Foto: ©Shutterstock, Reuters, AFP
Foto: ©Shutterstock, Reuters, AFP

Pet upitnih sudbina i Hari Kejn kao idealno rešenje Junajtedovog napada

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.03.22. | 11:10

Britanski Atletik se pozabavio trenutnom situacijom u špicu mančesterskog tima

Još jednu sezonu bacili su niz vodu na Old Trafordu. Bilo je to doduše jasno još početkom decembra kada su umesto Olea Gunara Solskjera za privremenog trenera postavili Ralf Rangnika. Ipak, nemački stručnjak će od leta preuzeti ulogu klupskog savetnika, a čelnici Mančester Junajteda će krenuti po novog trenera. Sa njim i u novu rekonstrukciju tima.

Dobro informisani britanski Atletik piše da je ideja uprave mančesterskog kluba da na leto dovede dvojicu fudbalera veznog reda, po jednog defanzivnog i ofanzivnog, desno krilo i kao apsolutni prioritet – centralnog napadača. Veliki znak pitanja nadvio se nad Old Trafordom kad je u pitanju sam špic napada. Rangnik trenutno ima petoricu igrača na toj poziciji, ali pitanje je da li će i koji od njih dočekati narednog trenera, i u zavisnosti od toga ko ostane – da li je sposoban da predvodi napad Crvenih đavola.

Izabrane vesti

Do pre dve sezone, sve je izgledalo idealno u Junajtedu kada je u pitanju napadačka linija. Antoni Marsijal, Markus Rašford i Mejson Grinvud su tada, pride sa prosekom od 21,3 godine, u svim takmičenjima postigli 62 gola, pet više od Liverpulovog trija Mohamed Salah, Sadio Mane, Roberto Firmino. Dve godine kasnije, iz više razloga, Grinvud, Marsijal i Grinvud zbirno imaju 12 pogodaka. Prva dvojica čak i nisu u klubu.

Grinvud je iz nažalost dobro poznatih razloga u zatvoru – umeo je podjednako dobro da pokrije i poziciju desnog krila - i pitanje je da li će se i kada vraćati fudbalu. Marsijal, u prošlosti najavljivan kao naslednik Tjerija Anrija, posle katastrofalne sezone došao je u situaciju da karijeru oživljava u Sevilji. Poslednji iz do nedavno obećavajućeg trija, Rašford, dolaskom Kristijana Ronalda, potom i Rangnika, izgubio je mesto u startnoj postavi, zbog čega engleski reprezentativac razmatra potencijalni odlazak iz kluba na leto. Od svakoga od njih se u jednom trenutku očekivalo da će predvoditi napad Junajteda godinama.

S druge strane, odlazak Edinsona Kavanija ni za koga ne predstavlja iznenađenje. Urugvajac troši poslednje dane ugovora i na leto će kao slobodan igrač napustiti klub kako bi pronašao sredinu u kojoj će mu garantovati znatno veću minutažu. Sudbina poslednjeg u nizu, a opet predvodnika i mentora, Kristijana Ronalda. Portugalski mediji pišu da će definitivno ostati na Old Trafordu još jednu sezonu – ugovor mu ističe na leto – mada u klubu navodno polemišu da li im je potreban u slučaju da ostanu bez Lige šampiona.

Ono u šta su sigurni jeste da bi Hari Kejn bio idealno rešenje za njihove probleme pred protivničkim golom. Atletik otkriva da je bivši generalni direktor Junajteda Ed Vudvord još prošlog leta izvestio prvog čoveka Totenhema Danijela Levija o interesovanju i nameri mančesterskog kluba da dovede Kejna. Međutim, zbog ograničenja u budžetu nakon dolaska Džejdona Sanča još jedna kupovina, sasvim sigurno još skuplja, nije bila izvodljiva.

Tada je i gradski rival Siti svim silama pokušao da dovede Kejna, ali je Levi odbio sve ponude šampiona Engleske i osudio svog najboljeg igrača na još jednu sušnu sezonu. Ovog leta Sitijev fokus preusmeren je ka Erlingu Halandu, što Junajtedu otvara put do "devetke" Gordog Albiona. Žorž Mendeš, jedan od najuticajnijih fudbalskih menadžera, koji je u dobrim odnosima sa Fabiom Paratićijem i Levijemdoveo Meta Doertija, Karlosa Vinisijusa i Nuna Espirita Santa u Sparse – na svoju ruku je Totenhemu krenuo da traži zamenu za Kejna i u to ime se već raspitivao za zdravlje Tamija Abrahama i Darvina Nunjeza, ističe Atletik.

Kejn će na kraju sezone ući u poslednje dve godine ugovora sa Totenhemom, što će biti poslednja prilika za Levija da proba da izboksuje prodaju od devet cifara. Međutim, Atletik ne isključuje da Kejn na kraju ostane u Severnom Londonu. Englez je u avgustu odbio produžetak ugovora u nadi da će ostvariti transfer u Siti i ponovo se takmičiti u Ligi šampiona, ali bi sada mogao da promeni mišljenje. Na njegovu odluku navodno će uticati Totenhemov finiš sezone, odnosno to da li će londonski klub uspeti da izbori povratak u elitno evropsko takmičenje, kao i sudbina Antonija Kontea sa kojim navodno ima čvrstu vezu.

Što se četvtog mesta i karte za Ligu šampiona tiče, Junajted je trenutno u najgoroj poziciji, pošto ima bod zaostatka za Totenhemom, te tri manje i utakmicu više od Arsenala. Pomenuti izvor dodaje da je u slučaju da izvisi za četvrto mesto i samim tim ga Kejn odjavi, Junajted kao alternativu spremio Darvina Nunjeza. Urugvajac je postigao 26 golova na 33 utakmice u svim takmičenjima za Benfiku i jedan je od talentovanijih špiceva u svetu fudbala. Jedan od kandidata za mesto novog trenera Erik Ten Hag imao je priliku da se uveri u njegove sposobnosti iz prvog reda kada je Benfika izbacila Ajaks iz Lige šampiona, i to baš Nunjezovim golom.


tagovi

Markus RašfordAntoni MarsijalMejson GrinvudKristijano RonaldoHari Kejnedinson kavaniDarvin Nunjez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara