©Reuters
©Reuters

Samo jedan igrač u Švajcarskoj zarađuje 1.000.000 evra godišnje – Zdravko Kuzmanović

Vreme čitanja: 2min | ned. 10.05.20. | 10:28

Miralem Sulejmani može do miliona ako ispuni sve bonuse

Zemlja sireva, čokolade, satova i banaka punih kao brod. Ali, nije baš toliko Švajcarska fudbalska „meka“ kao što se obično misli.

Fudbaleri nemaju „masne“ zarade, osim onih najboljih, onog krema čiji se članovi mogu izbrojati na prste jedne ruke. Švajcarski Blik se bavio u današnjem izdanju tom temom, da li su i fudbaleri njihove lige preplaćeni, da li njihove zarade dostižu astronomske vrednosti kao u Nemačkoj ili Španiji i odgovor je – ne.

Izabrane vesti

Kako piše ovaj list, samo jedan fudbaler u celoj Švajcarskoj ima fiksnih 1.000.000 evra godišnje zarade – Zdravko Kuzmanović! Kada je nekadašnji srpski reprezentativac 2015. godine odlazio iz Intera, Bazel je morao da se bori sa Votfordom za njegov potpis. I zato je morao da se dobro isprsi da bi Kuzmanovića doveo u svoje redove.

Potpisao je Zdravko tada petogodišnji ugovor, Bazel je bio redovan učesnik Lige šampiona, ali štošta se od tada promenilo. Kuzmanović nije igrao u skladu sa očekivanjima, mučile su ga povrede, a i klub više nije tako dominantna sila u Švajcarskoj, zastavu sada nosi Jang Bojs. I ovog leta srpskom fudbaleru ističe ugovor. Ako mu i bude ponuđen novi, to će biti pod daleko skromnijim uslovima.

I drugi srpski internacionalac u Švajcarskoj je među najplaćenijim igračima. Miralem Sulejmani uz Gijoma Oroa najviše zarađuje u Jang Bojsu. Njih dvojica mogu da dobace do 1.000.000 evra godišnje, ali samo ako ispune sve bonuse iz ugovora, koji se vezani za klupske uspehe.

Naš sistem plata je takav da dosta može da se zaradi ako se ostvaruju uspesi. Igrači imaju fiksne plate, ali i nadprosečne bonuse. U poslednje dve godine osvojili smo dve titule, jednom igrali u Ligi šampiona, jednom u Ligi Evrope. Klub i fudbaleri su zaradili lep novac. To je kalkulacija u kojoj može svakom da bude dobro“, objasnio je Kristof Spišer, sportski direktor Jang Bojsa.

Kako piše Blik, kapiten Jang Bojsa Fabijan Lustenberger je po zaradi blizu Sulejmanija i Oroa, a onda sledi veliki jaz do narednog igrača.

Generalno, osim u Bazelu i Jang Bojsu, u ostalim klubovima situacija nije tako ružičasta. Prosečna zarada fudbalera u Švajcarskoj je 13.900 franaka. Nije malo, ali je daleko od nekog evropskog vrha.

U Švajcarskoj nije lako fudbalerima da mnogo zarade. Velikom broju igrača u prve dve lige put nikako nije posut ružama“, dodao je Spišer.

A, u krizno doba korone očekuje se da novca bude još manje...


tagovi

BazelZdravko KuzmanovićJang BojsMiralem Sulejmani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara