Igor Matić (©MN Press)
Igor Matić (©MN Press)

Pazarci veruju u Igora Matića ili trenutno nemaju drugo rešenje?

Vreme čitanja: 4min | pon. 25.03.24. | 16:01

Slabiji učinak od Matića na identičnom prolećnom uzorku imao Marić, kao i zbirno Radojičić i Sivić, čije su pazarske priče imale srećan kraj

Poverenje – čin sa velikom specifičnom težinom. Teško se stiče, lako gubi. Ako tražite tle gde poverenje ima kratak rok trajanje i pratite Mozzart Bet Superligu, onda ste na pravom mestu. Kad nema rezultata sedmicu, dve ili tri, poverenje utihne, a ubrzo i sasvim iščezne. Zbog nužnog ostavljanja utiska stabilnosti u očima suseda, strane u fokusu još neko vreme smeškaju se jedna drugoj, ali ne mogu dugo da izdrže. Relacija je više: trener-igrač, igrač–trener, navijači-trener, navijači-klub, klub-trener…

Ova poslednja je posebno interesantna. U srpskim superligašima veruju fudbalskim učiteljima dok ima rezultata, što je negde i prirodno. Desi se, istina, da "pukne tikva" i u jeku najvećih uspeha. U tim situacijama preporučuje se slušanje Muharemovog hita "Rastajemo se mi" na svakih osam sati. Dokazano delotvorna terapija uzima se samo tokom jednog dana, pošto je novi šef struke najčešće tu već sutra, sa novim receptom.

Izabrane vesti

Kao i mnogi, Novi Pazar često nije imamo strpljenja sa trenerima. Defilovala su Gradskim stadionom i po trojica, četvorica za polusezonu. Imajući u vidu neka prethodna iskustva, mnogi su prežalili Igora Matića. Neki i pre izgubljene bitke od Vojvodine na "Karađorđu" (0:1), čime je jedan od konkurenta za evroscenu pobegao za pet koraka. Istovremeno, Pazarce je dostigao devetoplasirani Napredak. Plavi su dospeli u situaciju da je plej-aut realnija opcija od plej-ofa, barem ako se konstatuje raspored u preostala četiri kola osnovnog dela sezone. Naravno, to ne mora da bude i tačno. Uvek je nezahvalno davati prognoze.

Posle sedam kola prolećnog dela takmičarske 2023/24, pazarski konto je u odnosu na kraj jeseni uvećan za svega šest bodova. Pobeda nad Spartakom u Subotici (1:0), po bod protiv Železničara u Pančevu (2:2), te Mladosti (0:0) i Voždovca (2:2) na domaćem terenu, uz pomenuti neuspeh u Novom Sadu i poraze od Crvene zvezde kraj Jošanice (0:3) i Napretka u Kruševcu (1:3). Za glasovotnog evropskog kandidata i više nego skromno. Mesto gde su se nekada teško osvajali bodovi sada je lokacija za njihovu rasporodaju, čak i po povratku publike na tribine.

Pazarci su rešili da nastave sa Matićem, koji je često isticao da je "nezadovoljan jedino igrom u Kruševcu i da je u igri još dosta bodova". Da li je u pitanju poverenje ili nedostatak drugog rešenja u datom trenutku, odgovor bi moglo da pruži naredno vojevanje sa Čukaričkim na Banovom brdu.

U prethodnih devet superligaških sezona, dešavalo se da Pazarci u prvih sedam prolećnih kola osvoje i manje bodova nego sada sa Matićem. Pre osam godina, tokom zime je na užrenu klupu seo Zoran Marić, pošto su jesenji mandat podelili Petar Kurćubić, Mladen Dodić i Radmilo Ivančević, iako je prvu letnju prozivku izvršio Milorad Kosanović. Popularni Džimi Marić je u sedam kola ubo četiri "iksa" i - preživeo je. Posložio je ekipu i u toj 2015/16, kada su uvedeni plej-of i plej-aut, čak i lagano stigao do 14. mesta u konkurenciji 16 klubova i željenog opstanka. Daleko iza ostali su OFK Beograd i Jagodina.

Slabiji učinak od Matića na istom uzorku imali su u zbiru Dragan Radojičić i Tomislav Sivić. Pre dve godine, Gaga Radojičić je u dirljivom obraćanju podneo ostavku na konferenciji za novinare nakon poraza od gostujuće Kolubare (1:2). Desilo se to na drugom prolećnom koraku. Zamenio ga je Sivić i sa timom u sledećih pet kola osvojio pet bodova. Potom je Novi Pazar zaigrao mnogo kvalitetnije i kroz plej-aut se iz naizgled mat pozicije dokopo baraža, ali i polufinala Kupa Srbije sa Crvenom zvezdom u Beogradu (0:8). Umalo šokantno doigravanje za opstanak sa IMT-om pripalo je Sivićevoj četi zahvaljujići većem broju golova u gostima. U Beogradu je bilo 3:1 za Pazar, a u revanšu 2:0 za IMT.

Kao i Matić, šest bodova u sedam prolećnih okršaja upisao je Ljubomir Ristovski u teškoj, debitantskoj sezoni pazarskog kluba u elitnom rangu. Uprava je konstatovala da to nije dovoljno i u pomoć pozvala starog vuka Dragoljuba Bekvalca. Plavi su završili kao treći otpozadi, mnogo ispred čačanskog Borca i Metalca iz Gornjeg Milanovca, starih rivala iz Zapadne Srbije.

Početkom prošle godine, sjajno je Novom Pazaru krenuo Aleksandar Stanković. Osvojeno je 13 bodova ne u sedam, nego u prvih šest kola nastavka. To je pošlo za rukom samo još Miši Kosanoviću u više puta opevanoj 2014/15, ali kroz sedam mečeva. Saša Stanković je postao ljubimac navijača, proglašen je za trenera meseca u Mozzart Bet Superligi. Usledio je poraz od Crvene zvezde (1:5) na "Rajku Mitiću", pa neočekavani šamar od Kolubare (0:1) na tadašnjoj "Džaizkoin areni". Sa tribina se čulo "Saša, odlazi" i Stanković je - otišao. Nasledio ga je Davor Berber, a Pazarci su kod podele evropskih viza ostali prvi ispod crte, iza Vojvodine i sa velikih 12 bodova minusa.

Ima još mnogo zanimljivih trenerskih priča, ali to je prošlost. Realnost za Novi Pazar je petak i popodnevno gostovanje Čukaričkom. Igor Matić nedavno reče da "u fudbalu ne postoji biti ili ne biti", ali bi duel na Banovom brdu za Plave baš mogao da bude baš to, po mnogo osnova – biti ili ne biti! 



tagovi

FK Novi PazarIgor MatićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara