Emil Rajković (MN press)
Emil Rajković (MN press)

Rajković je napravio košarkašku senzaciju: U leđa mu gledaju CSKA, Uniks, Zenit...

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.12.21. | 21:12

Danas je tukao evroligaša u Sank Peterburgu

Regionalna VTB liga koja okuplja klubove sa prostora bivšeg Sovjetskog Saveza (uglavnom iz Rusije) ima čak tri evroligaša u ovoj sezoni, ali ne njenom čelu je ipak tim koji igra FIBA Evrokup. Po kvalitetu četvrto evropsko takmičenje!

Avtodor iz Saratova je prava senzacija ove sezone i trenutno sa osam pobeda i samo jednim porazom drži čelo tabele u jakoj VTB ligi. Ima isti skor kao Uniks, čak i istu koš razlilku, ali i prednost u međusobnom duelu jer je savladao evroligaša iz Kazanja.

Izabrane vesti

A danas je skinuo skalp još jednom evroligašu. Avtodor je kao gost savladao Zenit u Sankt Peterburgu 83:74 i naneo mu drugi poraz u sezoni. Apsolutno zasluženo jer Zenitu nije dozvolio nijednom da povede, a u većem delu je rutinski čuvao dvocfirenu prednost.

Avtodorov skor i plasman su prilična senzacija za ljubitelje košarke, iako nije reč o nekom novom klubu već o imenu koje ima istoriju i tradiciju.

Osnovan je pre 60 godina kao Spartak iz Saratova. Nije igrali bitnu ulogu u Sovjetskom Savezu i prvoligaš je postao tek 1986. godine pod imenom Avtodorožnik po fabrici koja je finansirala klub. Raspadom SSSR kreće uspon Avtodora što je bila skraćenica od imena Avtodorožnik. Postali su prvi klub u nezavisnoj Rusiji koji je pobedio CSKA iz Moskve, osvajali su prvo mesto u ligaškom delu sezone, ali nikada i titulu pošto su Armejci uvek bili jači u plej-ofu.

Tih 90-ih je Avtodor prvi put izašao u Evropu, igrao Kup Koraća, kasnije i Evroligu, a za njega su igrala poznata imena poput braće Pašutin, Ejnikisa, Nosova, Štelmahersa, Drozdova, u klubu su ponikli Viktor Hrijapa i Sergej Monija… Ali 2003. godine su počeli finansijski problemi koji su Avtodor koštali ispadanja iz prve lige. Desetak godina su tavorili van glavne košarkaške scene da bi se pre sedam vratili u VTB ligu. Počeli su da igraju i evrokupove pod okriljem FIBA, ali u regionalnom takmičenju nisu imali značajniji rezultat i plasman.

Ali zato ove sezone igraju iznad svih mogućih očekivanja. U leđa im gledaju Zenit, Uniks, CSKA, Lokomotiva Kubanj… Sve klubovi sa većim budžetima i boljim igračima.

Letos je ekipa Avtodora potpuno rekonstruisana. Na klupu je došao makedonski stručnjak Emil Rajković koji je prethodne tri godine radio vrlo dobar posao u kazahstanskoj Astani sa kojom je igrao u VTB ligi i doveo je do istorijskog plasmana u plej-of. Njemu već godinama pomaže srpski trener Marko Veličković.

Od značajnijih imena iz prošlosezonskog tima u Saratovu su ostali samo hrvatsko krilo Željko Šakić, te osrednji domaći košarkaši Petjenjov, Minčenko i Kvistovski. Letos su dovedeni Kanađani Filip Skrab i Keni Čeri, te trojica Amerikanaca: Derek Fanderberk, Geret Džeret i Džeron Džonson. Iz Uniksa su stigli domaći igrači Sergejev i Kolesnjikov koji se vratio u klub.

Od trojice Amerikanaca samo jedan (Džeret) ima minimalno NBA iskustvo, a jedan nema nikakvo ni NBA, ni evropsko (Fanderberk). Džeretova prva evropska stanica je bila Igokea, dok je Džonson prethodnih sezona igrao košarku u Francuskoj. Kanađani Čeri i Skrab takođe imaju solidno evropsko iskustvo, ali niko od pomenute petorice nije igrao Evroligu.

Zanimljivo je da se većina pomenutih stranaca kasno priključila ekipi i da nisu prošli pripreme ali to nije smetalo da potpuno novokomponovani tim zablista na početku sezone.

Istina, od osam pobeda u VTB ligi do sada, Avtodor ima “samo” dva velika skalpa. Savladali su Uniks 81:76 i danas Zenit. Ostale pobede su beležili protiv Astane, Zjolone Gore, Kaleva, Jeniseja, Cmokija... Ali prošle sezone su u istoj konkurenciji imali samo 10 pobeda u 24 meča. Jedini poraz ove sezone su doživeli na svom terenu od Lokomotive Kubanj (95:108). Paralelno igraju FIBA Evrokup u kojem učestvuju i egzotični timovi iz Portugalije, Danske, Rumunije, Holandije, Velike Britanije, Bugarske, Češke… Osvojili su rutinski prvo mesto u grupi u prvoj fazi, a ne bi trebalo da imaju problema ni u drugoj fazi.

Ekipa je prilično izbalansirana što se tiče uloga na terenu i nema izrazitog lidera tima pa je tako večeras u Sankt Peterburgu imala petoricu igrača sa dvocifrenim košgeterskim učinkom. Najefikasniji je bio centar Džeret sa 20 poena. Inače, po dosadašnjem proseku u VTB ligi je najefikasniji Keni Čeri koji ubacuje nešto manje od 15 poena po meču, ali dvocifren prosek imaju i Skrab, Džonson, Džeret i Fanderbruk. A blizu je i Šakić. Avtodor igra napadačku košarku pa je druga najefikansija ekipa u VTB ligi, ali su i samo tri tima u ligi primila više poena od njih. Za sada to daje rezultate, a ruski mediji već sada pišu da bi Emil Rajković opet mogao da bude izabran za trenera sezone u VTB ligi što mu je već pošlo za rukom u sezoni 2018/19.



tagovi

Avtodor SaratovEmil Rajković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara