(Star sport)
(Star sport)

Partizan se igrao sa živcima navijača: Umalo da Grobari zakukaju, ali je spasilac bio Aranđel

Vreme čitanja: 5min | sre. 03.04.24. | 18:43

Crno-beli jedva dobili uporni i angažovani Voždovac - 3:2

Dani prolaze, igra Partizana se ne popravlja. Rezultati jesu, ali utisak formiran u mečevima posle 172. večitog derbija, da se crno-beli nalaze u velikom padu, dobio je još jednu potvrdu, pošto je jedva izborena pobeda nad timom koji nikog nije savladao u kalendarskoj godini. Nije Voždovac uspeo to ni protiv drugoplasiranog tima na tabeli Mozzart Bet Superlige, iako je pokazao veliku energiju demonstriranu kako tokom situacija dok je bio u egalu, a naročito dok je jurio prednost. Samo tri minuta su mu nedostajala za malu senzaciju u 28. kolu, ali je novi kiks Parnog valjka sprečio evrogolom Aranđel Stojković.

Po sličnom principu kao kad su crno-beli prethodni put igrali na krovu Tržnog centra „Stadion“. Samo što im je tad rival bio IMT, ali je ishod bio isti – 3:2 pogotkom u nadoknadi. Tad je poentirao Nemanja Nikolić, a sad rezervni desni bek, pa se ispostavilo da su dvojica igrača sa te pozicije omogućili radost Igoru Duljaju. Prethodno je to učinio glavom Aleksandar Filipović, a onda i njegova alternativa.

Izabrane vesti

Zmajevi su pokazali sposobnost da se nose sa favoritom, a crno-beli ranjivost koja ih umalo nije koštala gubitka još dva boda. Sve dok se u ulozi spasioca nije pojavio Stojković. Tako je dva kola pre kraja osnovnog dela prvenstva Partizan uspeo da odbije nalet TSC-a u borbi za drugo mesto. Napad na prvo niko više ne pominje, jer se čini da je ovakvim izdanjima u poslednje vreme nemoguće da (pre)stigne Crvenu zvezdu.

A, kad je odbranio prvo mesto nerešenim ishodom na stadionu „Rajko Mitić“ delovalo je da tim Igora Duljaja ima resurse da izgura sezonu do kraja mimo očekivanja i (p)ostane ozbiljan kandidat za naslov prvaka. Sve posle toga bilo je mučenje. Scenario uočen na susretima sa Napretkom, Mladosti i Spartakom preslikan je i na igralište na krovu Tržnog centra „Stadion“. Kao da je umoran od svega, kao da se predao posle gubitka liderske pozicije, gost je i na ovom meču delovao maltene pod anestezijom. Ima verovatno i do postavke trenera Nikole Mitića koji je hitrinom mladih fudbalera uspeo da parira kandidatu za plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, može da se diskutuje da li bi linije tima povezali Bibars Natho i(li) Gajas Zahid (obojica počeli na klupi), ali je nepobitna činjenica da je sastav iz Humske, opet uskraćen za pomoć Mateusa Saldanje, izgledao sporo. Bez energije kakva ga je krasila jesenas, bez samopouzdanja da reši pojedine situacije, a sa dosta individualnih grešaka.

Posebno u prijemu ili predaji lopte. Neko će reći da je za to „odgovorna“ veštačka podloga, ali su se navijači hvatali za glavu usred nepreciznih dodavanja Aleksandra Filipovića, Leonarda Ovusua i pokušaja odigravanja iz prve Sameda Baždara. Kako to u sportu obično biva, novopečeni A reprezentativac je skoro celo prvo poluvreme nervirao publiku, a onda je jednim potezom obradovao.

Reakcija talentovanog Pazarca posle pokušaja njegovih kolega (dvaput blokiran Bojan Kovačević, jednom Aldo Kalulu) predstavlja vrhunac tog dela igre i pokazatelj da Baždar ne mora da bude uticajan u polju da bi dao gol. Savio je „kiflu“ i nahranio Grobare, koji su sa dosta apetita došli na gostovanje u susedstvu.

Sve pre toga je bilo mučno za gledanje. Ništa konkretno u napadu Partizan nije ponudio, da bi tek pre odlaska na odmor propustio prilike da prednost učini ubedlivijom, jer su lepe šanse mašili Aldo Kalulu (danas možda i najzapaženiji pojedinac, sve dok ga Duljaj nije izveo pri rezultatu 1:1) i Goh.

Po ustaljenom običaju, Voždovac je promovisao mladost. Među starterima je imao devetoricu igrača rođenih u rasponu od 2000. do 2004. godine (odudarali su samo kapiten Nikola Đuričić i Jamajkanac Junior Flemings) i koliko je mogao parirao je Partizanu. Naročito u igri iza lopte, iako mu to nije glavna odlika, a stigao je i da razvije nekoliko opasnih napada, od kojih je najbliži golu bio kad je Milan Kolarević (najmlađi u ekipi) prošao Aleksandra Filipovića, namenio loptu Danilu Teodoroviću, da bi ispred zahuktalog Teodorovića intervenisao Svetozar Marković. Neposredno posle pogotka Baždara mogli su Zmajevi da izjednače, Flemings je primorao Jovanovića na intervenciju, a Đuričić sa distance probao da kazni loše postavljenu odbranu rivala.

Što nisu uspeli tad, domaći su uradili početkom drugog dela. I to u periodu kad je favorit propustio šanse da duplira prednost (Severina gađao pored stative, a Katić ukrotio udarac skoro neprimetnog Kastilja), “pomogao” im je Leonard Ovusu. Kako je momak iz Gane skrivio penal to je da saigračima dođe da puknu od muke. Naseo je na trik po povratku iz svlačionice raspoloženog Mihajla Neškovića, koji je prethodno lepim potezima došao u poziciju da puca, kad ga je zimski novajlija oborio i tako častio jedanaestercem. Udarac sa 11 metara Aleksandar Jovanović uspeo je da skrene samo do stative, odakle je lopta uša u gol – 1:1.

Bili su to trenuci kad se utakmica u potpunosti “otvorila”. Spuštenih rukavica su igrali i jedni i drugi, Milan Kolarević nastavio da “maltretira” odbranu crno-belih i umalo nije dao gol kojim bi krunisao sjajno izdanje, Antić iz slobodnog udarca namučio Andriju Katića, što je bio uvod u efikasan završetak susreta u Zaplanjskoj.

Kad je rezervista Gajas Zahid iz prekida pogodio Aleksandra Filipovića, a bivši igrač Voždovca mrežu, činilo se da će tri boda put Humske, međutim, ono što Voždovac nije uspevao na minulim utakmicama u 2024. jeste u ovoj, pošto je Flemings iz brze kontre poentirao za novo poravnanje rezultata.

Zmajevi u tim trenucima leteli terenom, umalo do velikog preokreta nisu doleteli pošto je Nikša Vujanović imao veliku šansu za 3:2, ali bi i bodom bili zadovoljni. Da je ostalo. Nije, jer su očajne crno-beli spasli bekovi. Najpre Filipović, potom Stojković.

VOŽDOVAC – PARTIZAN 2:3 (0:1)

/Nešković 57p, Flemings 80 - Baždar 39, Filipović 75, Stojković 92/

Stadion: Na krovu Tržnog centra „Stadion“.

Sudija: Novak Simović.

VOŽDOVAC (4-2-3-1): Katić 7 – Đurđević 6, Lukić 6, Savić 6, Đuričić 7 – Matić 6,5, Mitrović 6 (od 64. Miletić 6) – Flemings 7 (od 89. Antonijević -), Nešković 7,5 (od 89. Pirgić -), Kolarević 7,5 (od 71. Vujanović 5,5) – Teodorović 5 (od 71. Petrović 6).

PARTIZAN (4-2-3-1): Jovanović 7,5 – Filipović 6,5 (od 82. Stojković 7), Kovačević 5,5, Marković 6, Antić 6 – Kastiljo, 5,5 Ovusu 5– Severina 5 (od 79. Janković -), Goh 6,5, Kalulu 7 (od 60. Zahid 7) – Baždar 7 (od 60. Nikolić 7).

Igrač utakmice: Aleksandar Jovanović (Partizan) 7,5.

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE, 28. KOLO

Utorak

Novi Pazar - TSC 3:4 (2:2)

/Ljajić 11, 15p, 90+4 - Pantović 9, Ćirković 24, Milosavljević 51, 55/

Vojvodina - Čukarički 1:1 (1:1)

/Ivanović 16 - Miladinović 25/

Železničar - Radnik 3:1 (3:1)

/Romanić 33 i 41, Pavlov 36 - Romanić 4/

Sreda

Mladost - Radnički 2:0 (1:0)

/Veličković 12, Udovičić 50/

Voždovac - Partizan 2:3 (0:1)

/Nešković 57p, Flemings 80 - Baždar 39, Filipović 75, Stojković 92/

18.30: (2,45) Spartak ŽK (3,15) Radnički Niš (3,05)

19.00: (1,10) Crvena zvezda (11,0) IMT (18,0)

Četvrtak

17.30:(1,90) Napredak (3,40) Javor (4,30)


Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara