Fudbaleri Đirone (©Reuters)
Fudbaleri Đirone (©Reuters)

Ovi momci dobro igraju fudbal...

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.12.23. | 02:24

Trener Đirone Mićel ushićen posle pobede u Barseloni i povratka na prvo mesto Primere

Novo čudo „Čuda iz Katalonije“. Sinonim za ovu pokrajinu u sastavu Španije bio je div sa Nou Kampa, ali ove sezone slava pripada malenoj Đironi. Ekipa sa stadiona Montilivi (najmanjeg u Primeri) pokazala je da ove sezone puca makar na Ligu šampiona. Na skoro polovini prvenstva veliki Real, Barselona i Atletiko Madrid gledaju u leđa fantastičnim, blistavim izabranicima trenera Mićela.

Posle remija Reala u Sevilji protiv Betisa (1:1), Đirona je preslišala komšije, Ćavijeve izabranike, šampiona Španije, na Monžuiku sa 4:2 i vratila se na čelo jedne od najjačih liga na svetu. Pre dve godine je bila u Segundi, a sada ispisuje najblistavije stranice u skromnoj istoriji. Sve bajke koje su se pisale o ovom klubu nisu bile preterane, Levandovski i drugovi morali su da čestitaju gostima, liderima Primere.

Izabrane vesti

Đirona ima 41 bod posle 16 kola, na prvom mestu je elitne lige na Pirinejima na skoro polovini šampionata posle 17 godina, a da to nisu giganti Real, Barselona i Atletiko Madrid. U sezoni 2006/2007 na toj poziciji posle 16 utakmica nalazila se Sevilja koju je s klupe predvodio Huande Ramos.

21.00: (2,45) Rajo Valjekano (3,30) Selta Vigo (2,95)

I još jedan statistički podatak vezan za ovu oblast, Kataloniju. Đirona je drugi katalonski tim koji je preuzeo vođstvo u Primeri posle pobede u Barseloni. Prvi je bio Espanjol, koji je to postao 4. marta 1973. kada je dobio gradskog rivala sa 1:0.

Tvorac katalonskog čuda, trener Migel Anhel Sančez Munjoz, poznatiji kao Mićel, bio je ushićen istorijskom pobedom protiv Barselone.

Ispisali smo istoriju, ovo je utakmica za pamćenje. Svaki navijač će videti dva tima koji su imali nameru da pobede, učinili smo uslugu La Ligi. Odbranili smo se u nekim trenucima. Veoma sam srećan zbog toga. Naterali smo Barsu da trči unazad. Ako smo to protiv Barselone uradili, onda možemo sa bilo kim. Ovo ulazi u drugu dimenziju“.

Trener Đirone ne želi euforiju, da priča o tituli.

Zadovoljan sam. Ne znam da li smo u stanju da se držimo na nivou Barse, Reala i Atletika tokom cele sezone, ali učinak me raduje. Igrači stvaraju istoriju. Danas su ljubitelji fudbala mogli da kažu 'ovi momci dobro igraju fudbal’“.

Reči su se same nadovezivale.

Više sam zadovoljan igrom i mentalitetom nego rezultatom. Ne poredim se ni sa kim, ali imam osećaj da smo odigrali veoma dobro. Mnogi kažu da je zadovoljstvo videti nas kako igramo. Imamo dušu i strast. Pogledajte Stuanijev gol, to su veoma lepe stvari koje nam se dešavaju“.

Pohvalio je Mićel i rivala.

"Barsa je mnogo šutirala na gol, uradila mnoge stvari dobro. Ali video sam prepoznatljivu Đironu. Prebrodili smo visok pritisak. Srećan sam zbog navijača. Igramo za njih, osećaju se ponosno, imamo dušu. Mi stvaramo istoriju i želimo da nastavimo da je stvaramo. Možemo da nastavimo da rušimo barijere“.

Ne gleda Mićel mnogo unapred, uživa u sadašnjosti.

Moramo da uživamo u trenutku, ali hajde da vidimo da li smo na prvom mestu posle 26. kola i da li možemo da se borimo za nešto drugo osim za Evropu".

Za Đironu igra Erik Garsija koji je na pozajmici iz Barselone.

"Srećan je što je stigao u Đironu. Deluje mi kao vrhunski igrač, nažalost nije naš, on je Barselonin. Odigrao je vrhunsku utakmicu. Rekao sam mu, kad sam ga zvao, brz si, intuitivan, čitaš igru... Neizmerno sam srećan što ga imam u timu“.

Pohvalio je i Brazilca Savinja.

On je veoma dobar, ima mentalitet da radi i želi da napreduje. Pitaju ga da li je Rafinja bolji ili on, kaže Rafinja, jer je u Barsi i u reprezentaciji. Ima glavu, želimo da ostane dugo ovde, da napreduje“, zaključio je trener Đirone.

Mićelovi momci su najefikasniji tim u ligi, igraju lepršavo, na gol više. Prošle nedelje su do 80. minuta gubili na svom terenu od Valensije, a onda su preokrenuli rezultat (2:1). Pucaju od samopouzdanja fudbaleri Đirone. Mogu li da urade nešto slično kao Lester, kada je bio senzacionalni šampion Engleske 2016. godine?

Snovi im niko ne može oduzeti...



tagovi

PrimeraBarselonaĐironaMičel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara