Stadion Dinama iz Minska (©Reuters)
Stadion Dinama iz Minska (©Reuters)

Početnička sreća ili nešto drugo? Novi trener Dinama iz Minska prekida crnu seriju u Žodinu

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.07.21. | 11:44

Izabranici Artema Čeljadinskog u petak od 19.45 časova protiv Torpeda traže četvrtu uzastopnu pobedu i popravljaju sliku o atmosferi unutar kluba

Godinama već traje post jednog od najpopularnijih beloruskih klubova, Dinama iz Minska. Sedmostruki prvak te zemlje i nekadašnji šampion Sovjetskog Saveza nije osvojio nijedan trofej od 2004. godine. Menjali su se igrači, treneri, uprave, ali nema izlaska iz krize. Rasulo je i ove sezone, ali jedno novo ime je ugrejalo nadu u Minsku da bi konačno moglo da i njima krene.

Ova sezona je po svemu sudeći već sada izgubljena. Dinamo je četvrti na tabeli, sa 11 bodova manje i odigranom utakmicom više od lidera Šahtjora iz Soligorska. Biće uspeh ako uopšte uspe da osvoji neku od prve tri pozicije i izbori plasman u Evropu.

Izabrane vesti

Pre mesec i po dana delovalo je da je Dinamo u slobodnom padu u ponor. Posle vezanih poraza od Šahtjora i Ruha ostavku je podneo jedan od najuspešnijih beloruskih stratega Leonid Kučuk, koji je ranije dominirao sa Šerifom, a u Rusiji uspešno vodio Lokomotivu iz Moskve. Zajedno sa njim otišli su i pomoćni treneri Jevgeni Ivanov i Aleksej Kučuk, dok je kondicioni trener Nikolae Rusu dobio posao u Rotoru.

19.45: (4,10) Torpedo Žodino (3,40) Dinamo Minsk (1,83)

Kučuk je na svojoj poslednjoj konferenciji za štampu u ulozi trenera Dinama optužio upravu da mu se previše mešala u posao i da je to bio glavni razlog loših rezultata.

Uspeli smo da neutralizujemo snagu protivnika, ali ne i ljudski faktor. Zato sam odlučio da idem iz Dinama. Mnogo je razloga za to, za neke sam sam kriv, ali na druge su uticale odluke upravnog odbora“, rekao je Kučuk, dok se iz kluba niko nije oglasio.

Dinamo nije uspeo da nađe adekvatnu zamenu za njega. Zato je posao dao 43-godišnjem Artemu Čeljadinskom, koji je do tada vodio samo rezervni tim. Niko iz stručnog štaba prve ekipe nije ostao u ekipi, da bi oni menjali Kučuka.

Onog trenutka kada je Čeljadinski promovisan u v.d. glavnog trenera, ruski golman Jevgeni Pomazan je napustio ekipu. Činilo se da katastrofa preti Dinamu.

Ipak, Čeljadinski je uspeo da ujedini svlačionicu. Prvi rival bio mu je idealan, „fenjeraš“ Sputnjik, kojeg je Dinamo deklasirao kao gost sa 5:0. Vratio je novi trener neke igrače u prvu postavu, šansu je dobio i srpski štoper Dominik Dinga, koji je na pozajmici u Minsku iz Urala, a oni su uzvratili na najbolji način.

Posle toga je BATE Borisov savladao Dinamo sa 2:0, što je bio očekivan ishod. Ipak, tim iz prestonice Belorusije nije bio u podređenom položaju. Naprotiv. Gosti su ga golovima kaznili za brojne promašaje.

Nije Dinamu poraz poljuljao novostečeno samopouzdanje. Eliminisao je Lidu iz Kupa Belorusije pobedom sa 3:0, savladao je zatim u prvenstvu Neman (2:1) i Slaviju Mozir (4:0). Zato u najboljem raspoloženju u petak putuje u Žodino.

Ima Čeljadinski solidan tim na raspolaganju. Pored Dinge tu je i perspektivni crnogorski napadač Dušan Bakić, koji još čeka na šansu u Minsku. Značajnije uloge imaju senegalski napadač Ablaje Mbenge, vezista iz Obale Slonovače Žan-Morel Poe, kao i domaći igrači Anton Putilo i Vladislav Klimovič. Nažalost, kapiten ekipe Sergej Kisljak je doživeo tešku povredu prednjih ukrštenih ligamenata i predstoji mu duža pauza.

Ove sezone Dinamo neće igrati na međunarodnoj sceni. Nekadašnji četvrtfinalista Kupa šampiona i Kupa UEFA, kao i dvostruku učesnik grupne faze Lige Evrope je prošle sezone bio tek šesti na tabeli.

Zato, u kvalifikacijama za Ligu konferencije će učestvovati njegov današnji rival Torpedo. U 2. kolu ga očekuje dvomeč sa Kopenhagenom, a prvi duel je na programu već sledećeg četvrtka u Danskoj. Verovatno će igrači Torpeda glavom malo da budu i na tom meču.

Dinamo Minsk će pokušati da iskoristi momenat i da savlada Torpedo po drugi put u sezoni. U martu ove godine je bilo 3:0.

Međutim, gostovanje u Žodinu mu tradicionalno ne odgovara. Nije pobedio na poslednjih pet mečeva, tri je izgubio, a nijednom nije dao ni gol. Pred Čeljadinskim je zadatak da prekine tu lošu seriju.


tagovi

Belorusija 1Dinamo MinskTorpedo Žodino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara