Foto: AFP
Foto: AFP

Ovo je ta sezona - u Bolonji će se igrati Liga šampiona!

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.03.24. | 22:44

Tim Tijaga Mote se ispromašivao na gostovanju u Toskani, pa u nadoknadi stigao do vredna tri boda

Inter ju je usporio, ali ne i skinuo sa puta! Uspela je Bolonja da pokaže reakciju posle poraza od lidera Serije A i već u narednom kolu se vrati na željeni put. Na put koji vodi u Ligu šampiona.

Ako je iko sumnjao u domete i karakter izabranika Tijaga Mote, oni su ove noći još jednom pokazali da im se kraj ne naslućuje! Na gostovanju koje je prethodnih nedelja postalo jedno od težih na Čizmi, tim iz Emilija Romanje uspeo je da savlada Empoli golom u četvrtom minutu nadoknade i učvrsti se na četvrtoj poziciji italijanskog šampionata - 1:0 (0:0).

Izabrane vesti

Bolonja je u prethodnih nekoliko nedelja pobedama protiv direktnih rivala stekla osetnu bodovnu prednost u trci za mesto u Ligi šampiona, ali je rizikovala da je u svega nedelju dana razmaka istopi. Posle minimalnog poraza od Intera, tim iz Emilija Romanje je bio na putu da ispusti još dva boda u Toskani.

I za to bi sama bila kriva. U odsustvu najboljeg strelca ekipe Džošuee Zirkzea Rosoblu se propisno ispromašivao na Karlo Kastelaniju, propustivši minimum tri stopostotne prilike da dođe do pobede. I taman kada se činilo da će ona izostati, pojavio se Đovani Fabijan, zlatna rezerva Tijaga Mote, natrčao na odbitak u četvrtom minutu i pogodio za nastavak pohoda na istorijski plasman u elitno društvo evropskog fubala.

Do tada navijači Bolonje u neverici su posmatrali dešavanja sa stadiona u Toskani, pitajući se kako je moguće da neko može da promaši toliko šansi. A, vala su ih gosti dosta propustili. Prvu štoper Sem Beukema u 18. minutu. Zapravo dve, pošto mu je mladi Elija Kaprile u gužvi posle kornera odbranio i prvi pokušaj, ali i popravi iz odbitka. Ekipa Davidea Nikole je potom uspela da se stabilizuje, a malo je nedostajalo da i povede u smiraj prvog dela kada je pomenuti Beukema klizećim startom u poslednjem trenutku ispravio svoju grešku i sprečio Embajea Nijanga da uputi udarac ka golu Lukaša Skorupskog.

Bolonja je u nastavku u potpunosti preuzela inicijativu, mada se dugo mučila da stvori ozbiljniju priliku. A, onda je u završnih desetak minuta ubacila u veću brzinu i u talasima krenula da kidiše ka golu Azura. Prvu veliku šansu propustio je Aleksis Salemakers u 81. minutu. Doskorašnji fudbaler Milana presekao je poprečno dodavanje na protivničkoj polovini i istrčao sam ispred protivničkog golmana, ali mu je Kaprile odbranio udarac. Tri minuta kasnije sprečio je i Fabijanov pokušaj, da bi se već u narednom napadu Rikardo Orsolini obrukao pred golom rivala. Poslužio ga je Viktor Kristijansen kao na tacni, ali je krilni fudbaler neometan sa sedam metara prebacio čitav gol.

Međutim, Bolonja se nije predavala i inicijativa joj se na kraju ipak isplatila. I to onda kada je sve upućivalo na to da će samu sebe saplesti. Rikardo Kalafjori je u četvrtom minutu nadoknade oduzeo loptu na tridesetak metara od protivničkog gola, a onda demonstrirao kakav top poseduje u nozi. Kaprile je i njegov udarac nekako uspeo da odbrani, ali ne i da u potpunosti otkloni opasnost. Odbio je loptu samo do Fabijana, a ovaj ekspresnom reakcijom je plasirao u bliži ugao za pobedu, sedmu u poslednjih osam mečeva (gol pogledajte OVDE)!

Pobedu posle koje Bolonja ima 54 boda, šest više od Rome, koja u nedelju dočekuje Sasuolo u okviru 29. kola odnosno sedam više od Atalante koju čeka derbi sa Fjorentinom istog dana.

SERIJA A – 29. KOLO

Petak

Empoli - Bolonja 0:1 (0:0)

/Fabijan 90+4/

Subota

15.00: (2,10) Monca (3,40) Kaljari (3,60)

15.00: (2,80) Udineze (2,95) Torino (2,80)

18.00: (3,00) Salernitana (3,25) Leče (2,60)

20.45: (3,45) Frozinone (3,50) Lacio (2,20)

Nedelja

12.30: (1,55) Juventus (4,00) Đenova (7,75)

15.00: (5,10) Verona (3,60) Milan (1,73)

18.00: (1,40) Roma (4,70) Sasuolo (8,00)

18.00: (1,90) Atalanta (3,60) Fjorentina (4,50)

20.45: (1,65) Inter (3,90) Napoli (6,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EmpoliBolonjaSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara