(©Mozzart Bet)
(©Mozzart Bet)

Solskjer između otkaza i decenijskog podviga, hoće li džokeri doneti presudu u derbiju Mančestera?

Vreme čitanja: 5min | sub. 12.12.20. | 13:00

Norvežaninu očajnički potrebna pobeda, Gvardiola bi da izbegne titulu "redovne mušterije". I danas promo kvote u Mozzartu. Probajte da nađete negde veće

Lids Junajted i Vest Hem (1:2) su u petak otvorili 12. kolo Premijer lige, koje sa sobom nosi i jedan od najvećih svetskih derbija, okršaj komšija iz Mančestera. Deli ih 6,4 kilometara i 40 trofeja, zajedno su osvojili 92 pehara. Mančester Junajted je kao najuspešniji engleski klub daleko ispred (66), ali poslednjih godina je Siti drastično smanjio razliku (26) i važi za jedan od najboljih engleskih timova u poslednjoj deceniji.

Prvi zabeležen duel u istoriji mančesterskih derbija odigran je 12. novembra 1881. godine, Sent Marks (sadašnji Mančester Siti) je dočekao Njuton Hit (danas Mančester Junajted), a gosti su slavili sa 3:0. Prvi ligaški meč odigrali su u sezoni 1894/95, tada je Njuton Hit savladao Mančester Siti sa 5:2. Sastajali su se u čak 182 navrata kroz istoriju, crveni deo Mančestera slavio je 76 puta, derbiji su u 52 navrata okončavani bez pobednika, dok su se Građani radovali u 54 navrata. Najviše nastupa u istoriji mančesterskog derbija upisao je Rajan Gigs (36), dok je najbolji strelac Vejn Runi (11), ali jedan fudbaler bi mogao da mu pomrsi račune. Najbolji strelac u istoriji Mančester Sitija Serhio Aguero devet puta je u gradskim derbijima pronalazio put do mreže ljutog rivala.

Izabrane vesti

Serhio Aguero (©Reuters)Serhio Aguero (©Reuters)

Biće Kun u protokolu za predstojeći susret na Old Trafordu, pitanje je samo da li će biti spreman da se nađe i u startnoj postavi. On se vratio na teren u meču šestog kola Lige šampiona i zaigrao sa klupe protiv Marselja, procena je da bi iskusni Argentinac mogao da bude džoker Pepa Gvardiole i u gradskom derbiju. Dobra vest za španskog stručnjaka je povratak Ilkaja Gundogana, na kojeg je često umeo da se osloni u bitnim mečevima, dok je rotacija na štoperskim pozicijama i dalje skraćena za Erika Garsiju.

Promo kvota u Mozzartu na pobedu Čelsija u Liverpulu protiv Evertona, čak 2,05. Probajte da nađete negde veću.

Sa druge strane Ole Gunar Solskjer bi mogao da ima čitav tim na raspolaganju, Luk Šo se vratio u pogon i odigrao sat vremena protiv Lajpciga, David De Hea se vratio na gol i odmenio Hendersona, ali posle tri primljena gola i ispadanja iz Lige šampiona pitanje je i da li je povratak Španca toliko dobra vest za Đavole u ovom trenutku, posebno jer mladi Englez nastavlja sa vrlo dobrim nastupima. Norvežanin je najavio i da će Entoni Marsijal definitivno imati ulogu u derbiju, dok je pod znakom pitanja nastup Edinsona Kavanija, odluka o Matadoru biće doneta pred sam početak utakmice.

Utisak je da bi rezervisti mogli da odigraju važnu ulogu u predstojećem susretu Junajteda i Sitija. Solskjer je zahvaljujući osveženjima sa klupe uspeo da preokrene mečeve protiv Sautemptona i Vest Hema i tako i pored slabih nastupa u prvim poluvremenima upiše zlata vredne pobede, jer je izvesno da bi ga porazi značajno približili izlaznim vratima kluba. Kavani je kao džoker donosio prekopotrebnu energiju, ali i kvalitet u završnici, jasno je da neće početi današnji susret na Old Trafordu, pa se u klubu sasvim sigurno nadaju da će biti dovoljno spreman za da zaigra sa klupe. Izvesno je i da će i Kun Aguero prvi sudijski zvižduk ispratiti sedeći, ali teško je zamisliti da neće dobiti priliku da zaigra, pa bi rezervisti zaista mogli da donesu presudu u 183. mančesterskom derbiju.

Forma je definitivno adut Gvardioline ekipe, doživeli su tek dva poraza ove sezone, poslednji pre pet mečeva od Totenhema, pošto su se pognute glave vratili sa novog Vajt Hart Lejna fudbaleri Mančester sitija su upisali četiri pobede i remi, bez primljenog gola. Uhvatili su zalet posle nešto slabijeg starta, a najvaženije je to što su zategli odbranu. Španski stručnjak je probleme sa zadnjom linijom vukao još od prošle sezone, pojačanjima poput Nejtana Akea i Rubena Dijaša je bilo neophodno određeno vreme da se uklope, čini se da je konačno sve došlo na svoje o čemu pored činjenice da pet mečeva nisu primili gol govori i da su dozvolili najmanje šuteva (78) i šuteva u okvir gola (28) u Premijer ligi ove sezone.

Bruno Fernandeš i Edinson Kavani (©Reuters)Bruno Fernandeš i Edinson Kavani (©Reuters)

Glavni adut Junajteda? Pa to je svakako činjenica da Solskjeru gori pod nogama, ali i da su dobili gradskog rivala u oba ligaška derbija minule sezone. Pokazali su da umeju protiv Sitija, igrali su strpljivo, trudili se da zatvore prilaze svom golu i koristili brzinu Markusa Rašforda, Entonija Marsijala i Mejsona Grinvuda u kontrama. Ovoga puta to neće biti tako lak zadatak, Gvardiola ima ozbiljan motiv da izbegne treći vezani poraz (Junajted nije vezao tri pobede protiv Sitija još od perioda između novembra 2008. i aprila 2010. godine), uigrao je odbranu i čini se da neće dati prostora vihornim ofanzivcima Junajteda, koji su i njihov najveći adut pred današnji duel uz nezaustavljivog Bruna Fernandeša. Portugalac je Solskjerova slamka spasa, sedam golova i četiri asistencije u Premijer ligi govore u prilog tome.

Kvota u Mozzartu da će Mančester Siti da osvoji Ligu šampiona je 6,00.

Sitiju u korist ide i činjenica da je najuspešniji gost na Old Trafordu u Premijer ligi, sedam puta su slavili na Teatru snova, šest puta u poslednjih devet sezona. Junajteda se posebno ove sezone muči kod kuće, nedostatak 12. igrača se posebno oseća u domu Crvenih Đavola, samo 21 odsto od ukupnog bodovnog salda osvojili su kao domaćin (4/19). Solskjer i Gvardiola su se ukupno pet puta sastajali, niko nema bolji učinak od "Ubice dečjeg lica" u duelima sa španskim stručnjakom (60 odsto uspešnosti).

Sve ukazuje na pobedu Mančester Sitija, ući će maksimalno koncentrisani i motivisani u ovaj duel, sasvim je jasno da su i više nego sposobni da naude poljujanoj odbrani gradskog rivala. De Brujneove teledirigovane pasove ne mogu da isprate ni daleko kvalitetnije odbrane, činjenice da su zategli zadnju liniju i da su potpuno svesni odakle im preti najveća opasnost samo dodatno podgrevaju nadu plavog dela Mančestera. Solskjer je na tankom ledu, ispadanje iz Lige šampiona i poraz u gradskom derbiju naterali bi upravu na razmišljanje, posebno jer je jedan sjajan fudbalski stručnjak kao Maurisio Poketino još uvek bez angažmana. Zato će Norvežanin sve nade još jednom morati da položi u Bruna, u nadu da će Portugalac još jednom nešto izmisliti. Čini se ipak da je vreme da Gvardiola održi čas daleko neiskusnijem kolegi i Mančester ponovo oboji u plavo.

PREMIJER LIGA – 12. KOLO

Petak

Lids – Vest Hem 1:2 (1:1)

/Klih 6p – Souček 25, Ogbona 80/

Subota

13.30: (2,60) Vulverhempton (3,20) Aston Vila (2,80)

16.00: (2,45) Njukasl (3,10) VBA (3,10)

18.30: (4,30) Mančester J. (3,60) Mančester S. (1,85)

21.00: (4,30) Everton (3,50) Čelsi (2,00)

Nedelja

13.00: (1,78) Sautempton (3,50) Šefild J. (4,90)

15.15: (4,30) Kristal Palas (3,50) Totenhem (1,87)

17.30: (8,00) Fulam (5,30) Liverpul (1,35)

20.15: (1,60) Arsenal (3,80) Barnli (6,00)

20.15: (2,05) Lester (3,40) Brajton (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Bruno FernandešEdison KavaniSerhio Kun AgueroPep GvardiolaOle Gunar Solskjer

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara