Ki Sung-jong (©Reuters)
Ki Sung-jong (©Reuters)

Plaćali za seks lutke, sad Pešićev milion daju Kiju

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.07.20. | 10:05

Seul pred velikim transferom, pošto se čelnici nadaju da će uspeti da privole svog bivšeg igrača, koji je stekao veliko internacionalno iskustvo u Velikoj Britaniji

Nisu bitne reči, nego dela. A, u Seulu su mnogo pričali. Najavljivali atak na tron. Valjda jer im kao jedinom klubu iz prestonice Južne Koreje u najvišem rangu to i priliči. Međutim, već u uvodnom delu sezone šampionske aspiracije raspršile su se kao mehur od sapunice. Čak šest poraza u dosadašnjih 10 rundi ilustruju potpunu nemoć Zmajeva, koji očigledno nisu imali pokriće za velike projekcije.

Seul, trenutno devetoplasirani sastav K-Lige, u vitrinama ima šest ligaških trofeja, a poslednji put najbolji je bio 2016. godine. Protekli šampionat Zmajevi su završili na trećem mestu, obezbedivši učešće u AFC Ligi šampiona. Transfer aktivnosti kluba podgrejale su želje za višim plasmanom, a naročito povratak ofanzivca Adrijana iz Đonbuka. Dolasci Han Čan-hea iz Čonam Dragonsa i Han Seung-giua na pozajmicu iz Đonbuka trebalo je da ubrizgaju dodatnu energiju u vezni red, čiji nedostatak je nešto što je trener Čoi Jong-so, inače učesnik Svetskog prvenstva 1998. i 2002. godine, apostrofirao krajem prošle sezone. Mada, njihov uticaj još nije vidljiv. Iako se očekivalo da promene u sredini budu ključne za uspeh Seula, ni napadački talenat Zmajeva nije uspeo da donese razliku. Adrijano je ostao bez pomoći Aleksandra Pešića, kome je istekla pozajmica iz Al Itihada i od uverenja da ovaj tandem može potencijalno da pretvori Seul u izazivača za titulu, neće biti ništa. Takođe, adut u ofanzivi je iskusni Park Ču-jang, nekada reprezentativac i igrač Monaka, Arsenala, Selte i Votforda, koji je najbolji strelac tima sa svega dva pogotka.

Izabrane vesti

Elem, korejski mediji prethodnih dana bave se lošim izdanjima sastava Čoi Jong-sua, i vide rešenje za crveno-crne. Svetlost na kraju tunela. Odlazak Ki Sung-jonga (31) iz Majorke pružio je Seulu zlatnu priliku da ponovo potpiše bivšeg kapitena nacionalnog tima Koreje i nekadašnjeg igrača ovog tima. Ki je napustio tim iz Palme krajem juna i vratio se u Južnu Koreju, što je, naravno, izazvalo još glasina o potencijalnom povratku u K-Ligu.

Ki zaustavlja Klaesona na Mundijalu u Rusiji (©AFP)Ki zaustavlja Klaesona na Mundijalu u Rusiji (©AFP)

Naime, Seul je još zimus želeo da vrati Kija, ali je - ako je verovati tamošnjim medijima - dostavio vrlo nisku finansijsku ponudu, koju vezista sa internacionalnim iskustvom nije prihvatio. Istina, kada su čelnici Seula prvi put razgovarali sa Sung-jongom već su potpisali Adrijana, Han Seung-gija na pozajmicu, Han Čan-hea, a budžet je bio opterećen i velikom platom srpskog napadača Aleksandra Pešića, za koga se pričalo da je inkasirao preko milion dolara godišnje. Srpski špic je napustio klub, što znači da je prostor za manevrisanje i poboljšanu ponudu moguć.

A, zašto se novinari u Južnoj Koreji uopšte toliko bave Kijem? Pa, zato što je on neko ko ima skoro 200 nastupa u engleskoj Premijer ligi, osvajao je trofeje sa Seltikom u škotskom Premijeršipu, kao i Liga kup sa Svonsijem i ima 110 odigranih mečeva u dresu sa državnim grbom. Između ostalog, igrao je još za Sanderlend i Njukasl.

Angažovanje nekadašnjeg reprezentativca moglo bi da donese i veliku zaradu Seulu. Procenjuje se da bi samo od prodaje dresova klub isplatio njegovu zaradu. Kažu da je svako ko je bio u glavnom gradu Južne Koreje tokom poslednjih pet godina mogao da vidi koliko dresova je Seul prodao sa imenom Park Ču-janga na poleđini. Park je klupska legenda i takođe je imao dostojnu karijeru u Evropi, ali Ki je bio kapiten nacionalnog tima na Svetskim prvenstvima. Njegova popularnost je veća.

Takođe, klub se bori da uspostavi dobar PR. Naročito posle fijaska sa "seks lutkama" sredinom maja meseca. Potez da se prazne tribine, usled zabrane prisustva navijača, popune sa nekoliko desetina lutaka koje se koriste za seks izazvao je podsmehe ljudi širom sveta, a Seul je morao i da plati globu od oko 80.000 dolara za narušavanje imidža lige.

Ki bi mogao da bude Seulov ključni čovek...

JUŽNA KOREJA 1 - 11. KOLO

Petak

12.30: (2,45) Busan (3,30) Seul (2,95)

Subota

12.00: (5,90) Inčon (3,50) Sangđu (1,67)

12.00: (1,30) Đonbuk (5,20) Seongnam (11,0)

12.00: (2,00) Pohang (3,45) Suvon (3,80)

Nedelja

12.00: (3,00) Daegu (3,30) Ulsan (2,40)

12.00: (2,10) Gangvon (3,45) Gvangđu (3,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Južna Koreja 1k ligaSeulKi Sung Jong

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara