Prva nula Mundijala: Tunišani bodom nagrađeni za borbeno izdanje, sinovi Sahare zaustavili Dansku već na premijeri

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.11.22. | 15:58

Dan iznenađenja, posle Saudijaca upotpunili i predstavnici afričke reprezentacije (0:0)

Čvrsto i neustrašivo izdanje Tunisa protiv Danske, rivala koji je na dominantan način stigao do Svetskog prvenstva, nagrađeno je remijem mirnih mreža te je tako, posle Saudijske Arabije, afrički predstavnik režirao drugo iznenađenje u isto toliko utakmica danas - 0:0.

Poput peščane oluje tipične baš za deo Sahare koji se prostire upravo kroz Tunis, izabranici Džalela Kadrija uspeli su da onesposobe ofanzivu rivala u čijoj su defanzivi bezuspešno tražili rupe kroz brze tranzicije. Pristup afričkog predstavnika već u uvodnm periodu nagovestio je da Tunis ima ozbiljnu nameru da demantuje epitet redovne mušterije na planetarnim smotrama koju je stekao kroz istoriju. Borba visoko podignutog garda, nije ostavljala previše prostora Dancima koji su bezuspešno vrebali grešku.

Izabrane vesti

Tražio je tim Kaspera Hjulmanda način da slomi otpor rivala, a glavne adute u prvom poluvremenu predstavljali su prekidi Kristijana Eriksena na koje su Tunišani imali adekvatan odgovor. Iz akcije u 24. minutu koju je Isam Žebali završio golom opravdano poništenim zbog ofsajda autsajder je demonstrirao ofanzivne zamisli i brzinu u tranziciji.

Aduti rivala u ofanzivi međutim nisu uplašili Dansku koja je intenzivirala pritisak na poslednju liniju protivnika u nastavku u želji da opravda epitet favorita koji je sa devet povbeda i jednim porazom ,uz samo tri primljena gola stigao u Katar. Kako je vreme odmicalo, defanzivci Tunisa bili su na sve većim iskušenjima, ali su raspoloženi golman Damen i značajna doza sreće nagrađeni bodom.

Golman Tunisa sjajnom reakcijom u 69. minutu zaustavio je udarac Eriksena i potvrdio da bi mogao da bude faktor odluke danas na Univerzitetskom gradskom stadionu, što je potvrdio i u trećem minutu nadoknade skrenuvši loptu sa puta ka mreži posle udarca Lindstroma. Između dve intervencije 25-godišnjeg čuvara mreže i Fortuna je stala uz afričkog predstavnika jer je Danska u 70. minutu imala najbolju priliku na utakmici, ali je Kornelijus nespretno reagovao na drugoj stativi i nije uspeo da posle dodavanja Kristensena sa praktično jednog metra prosledi loptu u gol.

Vrlo dobrim izdanjem Tunišani su uspeli da spotaknu Dance i tako opravdaju reči svog selektora čija je izjava pred početak takmičenja shvatana kao neozbiljna i preambiciozna od strane većeg dela sportske javnosti. Naime, iako je njegova selekcija žrebom raspoređena u društvo branioca titule Francuske, zahuktale Danske i još jednog autsajdera Australije, Kadri je istakao da će podneti ostavku ukoliko Tunis bude eliminisan u grupnoj fazi, a da je ipak imao pravo na optimizam potvrdio je rezultat na premijeri. Bod osvojen na prvom koraku mogao bi da pravi značaj dobiej na drugom koraku kada je rival Tunisa Australija, dok će Danci morati da poprave utisak ni manje ni više na megdanu još aktuelnom prvaku sveta.

DANSKA - TUNIS 0:0

Stadion: Univerzitetski gradski stadion, Doha

Sudija: Cezar Arturo Ramos Palazuelos (Meksiko)

Žuti karton: R. Kristensen, Jensen (Danska), Kenisi (Tunis)

DANSKA (5-3-2): Šmajhel - R. Kristensen, A. Kristensen, Andersen, Kjer (65. Jensen), Mele - Hejberg, Dilejni (45+1. Damsgard), Eriksen - Skov Olsen (65. Lindstrem), Dolberg (65. Kornelijus).

TUNIS (3-4-3): Damen - Talbi, Meria, Bron - Dreger (88. Kešrida), Skiri, Lajduni (88. Sasi), Abdi - Sliman (67. Sliti), Žebali (80. Kenisi), Emsakni (80. Mešbri).

SVETSKO PRVENSTVO - 1. KOLO

Grupa D

Utorak

Danska - Tunis 0:0

20.00: (1.27) Francuska (5.50) Australija (12.00)

*** kvote su podložne promenama



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara