Samo da sad ne bude kasno...

Vreme čitanja: 5min | ned. 04.02.24. | 10:55

Aleksandar Pavlović iz meča u meč osvaja i poverenje Tomasa Tuhela i medijski prostor u Nemačkoj, čime vrlo verovatno smanjuje šanse FSS da ga ubedi da zaigra za Orlove

Tomas Miler ostvario je sinoć 500. pobedu u dresu Bajernu i po tome mu nema ravnog u ovom veku. Alfonso Dejvis morao je pre vremena da izađe sa terena jer se povredio - ispostavilo se da nije naivno i da čeka nešto duža pauza - ali pažnju nemačkih medija i navijača Bajerna nekako ponajviše okupira Aleksandar Pavlović.

U drugoj utakmici zaredom i tek peti put u sezoni, vezista srpskih korena dobio je šansu da počne utakmicu. Njegov odgovor Tomasu Tuhelu maltene nije mogao da bude bolji. Na stranu što je postigao pogodak za 1:1, kojim su Bavarci započeli preokret protiv Menhengladbaha; Pavlović je generalno gledano svih 90 minuta odigrao na izuzetno visokom nivou, maksimalno zrelo, s puno samopouzdanja.

Izabrane vesti

Iz svakog njegovog poteza, kako je meč odmicao, videlo se da postaje sve sigurniji u pasu, dok je posle gola njegova samouverenost dostigla vrhunac. Oslobodili su se i saigrači, bez zadrške mu dodavali loptu, a on se snalazio i pod pritiskom, okružen dvojicom ili trojicom igrača.

Za nekoga ko ima samo 19 godina, partija koja pleni, bez sumnje. A da tako misle i nemačke kolege videlo se kroz ocene. Bild mu je udelio 'dvojku', što će reći da ga je svrstao među najbolje na terenu, jer samo je 'jedinica' bolja ocena u njihovom vrednosnom sistemu.

"Neuspešan pokušaj Bajerna da angažuje Žoaa Paljinju tokom leta otvorio je vrata Aleksandru Pavloviću Nakon svog prvog seniorskog gola prošle nedelje, stigao je i drugi. Još važniji. Gledajući ga juče na terenu nikada ne biste rekli da ima 19 godina. Ukoliko Bajern na leto odluči da proda Kimiha ili Gorecku, vrlo moguće da neće morati da kupuje zamenu", stoji u jednom od obrazloženja visoke ocene.

Pomenuli smo i sinoć u izveštaju, međutim nije zgoreg ponoviti: Pavlović je za 90 i kusur minuta pretrčao 12,9 kilometara (najviše od svih igrača na terenu), imao 86 kontakata sa loptom, od 71 pasa čak 69 bili su tačni, baš kao i svaka duga lopta (3/3), svaki centaršut (2/2). Od sedam duela dobio je četiri i to je valjda jedini segment gde je mogao da bude bolji.

"Nadam se da će Aleks dobijati mnogo veću minutažu. Veoma je dobar na terenu i ima potencijal da postane standardan prvotimac već u bliskoj budućnosti“, kazao je nedavno Štefan Efenberg, verovatno i ne sluteći koliko ta budućnost brzo dolazi.

Treba li posebno naglašavati koliko je Pavlović bio srećan nakon utakmice...

"Ovo je moj prvi gol na Alijanc areni. Ovde sam godinama skupljao lopte oko terena i maštao o ovakvom trenutku. Dati gol pred ovim navijačima je nešto fantastično. Meni Bajern znači sve".

Jedno od prvih pitanja Tomasu Tuhelu na konferenciji za medije ticalo se baš Aleksandra Pavlovića.

"Aleks igra s puno samopoizdanja, to se vidi. Igra onako kako i trenerira - veoma, veoma dobro. Fin je momak, dobar ograč. Veliki komplimenti njemu na još jednom sjajnom izdanju, kao i celom timu".

Ipak, Tuhel u ni u njemu, baš kao ni u Kimihu, me vidi ono što što mu je toliko potrebno - 'klasičnu šesticu'.

"Nije uobičajeno da neko ko sebe definiše kao 'šesticu', kao klasično defanzivca, uskače u protivnički šesnaesterac i postiže golove. Zato mislim da je Aleks kreativnija varijanta veziste, pokretljiviji, nešto kao Džoš Kimih, Lajmer ili Gorecka. Dobar je u duplom pivotu. Odgovara mu ovaj naš sistem. On i Leon su danas dobro sarađivali".

Na devet utakmica nastupio je Aleksandar Pavlović u svojoj prvoj seniorskoj sezoni u Bundesligi i na svih devet mečeva Bajern je pobedio. Njegov učinak: dva gola i dve asistencije.

Za jučerašnju partiju, konkretno, od ogromne većine navijača dobio je epitet 'igrač utakmice', mada je zvanično Hari Kejn poneo tu laskavu titulu...

Ono što golica i nemačku i srpsku javnost nakon ovakvih partija mladog veziste - i sve će više da golica - jeste za koji će se nacionalni tim opredeliti Pavlović. Za Nemačku U20 selekciju ima dve utakmice. No to ne mora ništa da znači. Ono što je najvažnije jeste kako se momak rođen u Minhenu oseća. Što trenutno srpska javnost ne zna. U krajnjem slučaju, Pavlović o tome javno nije ni govorio...

Ali naravno da nikoga ne bi trebalo da začudi ukoliko se odluči za zemlju u kojoj je odrastao. Na koncu konca, ne treba smetnuti s uma ni uticaj koji bi Bajern mogao da ima, a Aleks je sinoć lepo objasnio šta za njega znači klub u kom je od sedme godine.

Pritom, teza da će lakše do dresa A selekcije Srbije baš i ne stoji. Po tom pitanju, pokazalo se već, naši selektori umeju i te kako da budu konzervativni. U prevodu, ne žude da šansu ukažu tinejdžerima. S druge strane, Nemci na njegovoj poziciji imaju neke prilično istrošene i starije igrače, poput Emrea Džana ili Ilkaja Gundogana. Kimih i Gorecka već imaju po 28 godina. Oko Tonija Krosa čak se povela polemika poslednjih dana - da li ga treba vraćati u tim za EURO. Navijači uveliko razglabaju o namerama Julijana Nagelsmana...

"Ako Nagelsman ne pozove Pavlovića za utakmice u martu protiv Francuske i Holandije i tako ga 'zaključa', na kraju će ga uzeti Srbija. A sve zbog plana da se u nacionalni tim vrati Kros od 36 godina. Ne znam kako bih ovo objasnio", jedan je od komentara na ovu temu na društvenim mrežama.

Ono što Srbiji ne ide u prilog jeste poslednji nastup Dragana Stojkovića Piksija i njegovo izlaganja na novinarsko pitanje o vezisti Bajerna...

"Za koga igra? Koliko godina ima? I treba odmah sa 18 godina da dobije poziv u A reprezentaciju? Želja postoji, ali to će od od njega da zavisi, što se njega tiče mi ćemo izaći u susret, mi želimo svakom detetu našem da pružimo šansu, ali mora da se ide stepenik po stepenik. Debi za Bajern ne podrazumeva odmah poziv u A tim. To ispada kao da čekamo ispred bolnice čim se rodi neko srpče da ga rezervišemo. Ti momci moraju da se dokazuju. Tu su pionirske selekcije, omladinske, mlade, olimpijske... Na Pavloviću je da se dokazuje. Da li će igrati? Pratimo još dosta njih, ali ne bih o imenima. Da ne dobiju publicitet. Ima dosta neiskrenosti, medijima se kaže jedno, a radi se drugo. Ne mislim sa naše strane. Sve što sam rekao, stojim iza toga”, kazao Srojković u sredinom novembra prošle godine.

Od tada se promenilo dosta toga. Aleksandar Pavlović više ne igra zato što Tomas Tuhel nema koga da gurne vezni red. Igra zato što mu je potreban. Konkretno juče, prekaljeni portugalski reprezentativac Rafael Gereiro sedeo je na klupi, pre njega šansu je dobio mladi Srbin.

Otuda se nameće logično pitanje: Da nije sad kasno za poziv?


tagovi

Aleksandar Pavlović

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara