Ilustracija (©fkzeljeznicar.ba)
Ilustracija (©fkzeljeznicar.ba)

Široki Brijeg zna sa Sarajlijama, Zrinjski nastavlja trku s Borcem

Vreme čitanja: 6min | ned. 25.02.24. | 11:40

Nastavlja se igra u 20. kolu prvenstva Bosne i Hercegovine

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Pošto je prošlog vikenda startovao proljećni deo sezone, zahuktava se takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, pa će danas biti spuštena zavesa na 20. kolo. Derbi dana biće odigran u Čitluku, gde će Široki Brijeg ugostiti ekipu Željezničara. Derbi za opstanak igra se u Tuzli, dok bi Zrinjski trebao imati lagan zadatak protiv davljenika Igmana.

Izabrane vesti

ŠIROKI BRIJEG – ŽELJEZNIČAR (13:00)

Ako je u Premijer ligi neko razočarao ove sezone to su upravo Široki Brijeg i Željezničar. Ekipe od kojih se svake sezone očekuje borba za Evropu, na zimsku pauzu su otišle strepeći za opstanak u društvu najboljih. Nešto bezbrižniji je bio Široki Brijeg koji je u prošlom kolu pokazao da bi loši rezultati trebali da budu prošlost. Uverljiva i ubedljiva pobeda na Koševu protiv Sarajeva (1:3), pokazala je da je tim sa Pecare ozbiljno shvatio drugi deo sezone. Novi trener Dino Skender položio je prijemni ispit, ali mu predstoji nastavak. Jer ukoliko ne overi gostujuće bodove iz Sarajeva, ta pobeda mogla bi se brzo zaboraviti.

13.00: (2,25) Široki Brijeg (3,00) Željezničar (3,30)

Trenutno, Širokobriježani imaju 25 bodova i u nešto su boljoj poziciji od današnjeg rivala, pa dosta rasterećenije mogu ući u meč. Mada, na ruku im ne ide što će domaće susrete igrati u Čitluku, budući da se njihov matični stadion renovira.

Neutralni teren mogao bi da bude negativna stavka, ali u taboru domaćih ne mare za to. Cilj je samo pobeda.

Teškom mukom i trudom smo celu atmosferu okrenuli u svoju korist i ostvarili vrednu pobedu protiv Sarajeva. Sada istim ritmom moramo nastaviti dalje. Željo ima specifičan sistem igre što je detalj na koji se posebno oslanjamo u pripremi utakmice. Verujem kako ćemo biti mentalno i fizički spremni za ovaj derbi, jer to nam je donelo bodove u prošloj utakmici. Disali smo svi kao jedan, bili prava ekipa i ne vidim razloga da takav pristup ne ponovimo sada“, istakao je novi trener Širokobriježana Dino Skender.

Željezničar je još više razočarao BiH javnost. Tim sa Grbavice je na pauzu otišao na granici opstanka, te u nastavak sezone ulazi sa ogromnim pritiskom. Svaka utakmica će biti kao finale, a svaki bod zlata vredan. Da se moralo nešto menjati Plavi su potvrdili tokom zime kada je prvenstveno doveden novi trener. Stigao je iskusni Bruno Akrapović, koji ume i može naći Željin izlazak iz krize.

Najbolje se to videlo u prošlom kolu kada je na prepunoj Grbavici, Željo remizirao sa Zrinjskim i bio mnogo bliže pobedi u odnosu na rivala. Viđena je nova energija, tim mnogo organizovaniji, disciplinovaniji u odnosu na onaj iz prvog dela, tako da će Plavi sada biti mnogo teži rival nego što su to bili jesenas. Svega 20 bodova i deveto mesto premalo su za klub takvog renomea, zato će Željo nastojati da se što pre stabilizuje i dođe u mirnu luku.

Ukoliko pokažu igru kao protiv Zrinjskog, vrlo lako bi se moglo desiti da ostanu neporaženi što i ne bi bio loš rezultat u ovom trenutku.

"Očekivanja treba da budu uvek velika sa naše strane. Uzimamo protivnika za ozbiljno, prošli su u Kupu dalje, odigrali su dobru utakmicu u poslednjem kolu što im daje vetar u leđa. Mi smo spremni i mi smo odigrali dobru utakmicu. Želim da moji momci odgovore na pravi način, da počnemo skupljati bodove na strani, vreme je da pokažemo zube", rekao je Akrapović. "Videćemo u kojem ćemo sastavu istrčati, nismo još registrovali dva igrača koji će nam faliti, ali ovi koje imamo na raspolaganju su pokazali da imaju kvalitet. Taj kvalitet želim da prenesu i ovaj put protiv protivnika koji stoji kompaktno, svi su iza lopte, imaju individualce, imaju grupnu dinamiku tako da će na nama biti da stopiramo njihove kvalitetne stvari, a otkrijemo neke stvari koje možemo iskoristiti", kazao je Bruno Akrapović.

TUZLA SITI – POSUŠJE (13:00)

Tuzla će biti poprište duela u borbi za opstanak. Domaći imaju 19 bodova i nalaze se na samoj granici, dok je Posušje na četiri boda više. Dakle, i jednima i drugima situacija nije sjajna, s tim što Tuzlacima bukvalno gori pod nogama. Gledajući roster, Tuzla zaslužuje mnogo više. Dobra ekipa sa velikim brojem kvalitetnih igrača nikako da se uhoda, pa tokom cele sezone kubure sa rezultatima.

13.00: (2,00) Tuzla Siti (3,25) Posušje (3,70)

Zimus je na klupu seo iskusni stručnjak Slavko Petrović, koji je na debiju poražen od Borca u Banjaluci. Ne boli taj poraz toliko jer se igralo protiv lidera, ali bi boleo eventualni novi neuspeh, pa će jedan jedini cilj biti osvojiti tri boda. Sa tim bodovima, nakratko bi se pobeglo od opasne zone i koliko toliko mirnije ušlo u nastavak sezone. Domaći su favoriti i trebalo bi da tu ulogu da opravdaju.

Posušje je domaćim trijumfom nad Zvijezdom u prošlom kolu, bar malo mirnije ušlo u nastavak sezone jer su udaljeni četiri boda od opasne zone i današnjeg rivala. Za njih će najvažnije biti dobijati domaće utakmice i držati distancu za opasnom zonom, ali ukoliko bi danas ostali neporaženi bio bi to bonus za njih. Međutim, biće im teško jer je preko puta ekipa koja mora ići na pobedu, a pride ima kvalitetan tim. Tvrdu utakmicu očekujemo, ali prednost dajemo Tuzlacima.

ZRINJSKI – IGMAN (15:00)

Za razliku od prošle sezone kada je Zrinjski dominirao, ove sezone u Premijer ligi primat drži Borac. Ipak, Plemići se ne predaju i praktično su ostali jedini konkurenti Banjalučanima u borbi za titulu. Dosta ih je tokom jeseni omela grupna faza Lige Konferencije, ali se sada u potpunosti mogu posvetiti domaćem takmičenju. I Zrinjski je tokom zime menjao. Na klupu je seo iskusni stručnjak Željko Petrović, koji je u prvenstvu debitovao remijem na Grbavici sa Željom. Bod koji nije toliko zaboleo, budući da je Borac u ovom kolu remizirao sa Veležom, tako da Plemići imaju priliku da opet zaostatak smanje na sedam bodova, kolo uoči direktnog okršaja sa Borcem.

15.00: (1,15) Zrinjski (7,00) Igman (15,0)

Osim trenera, Zrinjski je doveo još nekoliko proverenih igrača koji će definitivno biti od pomoći, samo je pitanje vremena kada će to crnogorski stručnjak posložiti. Dakle, budući da je Borac u ovom kolu remizirao, sve osim pobede Zrinjskog bilo bi neuspeh, tako da treba očekivati apsolutni atak ka golu gostiju.

Igman je ušao u drugi deo prvenstva sa ambicijama da može ostvariti opstanak. Imaju 19 bodova i na samoj su granici, ali su se šanse za opstanak smanjile nakon domaćeg poraza u prošlom kolu od Goška. Zabolelo je to simpatizere kluba iz Konjica, pa je teško očekivati da se može nešto uraditi u Mostaru, posle poraza od direktnog konkurenta. Probaće Igman skupo da proda kožu, ali realno sve osim poraza bilo bi ravno senzaciji, tako da će ekipa koju sa klupe predvodi Edis Mulalić, bodove ipak morati tražiti na drugom mestu.

BIH 1 - 20. KOLO

Petak

GOŠK - Sloga 2:4 (1:3)

Subota

Zvijezda - Sarajevo 1:0 (0:0)

Velež - Borac 0:0

Nedelja

13.00: (2,25) Široki Brijeg (3,00) Željezničar (3,30)

13.00: (2,00) Tuzla Siti (3,25) Posušje (3,70)

15.00: (1,15) Zrinjski (7,00) Igman (15,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ŽeljezničarZrinjskiŠiroki Brijeg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara