Simbol Zvezdine evropske drskosti

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.09.18. | 16:22

Filip Stojković jedan od onih koji su, kada je bilo nemoguće podići glavu od lopte, uspeli da pokažu zube superiornim protivnicima

Padni, ustani, uklizaj, udari, ispucaj što dalje od gola. Fudbaleri Crvene zvezde protekle noći nisu birali sredstvo kojim bi se odbranili od tehnički perfektnog tima Karla Ančelotija. Napolitanci su dominirali, konstantno pretili, ali nisu uspeli da zatresu mrežu nesavladivog Milana Borjana. U trenutku kada je na početku utakmice Lorenco Insinje prodrmao konstrukciju Zvezdinog gola čitavoj Marakani su se odsekle noge, bilo je više nego jasno da se ova generacija srpskog šampiona suočila sa nekom drugom dimenzijom fudbalske igre. Ali nije poklekla. Kako je vreme odmicalo, pronalazila je načine da se nekako odupre impresivnom protivniku. To nije uspela individualnim kvalitetom, ali zato jeste odličnom organizacijom odbrane i snažnim karakterom - osnovnom osovinom ovog ekipe Vladana Milojevića.

Izabrane vesti

Jedan od onih koji su u uvodnim trenucima utakmice, kada je bilo nemoguće podići glavu od lopte, uspeo da pokaže zube superiornim protivnicima bio je desni bek crveno-belih Filip Stojković. Milojevićev đak je tada sa nekoliko oštrih uklizavanja i snažnih duela pokazao putokaz ostalim saigračima da postoje razni načini da se makar delimično neutrališe snaga rivala, ali i stavio protivniku do znanja da neće rutinski odraditi posao. Lorenco Insinje je u privih 45 minuta menjao pravac i bio na svim delovima terena, ali je u drugom poluvremenu upao u ograđen Stojkovićev prostor i postao gotovo bezopasan.

Desni bek crveno-belih, koji je čitavog leta tražio pravu formu i dostigao je u ključnom trenutku, nad glavom je konstantno imao imao i upornog Marija Ruija, ali je i sa njim nekako uspeo da izađe na kraj. Tu njegovu preveliku ofanzivu umalo je iskoristio u završnici prvog dela igre, kada je odlično probio po desnom boku, sjajno centrirao i gađao Bena, ali je ispred njega kao sa odskočne daske poleteo Kulibali i poslao je daleko od gola Davida Ospine. Slično je bilo i u završnici meča, kada mu je u ključnom trenutku izblokiran pokušaj da uposli slobodne saigrače.
„Prvih 15 minuta smo ušli malo bojažljivo u meč, kao da su oni, ne znam ni ja, neki vanzemaljci. Šef nam je pričao da kada izađemo na teren igramo 11 na 11, tako da smo bez potrebe ušli sa više respekta. Kasnije smo videli da možemo da igramo i kada smo svi počeli da igramo bilo je mnogo bolje. Nisu nas oni mnogo zbunili oni, koliko smo mi sami sebe zbunili, ušli smo stvarno loše u utakmicu. Svako iskustvo je značajno, tako da posle ovog sebi nećemo sebi dozvoliti ovakav početak utakmice“, rekao je Stojković.

Vladan Milojević je u nastavku meča morao da posegne za određenim izmenama. Dušan Jovančić je uneo preko potrebnu mirnoću na sredini terena, dok je Milan Pavkov za razliku od Boaćija dobijao vazdušne duele sa Albiolom i Kulibalijem, čime je značajno uštedeo daha ostatku ekipe.
„Pozitivne kritike uvek dobro dođu, šef nam je na pauzi rekao šta da popravimo, gde možemo bolje i da igramo opuštenije u drugom poluvremenu, dodao je Stojković.

Ovog leta crveno-beli su na Marakani primili samo jedan gol za 450 minuta igre. Ukupno su na devet mečeva primili četiri gola. Sve to proizilazi iz odlične organizacije na terenu.
„Za mene je uvek bitna stvar da ne primimo gol kao ekipa. Ne radi se samo nama u odbrani, već o celoj ekipi. Ovaj bod nam je izuzetno važan, pogotovo što se mnogo pričalo o tome da će nam Napoli dati četiri-pet golova. Da smo ga sa druge strane postigli sigurno se ne bismo uplašili, jer znamo da čuvamo vođstvo. Da je ušao onaj Boaćijev šut drugačije bi oni igrali, morali bi više da se otvore, a mi bismo imali šanse tamo gde smo najjači, a to je u kontrama i polukontrama“.

Crvena zvezda je u dosadašnjem toku nacionalnog prvenstva bila dominantna i sa kombinovanim timom, ali u nedelju od 19 časova Vladan Milojević neće smeti previše da kalkuliše jer je na programu večiti derbi u Humskoj. Crveno-beli po svemu prikazanom u dosadašnjem toku sezone ulaze kao blagi favorit u okršaj sa Partizanom.
„Ne bih sada govorio na taj način, derbi je specifična utakmica, možemo da kažemo da smo mi kao favoriti, ali je u takvim utakmicama šanse su uvek 50:50. Ko bude bolje ušao u meč, ko bude imao više želje, biće bliži pobedi. Tako je bilo i prošli put na našem stadionu, kada smo došli do pobede”, zaključio je Stojković.

Foto: Star Sport


tagovi

Filip Stojković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara