Din Hojsen (AFP)
Din Hojsen (AFP)

Španija dobija pojačanje za Srbiju: Nacionalizovan još jedan štoper

Vreme čitanja: 2min | sre. 21.02.24. | 09:51

Furija će biti jača za defanzivca Juventusa

Velike su šanse da će štoperski tandem Španije na predstojećem EP činiti tandem stranaca, a da će im se na jesen prdiružiti još jedno „internacionalno pojačanje“.

Španci nisu gubili vreme i završili su proces nacionalizacije holandskog defanzivca Dina Hojsena koji trenutno igra u Romi kao pozajmljen igrač Juventusa. Dobio je špansko državljanstvo, u martu bi trebalo da debituje za mladu reprezentaciju Španije, a od jeseni da konkuriše za A tim kada Crvenu furiju čekaju okršaji u Ligi nacija protiv Danske, Srbije i Švajcarske.

Izabrane vesti

Hojsen je rođen u Holandiji ali se sa porodicom preselio u špansku Marbelju kada je imao pet godina. Tamo je odrastao, prošao mlađe kategorije Malage i skrenuo pažnju skauta velikih klubova. Hteli su ga mnogi veći klubovi među kojima i Real Madrid ali ga je sa 16 godina ugrabio Juventus. Nakon staža u omladinskoj sekciji Bjankonera, letos je priključen prvom timu, upisao i debi da bi u januaru otišao na pozajmicu u Romu u potrazi za većom minutažom. Tamo pruža sjajne partije, a već je postigao i dva gola.

Španci su ga dugo držali na oku iako je prošao sve mlađe selekcije Holandije sa kojom je igrao i finale EP za kadete. Iako su Holanđani imali plan da nastavi da igra u njihovom dresu, očigledno su Španci bili uporniji i ubedili ga da promeni fudbalsko državljanstvo.

Španija ima dugu tradiciju nacionalizacije igrača za reprezentaciju. Još od sredine prošlog veka kada su dres Furije oblačila velika imena poput Alfreda Di Setfana, Ferenca Puškaša, Lasla Kubale... ’Kasnije su za Španiju igrali Brazilci, Argentinci, Marokanci, Danci, Kubanci, Urugvajci, Paragvajci... U novije vreme najzvučnija reprezentativna pojačanja su bili Tijago Alkantara (Brazil), Markos Sena (Brazil), Donato (Brazil), Katanja (Brazil), Dijego Kosta (Brazil), Rodrigo (Brazil), Ansu Fati (Gvineja Bisao)... Preko 30 „stranaca“ je nosilo dres A selekcije Španije.

Štoperski tandem Crvene furije trenutno čine dvojica Francuza iz Baskije: Emerik Laport iz Al Nasra i Robin Le Norman iz Real Sosijedada. S obzirom da Laportova reprezentativna budućnost ne izgleda svetla posle selidbe u Saudijsku Arabiju, plan je da ga u budućnosti zameni upravo Hojsen.

Mladi štoper će biti Romin član da kraja sezone kada mu ističe pozajmica iz Juventusa, a rimski klub nema opciju otkupa. U Torinu imaju velike planove sa njim i vide ga kao budućnost poslednje linije.


tagovi

Din HojsenFudbalska reprezentacija Španije

Obaveštavaj me

Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara