Aleksandar Pejović (© Star sport)
Aleksandar Pejović (© Star sport)

Plej-aut Mozzart Bet Superlige kao hod po ivici ambisa

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.04.23. | 08:31

Utakmica Spartak-Javor, kao izuzetak koji potvrđuje pravilo

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Pet kola pre kraja takmičenja u Mozzart Bet Superligi Srbije, u plej-autu svega četiri boda razdvajaju 11. Javor i trenutno poslednjeplasiranu Mladost GAT. Samo su Napredak i Kolubara bezbrižni, moglo bi se desiti da im više niti jedan bod do kraja ne bude neophodan za opstanak u eliti. Svi ostali su više nego ugroženi, grčevita borba za goli život trajaće do poslednje runde. Po dva tima će se spasiti, dobiti šansu da to učine kroz dvomeč baraža, odnosno pozdraviti se sa najvišim rangom takmičenja. 

Izabrane vesti

A kad mač visi nad glavom, onda tu pravog fudbala nema. Kao hod po ivici ambisa, gde jedan pogrešan korak vodi u provaliju, na put bez povratka, tako bar treneri većine srpskih superligaša iz „donjeg doma“ doživljavaju završnicu sezone i borbu za opstanak. Osnovni zadatak sa kojim svoje fudbalere šalju na teren jeste da se ne primi gol, da se rizik svede na minimum, da se bilo kakva kreativnost potpuno podredi taktičkim zahtevima, a poneka šansa u napadu će već stići i nju valja iskoristiti.

Kome će ovakav pristup kad se podvuče crta doneti korist ostaje da se vidi, tek neutralni ljubitelji fudbala svakako nisu na tom spisku. Dosta je utakmica poslednjih nedelja koje nisu donele ni mrvu atraktivnosti za publiku, a ovde bismo dodali i jedan subjektivan sud – nije sve ni do strateškog opredeljenja, ima nešto i do fudbalskog znanja. Timovi u opasnoj zoni nisu se slučajno tu našli, nije baš da su tokom sezone plenili lepršavom igrom, punom ofanzivnih ideja. 

Odmah sve potkrepljujemo činjenicama: izuzev duela Spartaka i Javora (3:2), koji je ovde više izuzetak koji potvrđuje pravilo, na preostalih sedam utakmica plej-auta postignuto je šest pogodaka, ni na jednoj više od jednog. Dakle, uz gol na svakih 105 minuta fudbala!

Pritom, ovaj trend nije ograničen samo na zvaničnu mini ligu osam lošije plasiranih ekipa. I pre početka plej-auta, u poslednje dve runde osnovnog dela šampionata, timovi za koje je već tada bilo jasno da im sledi borba za opstanak, igrali su krajnje neefikasne utakmice. Recimo, obe Mladosti, lučanska i novosadska, su u 29. i 30. kolu odigrale po dve utakmice bez golova, Napredak jednu 0:0 i jednu 0:1, Radnički i Radnik dve na kojima je pao po jedan gol... Zapravo je, od svih učesnika plej-auta, samo na Spartakovim mečevima u poslednje vreme redovno postizano puno golova.

Svaka utakmica u ovom plej-autu kao da vredi 12 bodova, a ne tri. Svaku rešava jedna situacija, jedan detalj, jedan šut. Čim neko povede sa 1:0, tu više fudbala ni nema“, ističe Aleksandar Pejović, jedan od najiskusnijih fudbalera niškog Radničkog, čiju ekipu u nedelju od 17 časova na Čairu očekuje duel sa lučanskom Mladošću.

Kako je Radnički počeo takmičenje u plej-autu, dovoljno je samo reći da je izgubio oba meča, od ekipa koje su u tom momentu bile fenjeraši na tabeli, gotovo ne stvorivši ni zrelu priliku za postizanje gola. Voda više nije ni do grla, došla je do nosa, kiks u Surdulici poslednji je koji je Nišlije ostavio iznad crte opstanka u ligi. Mladost je za čitav ovaj deo sezone ostvarila samo jednu pobedu, a počela ju je upravo gostovanjem u Nišu, gde je vodila na poluvremenu, pa izgubila 1:2.

U dosadašnjem toku sezone, ovo postaje najteža i, ujedno, najvažnija utakmica. Sami smo sebe doveli u situaciju da smo pod moranjem. Moramo biti pametni, moramo da se podignemo, veštije nosimo sa pritiskom i odigramo mnogo bolje nego u prethodna dva kola. Da imamo bolju energiju, odigramo sa više od 100 posto mogućnosti, jer samo pobeda nas vodi u malo mirnije vode po pitanju opstanka u ligi“, kazao je Pejović, strelac u pomenutoj utakmici odigranoj 4. februara i fudbaler koji se vraća u tim posle odrađenih žutih kartona, baš kao i Kamerunac Etongu, dok su van stroja povređeni Savić, Frej, Mesarović, Maka Gaku...

Prvi duel u sezoni, prošlog avgusta u Lučanima, završen je rezultatom 2:2, a na klupi Radničkog tada je sedeo upravo Tomislav Sivić, sada streateg Mladosti. Ovo je drugi od tri vezana meča na Čairu koje Nišlije igraju protiv svojih doskorašnjih trenera. Posle Lalatovića, sada stiže Sivić, a već u četvrtak i Radoslav Batak sa Vojvodinom, u četvrtfinalu Kupa Srbije.

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE, PLEJ-AUT, DRUGO KOLO

Nedelja

17.00 (1,95) Radnički Niš (3,30) Mladost Lučani (3,80)

19.00 Napredak - Radnik

Ponedeljak

17.00 (2,80) Kolubara (3,25) Spartak (2,40)

Utorak

17.00 Javor – Mladost GAT



tagovi

Radnički Nišplej-autMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara