Nemanja Matić (©OL)
Nemanja Matić (©OL)

Savršen transfer ne post…

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.02.24. | 09:35

Selidba Nemanje Matića iz Rena u Lion možda bi mogla da nas uveri u drugačije

Stara je to šala po društvenim mrežama, mada se u slučaju Nemanje Matića pomalo preliva i na javu. Jer iako insistiranja igrača da pređu iz jednog u drugi klub retko daju očekivani rezultat, Matićeva upornost u nameri da izdejstvuje selidbu iz Rena u Lion po svemu sudeći je bila osnovana na ispravnim nadama.

Savršen transfer dakle ipak postoji?

Izabrane vesti

Vreme će pokazati, ali otkako je Matić prešao u Olimpik, svi su prodisali. Ren je u Ligi 1 u poslednjih sedam kola osvojio 19 od mogućeg 21 boda. Lion je, računajući i Kup okršaj sa Lilom, nanizao pet pobeda. A Matić je pronašao starog sebe i u pobedi nad Mecom od 2:1 pokazao da ni sa 35 punih godina nije za staro gvožđe. U stvari, daleko je od toga.

Matić je oduševio izveštače i izborio se ne samo za zvanje igrača utakmice, već i za mesto u idealnom timu kola u izboru uglednog L'Ekipa. Nije ni čudo imajući u vidu da je protiv Meca kao pohapsio sve protivničke fudbalere, a pride bio aktivan i u napadu. Imao je 109 kontakata sa loptom, pretrčao 11,74 kilometara, imao je dalje 81 odsto uspešnih dodavanja (79/97), 10 u poslednju trećinu terena, jedan ključni pas, dobio je sedam od devet duela, oduzeo rivalima neverovatnih 14 lopti, samo jednom dozvolio protivniku da ga prođe…

Nije dakle slučajno što je Lion počeo da dobija. Lokalni Progres piše da je nekadašnji srpski reprezentativac zaveo red u nekada haotični vezni red Olimpika. I sve to iako je i taj isti list, kao i većina francuskih listova doduše, Matića dočekao sa skepsom.

Nemanja Matić je predstavljen kao ključno pojačanje za vezni red Liona. Međutim, njegova polusezona u Renu je bila mešovitog uspeha. Previše je žutih kartona dobio, premalo pobeda izvojevao, nije imao golova, ni asistencija (osim one tri u Ligi Evrope). Viđali smo i kitnjastije statističke preporuke. Fizički i psihički redukovan, da li je on zaista čovek koji će te mobiziluje Lion?”, pitao se Progres pre manje od mesec dana.

U međuvremenu se slika značajano promenila. Za izdanje protiv Nice isti list ga je nagradio “sedmicom” za “još jedno remek-delo koje je saigračima dozvolilo da se mirno prepuste utakmici”. Dodao je Progres: “I sve to, iako je igrao u papučama sa ortopedskim ulošcima”. Mislilo se naravno na to što je Matić maltene bez treninga gurnut u vatru, jer je Lionu ozbiljno pretio i rizik od ispadanja u Ligu 2.

Sa Srbinom u timu sve se promenilo. U prvenstvu je Lion vezao četiri pobede i sada je deseti na tabeli. Pride, izuzev Meca, svi ostali rivali koje je savladao su iz gornjeg dela tabele. Matić je naravno u karijeri igrao i protiv jačih. U Lionu najjači kao da ga dodatno motivišu. Sedmicu je tako dobio i za izdanje protiv Nice.

Iskustvo i smirenost, tačnost i agresija. Kakav doprinos”, obrazlagao je tada Progres.

Lion se konačno probudio. Na treningu pred Kup okršaj sa Strazburom ekipu Olimpika pozdravilo je više od 2.000 navijača. Posebne, stojeće ovacije dobio je trener Pjer Saže, od njega je krenula revolucija zbog koje sada u Lionu sanjaju bar taj pehar najmasovnijeg takmičenja. Preuzeo je klub kada je bio na začelju Lige 1, izudaranog samopouzdanja.

Saže im je vratio krv u obraze. A ni Matićeva uloga se ne sme zanemariti, jer retki su primeri igrača koji dođu u novu sredinu i odmah preuzmu uzde u svoje ruke. Nemanji to nije uspelo ni u Renu. U Lionu pak idilične scene.

Savršeni transfer ipak postoji?

KUP FRANCUSKE, ČETVRTFINALE

Utorak

20.45: (1,75) Olimpik Lion (3,60) Strazbur (4,90)

Sreda

21.00: (2,75) Rouen (2,95) Valensijan (2,85)

Četvrtak

20.45: (9,50) Le Pij (6,25) Ren (1,27)

Sreda, 13. mart

21.10: Pari Sen Žermen - Nica


tagovi

Nemanja MatićOlimpik Lion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara