(© Reuters)
(© Reuters)

Šamar koji je promenio istoriju fudbala: Kajzer nije sanjao Bajern, nego Minhen 1860

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.01.24. | 19:47

Zbog ponašanja jednog grubijana rešio je da promeni klupsko opredeljenje

Do pojavljivanja Franca Bekenbauera imao je Bajern samo jednu titulu prvaka. Sad je na 33 i rekorder je nemačkog fudbala. Možda bi taj status mogao da ima njegov gradski rival, Minhen 1860, samo što je ostao na jednoj iz 1966. kad je Kajzer imao tek 21 godinu.

Nikad u sportu nije zahvalno porediti, pretpostavljati, mada ima osnova da se smatra kako bi najveći nemački fudbaler svih vremena promenio istoriju kluba koji je od malena voleo. Ovog drugog iz Minhena. Nije zbog – šamara.

Izabrane vesti

Ne, nije ga Bekenbauer udario – niti je bio taj tip ličnosti – već pretrpeo. I zarekao se da zbog takvog ponašanja rivala nikad neće zaigrati za voljeni klub. A tad je bio tinejdžer, što pokazuje kakvu je svest razvio i pre nego što je postao profesionalac.

Da bi se razumelo šta se desilo, potrebno je vratiti vreme šest i po decenija ranije. Bekenbauer je rođen u Gisingu, radničkom kraju Minhena, odakle je lokalni Minhen 1906 redovno regrutovao talente, dok je Bajern dovodio one iz bogatijih četvti, poput Švabinga.

Tako je Franc, sa samo osam godina, počeo najpre da igra za lokalni Minhen 1906 i i tamo se zadržao pet sezona, sanjajući da pređe u Minhen 1860. Voleo ga je, nadao se, pričao, ali nije dočekao. Razlog je turnir mlađih kategorija u Nojbibergu (oblast u blizini Minhena), održan 1958. Turnir kadeta, po savremenoj kategorizaciji.

Bekenbauer je, kao i njegovi saigrači, i pre nadmetanja bio svesni da tadašnjem klubu, Minhenu 1906, nedostaju finansije za ulaganja u razvoj mlađih kategorija i rešili su da, čim se turnir okonča, pređu u Minhen 1860. Tako bi ispunio san brže nego što se nadao. Jedino što nije mogao ni da pretpostavi kako će sudbina umeštati prste.

U finalu turnira sastali su se Minhen 1906, za koji je igrao Bekenbauer i Minhen 1860 u koji je nameravao da pređe. Prema svedočanstvu u knjizi Ulija HeseaGol Priča nemačkog fudbala“, Franc je tad igrao čak u napadu (u polufinalu dao gol Bajernu), suočivši se sa izuzetno grubim startovima defanzivca rivala. Gde bi pošao Bekenbauer ovaj ga je pratio. Ne samo to, nego štipao, udarao, provocirao. U početku se Franc nije obazirao, ali kako je meč odmicao i sam je tanjio živce.

Neki od startova su, prema Heseovom pisaniju, bili zaista grubi. Bekenbauer nije želeo da trpi, pa je uzvratio udarac. Tenzija je postala sve izraženija, a vrhunac je usledio tako što odbrambeni fudbaler Minhena 1860 nije mogao da kontroliše emocije i ošamario je Bekenbauera.

Nigde u istorijskim spisima se ne pominje njegovo ime, ali je Kajzerovo ostalo večno. Izmeđzu ostalog zbog odluke posle te utakmica da nikad ne zaigra za klub čiji se igrači ponašaju kao grubijani. Zauvek je precrtao Minhen 1860. i već 1959. prešao u Bajern.

Kasnije, kad su ga pitali, samo je potvrdio istinitost događaja:

„To nije bila Božija ruka, nego šamar igrača Minhena 1860“.

Šamar koji je promenio istoriju fudbala: Bajerna, nemačke reprezentacije, ali i Minhena 1860, koji tavori po nižim ligama, a mogao je da ima velikana.


tagovi

Franc BekenbauerBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara