Efektan pogodak Rišarlisona (© Reuters)
Efektan pogodak Rišarlisona (© Reuters)

Rišarlison pocepao srpsku euforiju: Brazil dodao gas i ostavio Orlove u mundijalskoj prašini (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.11.22. | 21:55

Jedno od najslabijih izdanja tima otkako je Stojković selektor – 0:2

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Dohe)

Pretanko, preslabo. Pala je Srbija na mundijalskoj premijeri, Brazil je potpuno zaslužio da odnese sva tri boda. Bio je za dve klase bolji u svim segmentima igre. Ali, makar da ih je uzeo u nekoj otvorenoj borbi, prsa u prsa, da su se Orlovi muški potukli sa prvim favoritom za svetsku titulu… Pali su bez ispaljenog metka, skoro bez šuta na gol.

Izabrane vesti

Jedno od slabijih izdanja u Piksijevoj eri pokazala je Srbija, nije ličila na hrabra izdanja iz Lisabona, iz Osla... Brazil je potpuno sabio Orlove na njihovu polovinu i gol je visio u vazduhu, a na kraju ni sjajni Vanja Milinković Savić, maltene jedina prava svetla tačka tima, nije mogao baš sve da odbrani. Rišarlison je drhtao da li će zbog povrede ići na Mundijal, a na kraju je ispao heroj nacije u prvom kolu Grupe G sa dva gola u mreži Srbije – 2:0 (0:0).

Rezultatski gledano, ništa nije izgubljeno. Nade i euforija na jednu stranu, ali sve i da je Srbija dobila meč, odluka o prolazu dalje bi zavisila od ishoda sa Kamerunom i Švajcarskom. Te, put je jasan: pobeda u narednom kolu je imperativ, a onda da se poravnaju neki stari dugovi sa prethodnog Mundijala i time se iskupe Orlovi za ovu bledunjavu partiju sa premijere.

Poručio je kapiten Tadić nekoliko puta pre premijere da bi momci trebalo samo da se opuste i igraju, da uživaju i pokažu ono najbolje što imaju u sebi, kao do sada. Ali, nisu ga poslušali. Treme i straha, ne toliko od Brazila, koliko zebnje od greške je i te kako bilo, pogotovo u prvom poluvremenu.

Nije bilo tečne igre u srpskom timu, lopta nije išla do noge, često je gubljena posle prvog, drugog dodira. Premalo je Srbija igrala fudbal, upravo iz straha da se ne napravi greška iz koje bi Brazil došao do šanse. Nedostajalo je više rizika, više slobode u igri.

Možda je tome kumovao i kiks Strahinje Pavlovića i karton dobijen već u sedmom minutu da Orlovi malo ustuknu, povuku se bliže svom golu. A, Brazil je bio onakav kakav je obično u prvim utakmicama Mundijala: nekako lenj, a opet dosta brži i odvažniji od srpskog tima. Vanja Milinković Savić je najzaslužniji što je ostala nula na poluvremenu, jer je najpre u 23. minutu stigao do lopte za tren pre Vinisijusa, pa odbranio opasan šut Rafinje u jako dobroj poziciji.

Na koncu je Vinisijus ponovo imao priliku u 41. minutu, kada je Milenković pogrešio, ali onda se u poslednjem trenutku i ispravio i izblokirao Brazilca u opasnoj situaciji.

Statistika na poluvremenu je rekla da je Srbija imala tek jedan šut van okvira gola, nijedan da uposli Alisona. Nije to bila igra na koju smo navikli, nije to bio Piksibol, ali rezultat na semaforu je bio – vrlo dobar. Svi bi ga odmah potpisali da ostane takav i na kraju.

Jedina promena koju je doneo nastavak je da je Brazil, zaista moćan u svakom momentu kad dohvati loptu, dodao gas i došao do gola. I stativa nas je jednom spasla, opomenula da golom odbranom ne može da se sačuva glava iznad vode. Ni to nije pomoglo. Vinisijusev šut u 62. minutu je Vanja odbranio, ali je fudbal došao do noge taličnog Rišarlisona koji je probudio golom vulkan emocija na Lusailu.

Probao je Piksi posle toga da pojača napad, ušao je u igru i Vlahović da igra u tandemu sa Mitrovićem, ali igra Srbije, ako je večeras i bilo, potpuno se raspala. Sevale su kontre Selesaa, da bi na koncu Rišarlison atraktivnim golom pečatirao poraz Orlova na premijeri i prosuo im dobrim delom bure samopouzdanje koje su doneli sa sobom u Katar.

Samo što su ga, izgleda, večeras zaboravili u hotelskim sobama…Uprkos porazu, naši momci su ispraćeni sa terena aplauzom, što je znak da publika i dalje veruje u Orlove.

BRAZIL - SRBIJA 2:0 (0:0)

/Rišarlison 62, 74/

Stadion: Lusail

Gledalaca: 88.103

Sudija: Alireza Fagani (Iran)

Žuti karton: Pavlović, Gudelj, Lukić (Srbija)

Brazil (4-2-3-1): Alison - Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Aleks Sandro - Lukas Paketa (od 75. Fred), Kazemiro - Rafinja (od 87. Martineli), Nejmar (od 79. Entoni), Vinisijus (od 76. Rodrigo) - Rišarlison (od 79. Žezus).

Srbija (3-4-2-1): V. Milinković Savić - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković (od 57. Radonjić), Gudelj (od 57. Ilić), Lukić (od 66. Lazović), Mladenović (od 66. Vlahović) - S. Milinković Savić, Tadić - Mitrović (od 83. Maksimović).


SVETSKO PRVENSTVO - 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA G

Švajcarska - Kamerun 1:0 (0:0)

/Embolo 48/

Brazil - Srbija 2:0 (0:0)

/Rišarlison 62, 73/



tagovi

Fudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazilafudbalska reprezentacija SrbijeMundijalSvetsko prvenstvo 2022Katar2022Rišarlison

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara