za slobodne udarce, veliki je broj godina to pokazivao u dresu Levantea, a sada je makedonski igrač jednim takvim projektilom doneo smanjenje zaostatka timu Fatiha Tekea. (Gol pogledajte OVDE). Velika nesmotrenost reprezentativca Gane Aleksandera Đikua i udarac u glavu protivničkog igrača na ivici šesnaesterca, naterao je sudiju Halila Umuta Melera da pokaže na belu tačku. Rat živaca sa 11 metara dobio je Mahmud Trezege u sudaru sa hrvatskim čuvarem mreže Dominikom Livakovićem.

Kada se činilo da je sve rešeno, da će Fener na minus četiri, u petercu domaćina se ukazao Miši Batšuaji i dao gol za pobedu u 86. minutu. (Gol pogledajte OVDE). O svemu onome što se dogodilo po poslednjem sudijskoim zvižduku tek će se govoriti u narednim danima. Jedno je sigurno - tursko prvenstvo je među najluđima na svetu.





TURSKA 1 – 30. KOLO

Petak

Karagumruk – Konja 1:1 (0:1)

/Jalčin 85 – Endao 43/

Pendik – Istanbul 1:0 (0:0)

/Akbunar 90+7/

Subota

Alanja - Kajseri 1:0 (0:0)

/Ajdin 90+13/

Ankaragudžu - Bašakšehir 2:1 (0:0)

/Džigerdži 57, Soue 67 - Figeraldo 80/

Bešiktaš - Antalija 1:2 (0:2)

/Muči 46 - Balči 5, Buksa 38pen/

Adana Demir - Sivas 4:1 (1:0)

/Atal 13, Sari 54, Nani 65, Akbaba 83 - Koita 51/

Nedelja

Rize - Gazijantep 3:1 (0:0)

/Embakata 64ag, Olavojin 83, Zećiri 90+6 - Soresku 54/

Hataj - Samsun 3:0 (1:0)

/Stanberg 3, Dele Baširu 89, Rivas 90+2/

Kasimpaša - Galatasaraj 3:4 (1:1)

/Ikardi ag 34, Kara 57, Da Kosta 77 - Mertens 27, Ikardi 48, 83, Karlos Vinisijus 90/

Trabzon - Fenerbahče 2:3 (0:2)

/Bardi 63, Trezege 78 pen - Fred 13, 45+4, Batšuaji 86/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Dušan TadićTurska 1TrabzonFenerbahčeMiši Batšuaji

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara