Kevin Panter u duelu sa Brankom Lazićem (© ABA liga)
Kevin Panter u duelu sa Brankom Lazićem (© ABA liga)

Prokletstvo Panterovog Partizana - bez pobede u paklu Pionira

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.05.24. | 08:21

Crno-beli na čelu sa kapitenom Kevinom Panterom nikada nisu savladali Crvenu zvezdu u Pioniru kada su u pitanju finalne serije ABA lige. Večeras od 20.30 (Arena Sport) će pokušati da skinu prokletstvo

Teže nego što se očekivalo, ali Partizan Mozzart Bet se plasirao u finale ABA lige i večeras kreće finalna serija (20.30, Arena Sport) u kojoj će pokušati da odbrani titulu osvojenu prošle sezone. Samo postoji jedna velika razlika, sada Crvena zvezda ima prednost domaćeg terena. To znači da ekipa Željka Obradovića mora da uradi nešto što do sada nikada nije - da savlada večitog rivala u Pioniru!

Treću sezonu zaredom gledamo večiti derbi u finalu, a u prethodne dve crno-beli tim nikako nije uspeo da razbije urok zvani Pionir. Od pet odigranih mečeva u Pioniru u okviru finalnih serija, Zvezda je slavila na svih pet, često i dvocifrenom razlikom. Pre dve sezone je Zvezda baš zbog prednosti domaćeg terena došla do titule jer je u paklu Pionira bila nepobediva uprkos svim napadima iz Humske.

Izabrane vesti

Sada je uprava kluba sa Malog Kalemegdana donela odluku da se preseli u Pionir iako je cele sezone igrala u Areni sa preko 12.000 sezonskih ulaznica, ali je očigledno procenjeno da Zvezda još veću prednost ima u Pioniru što se i vidi po svim prethodnim rezultatima.

"Da, oni imaju prednost domaćeg terena, ali košarka je košarka. Izađeš na teren i igraš", kaže Kevin Panter, kapiten i udarna igla crno-belih.

Ponovo će velika pažnja biti usmerena baš na kapitena, jednog od retkih koji je odigrao sve pomenute utakmice u Pioniru. U toj grupi su još Zek Ledej, Aleksa Avramović i Alen Smailagić.

----

Raspored finalne serije ABA lige:

1. utakmica (13. maj)

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

2. utakmica (15. maj)

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

3. utakmica (19. maj)

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

*4. utakmica (21. maj)

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

*5. utakmica (26. maj)

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

----

Čini se da baš kao što Partizan ne može da pobedi, ni Panter nije bio u stanju da pruži najbolje partije na parketu dvorane koja sada nosi naziv po legendarnom stručnjaku Aleksandru Nikoliću. Zašto je to tako, verovatno samo zna Panter koji sasvim sigurno ulazi u ovu seriju sa ogromnim motivima, uostalo kao i ostatak tima Partizan Mozzart Beta.

Posebno se pamti prošla sezona kada je Panter igrao u strašnoj formi. Dominirao protiv svakoga, ali onda je u finalnoj seriji na dve utakmice u Pioniru bio zaustavljen na 12, odnosno 10 poena sa vrlo lošim procentima šuta.

Morao je Partizan da se vrati u Arenu gde se Panter oseća kao kod kuće i tada je eksplodirao, postigao 32 poena što je rekord finala ABA lige i tako obezbedio titulu Partizanu posle 10 godina.

Sada će jednostavno morati da zaigra na najboljem mogućem nivou u Pioniru jer u suprotnom, Partizanu će posao biti neuporedivo teži.

"Naša očekivanja su da pobedimo i da postignemo što više poena. Znamo da nas očekuju pune tribine i veoma napeta atmosfera", rekao je Panter.

Iako objektivno igra nešto slabiju sezonu nego prethodnu, Kevin Panter je ponovo jedan od najboljih igrača u ekipi Željka Obradovića. Mnogo toga zavisi baš od njega u igri Partizana, a vrlo često je tokom mandata u Humskoj umeo baš da zablista protiv Zvezde. Doduše, bilo je i situacija kad je zakazao, kao ove sezone u finalu Kupa. Koga pamćenje dobro služi, zna da je Panter krenuo spektakularno u Nišu. Krenuo je da zasipa koš Zvezde u prvom poluvremenu finala, a potom u nastavku promašio apsolutno svaki šut koji je uputio ka košu večitog rivala da bi na kraju Zvezda pobedila.

Panter je ove sezone samo jednom savladao Zvezdu i to na prvom derbiju kada je postigao samo osam poena pre nego što se povredio. Naredni duel, koji su crno-beli rešili u svoju korist, je propustio, a potom sledeća tri izgubio. Kao što smo istakli, posebno bolno je bilo u Nišu. Tada je Branko Lazić uspeo u drugom poluvremenu da zaključa kapitena crno-belih.

Ipak, sve do sada urađeno se zaboravlja. Finale je posebna priča koja uvek donese nekog heroja. Da li će to u Partizanu ponovo biti Kevin Panter kao prošle sezone? Videćemo večeras, jer postoji jedan vrlo zanimljiv podatak. Otkako se igra plej-of, ekipa koja je pobedila na prvom meču finalne serije, uvek je na kraju osvajala trofej.

"Celu godinu igramo da bi došli do ovog cilja, do velikog finala. Nadam se da ćemo biti spremni i da ćemo probati da damo sve od sebe. To je uvek najvažnije”, istakao je Željko Obradović

UČINCI PARTIZANA I KEVINA PANTERA U FINALU U PIONIRU

Sezona 2021/22

1. utakmica Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 90:76

/Panter 15 (2/4 za dva, 2/6 za tri, 5/5 slobodna bacanja)/

2. utakmica Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 85:81

/Panter 9 (0/2 za dva, 1/3 za tri, 6/6 slobodna bacanja)/

5. utakmica Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 80:77

/Panter 27 (3/6 za tri, 5/22 za tri, 6/6 slobodna bacanja)/

Sezona 2022/23

3. utakmica Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 91:78

/Panter 12 (2/3 za dva, 2/7 za tri, 2/4 slobodna bacanja)/

4. utakmica Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 68:56

/Panter 10 (3/5 za dva, 1/5 za tri, 1/2 slobodna bacanja)/



tagovi

KK PartizanKevin PanterABA ligaKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara