Ilustracija (©fkborac.net)
Ilustracija (©fkborac.net)

Sarajevo i Borac pobedom otvaraju proleće

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.02.24. | 11:33

Široki Brijeg i Tuzla Siti sa ulogom autsajdera u 19. kolu prvenstva Bosnei Hercegovine

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle dva meseca pauze krenuo je premijerligaški karavan u BiH. Prethodna dva dana nisu bila baš preterano zanimljiva za ljubitelje fudbala, jer su na dva od četiri meča mreže mirovale. Priliku da poprave utisak imaju ekipe koje će danas zaključiti 19. kolo. Sarajevo i Borac ulaze u mečeve kao favoriti i trebalo bi da to opravdaju bez većih problema.

Izabrane vesti

SARAJEVO – ŠIROKI BRIJEG (13:00)

U ovu sezonu Sarajevo je ušlo sa ogromnim ambicijama. Rana eliminacija u kvalifikacijama samo je dolila so na ranu, i klub je hteo što pre da se izdigne iz sivila. Već nakon nekoliko kola kormilo je preuzeo Simon Rožman koji je uspeo da uspostavi neki svoj sistem. Slovenački stručnjak za sada ima zadovoljavajuće rezultate, ali Sarajevo je i dalje na četvrtom mestu. Na toj poziciji su i prezimili, pa nije baš izvestan plasman u Evropu.

O tituli se u bordo taboru skoro i ne priča, jer je realno da će Borac teško prokockati 12 bodova prednosti, a pride tu je i Zrinjski koji jedini može parirati Banjalučanima. Zato će Sarajevo pokušati prigrliti to treće mesto koje garantuje Evropu, ili dohvatiti pehar Kupa koji bi takođe doneo plasman na međunarodnu scenu. Nisu u stručnom štabu puno menjali ekipu, očigledno zadovoljni onim što imaju, uz par delova slagalice koji bi trebalo da funkcionišu bolje nego jesenas.

13:00: (1,37) Sarajevo (4,40) Široki Brijeg (8,00)

Sve u svemu, puno prilika za popravni neće biti, jer je vremena sve manje, pa se od starta mora krenuti sa osvajanjem bodova. Ono što bordo timu ide na ruku, jeste što će prolećni deo otvoriti pred domaćom publikom. Zaželela se publika sa Koševa fudbala, pa treba očekivati i veliku posetu što će biti veliki vetar u leđa pred današnji duel. Do sada je Sarajevo retko kada propuštalo priliku da opravda ulogu favorita, pa se to ne bi trebalo desiti ni sada.

"Pratili smo Široki Brijeg i na pripremnim utakmicama, puno su promenili roster, promenili su i trenera, i nema baš puno sličnosti sa ekipom iz ranijeg dela sezone. Utakmice sa Širokim uvek su bile zanimljive, uvek je bilo puno nadigravanja. Očekujem jednu zanimljivu utakmicu i nadam se da će naši navijači i svi koji dođu na stadion uživati u svemu što ćemo pružiti i jedni i drugi i na kraju, sigurno je želja da osvojimo tri boda kući. Svi igrači su zdravi, prošli su pripreme u najboljem izdanju. Sportska forma još nije na vrhunskom nivou, ali idemo prema tome. Veseli jako dobra atmosfera između igrača, svesni su prilike da u narednih pola godine pokažu svoj kvalitet, pokažu da zaslužuju nositi dres ovog kluba i verujem da možemo stepenicu po stepenicu biti samo bolji. Svi se raduju novim utakmicama, novim izazovima, i mislim da idemo dobrim putem", kazao je Rožman uoči duela sa Širokim Brijegom.

Široki Brijeg živi još jednu razočaravajuću sezonu. Od kluba koji je bio redovan učesnik kvalifikacija za evropska takmičenja do kluba koji se pribojava opasne zone. Svega 22 boda na kontu premalo je od ekipe koja je najavljivala vrh tabele, mada nije se tako činilo na početku. Forma je bila odlična, ali kada su kola krenula niz brdo, teško ih je bilo zaustaviti. Ceh je platio trener Marijan Budimir, a u prolećni deo sezone Širokobriježani ulaze sa novim trenerom.

Dino Skender prihvatio je vruć krompir te će pokušati da do kraja sezone uspe bar na vreme pobeći od donjeg dela i približiti se gornjem delu. Sve drugo bilo bi ravno katastrofi. Široki je kao i Sarajevo minulog vikenda igrao osminu finala Kupa i na penale eliminisao prvoligaša, tako da se ne mogu baš pohvaliti ni ulaskom u novi deo sezone. Na ruku im ne ide ni raspored, budući da će prolećno vatreno krštenje imati protiv kvalitetnog domaćina.

Oni imaju izuzetno veliki individualni kvalitet, a posebno je to izraženo na ofanzivnim pozicijama. Moramo znati odgovoriti na sve izazove u odbrani, a isto tako moramo moći učiniti nešto prema napred i iskoristiti prilike koje nam se ponude u ovom derbiju. Verujem kako ćemo imati svoje prilike i biti maksimalno koncentrisani u završnici. Pritisak će svakako biti na Sarajevu koje će nas pokušati žestoko napasti, ali mi moramo biti čvrsti i pokušati kroz takav pristup doći do pobede", naglasio je trener Širokog Brijega.

BORAC – TUZLA SITI (17:30)

Kada je u prvom kolu ove sezone Borac razmontiran na Grbavici niko nije očekivao da će netom nakon toga, Banjalučani igrati dijametralno suprotno. Poraz od Željezničara je zapravo bio jedini u dosadašnjem delu sezone, te Borac apsolutno zasluženo drži lidersku poziciju. Na zimskoj pauzi bodovni suficit je iznosio sedam bodova u odnosu na Zrinjski, a budući da su Plemići juče remizirali sa Željezničarom, razlika bi mogla biti veća. Ni Vinko Marinović nije puno menjao tim tokom pauze, a i zašto bi kada sve funkcioniše.

17:30: (1,37) Borac (4,40) Tuzla Siti (8,00)

Svesni su u taboru Banjalučana da je ovo idealna prilika da se dođe do titule, jer realno Zrinjski je imao prepreku u vidu Lige Konferencija, pa će teško Borac ispustiti ovu prednost. Pogotovo su dominantni kod kuće, jer su sa Gradskog stadiona po bod uspeli samo odneti Zrinjski i Sarajevo dok su svi ostali kući se vratili poraženi. Sudeći po motivu, ali i važnosti utakmice, ne bi trebalo biti problema da Borac opravda ulogu favorita, uz efikasnu utakmicu.

Tuzla je kao i Široki Brijeg u jednoj razočaravajućoj sezoni. Prošle sezone igrali su kvalifikacije za Evropu, ali je ove godine to mnogo drugačije, pa jedan od najmlađih klubova u Premijer ligi brine brige oko opstanka. Iako igrački kadar zaslužuje mnogo više, rezultati nisu bili baš zadovoljavajući, pa se reagovalo u stručnom kadru. Tokom zime na klupu je seo Slavko Petrović. Iskusni stručnjak koji je nebrojeno puta bio u situacijama da se bori za opstanak, i vrlo često izlazio kao pobednik.

U taboru Tuzlaka isto očekuju i sada, ali će morati što pre krenuti sa osvajanjem bodova. Nemaju sreće sa otvaranjem proleća, jer ih je zadesio najteži mogući protivnik. Ono što mogu očekivati jeste da bi možda mogli postići pogodak, jer Tuzla to ume, ali je pitanje i koliko će puta pokleknuti odbrana, tako da ne bilo loše prognozirati efikasan duel uz pobedu domaćina.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE - 19. KOLO

Petak

Sloga Doboj - Velež 0:0

Subota

Igman - GOŠK 1:2 (0:1)

/Ramić 72 - Sero 32, Hasukić 64/

Posušje - Zvijezda 2:0 (1:0)

/Lučić 27, Boban 87/

Željezničar - Zrinjski 0:0

Nedelja

13:00: (1,37) Sarajevo (4,40) Široki Brijeg (8,00)

17:30: (1,37) Borac (4,40) Tuzla Siti (8,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1SarajevoBorac Banja LukaBorac Banjaluka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara