(©Reuters)
(©Reuters)

Spas kroz baraž, opstanak za jedan bod, pa napad na Evropu: Nant nastavio da se sveti Monpeljeu za veliku traumu

Vreme čitanja: 3min | ned. 22.10.23. | 17:03

Lilu prilično prijala reprezentativna pauza...

Više puta je Nant visio, gutali su knedle navijači do poslednjih minuta u Ligi 1. Prethodne sezone je teškom mukom opstao, imao je bod više od utopljenika Oksera – ispale četiri ekipe – zahvaljujući tome što je pobedio Anže u odlučujućoj utakmici.

Još dramatičnije bilo je u sezoni 2020/2021, kada je Nant igrao u baražu – domogao ga se tako što je u poslednjih pet kola ostvario četiri trijumfa – i tamo se spasao zbog gola u gostima, koji je kasnije ukinut. Monpelje ga je pobedom u 38. kolu Lige 1, iako mu tri boda nisu bila neophodna, poslao u borbu za goli život. Preživečli su tada Kanarinci i od tada mu se svete za veliku traumu – 2:0 (1:0).

Izabrane vesti

Navijači su divljali npred pomenuti baraž, slike sa mrtvačkim sandukom obišle su svet. Nant nije završio u rupi koju je Monpelje iskopao, kurs umnogome nije zaokrenuo, ali mu je od tada rival sa juga postao jedan od omiljenih protivnika. Čak tri puta je tukao francuskog šampiona iz 2012. godine. I to svaki put ubedljivo, bez primljenog pogotka.

Ako su prethodna dva trijumfa i bila iznenađenje, jer su kanarinci tavorili i naginjali ka Ligi 2, današnji nije nikakva slučajnost. Niti plod srećnih okolnosti. Nant je uz Brest najprijatnije iznenađenje elitnog ranga francuskog fudbala, pored Nica je u najboljoj formi i od situacije da strepi za budućnost došao je do toga da mašta o izlasku u Evropu!

Može da odigra napadački, može i tvrdo, da zatvori sve prilaze golu i bude strpljiv. Kao po pravilu šanse dođu. Protiv Monpeljea su ih iskoristili Floran Mole i Kader Bamba, potpisali su četvrtu prvenstvenu pobedu i sada je Nant samo na bod od zone Lige šampiona.

Na tom četvrtom mestu, koje vodi u kvalifikacije za društvo najboljih je klub koji je prolazio kroz najlepše trenutke dok je Nant grcao. Kada je igrao baraž za opstanak sa Tuluzom, dominaciju Pari Sen Žermena prekinuo je – Lil. Osvojio je titulu, imao bod više u odnosu na Parižane kada je podvučena crta, međutim, visok nivo igara i istu ekipu nije zadržao. Tvorci su otišli, igrači šampionskog kova se razišli, pa bi na severu Francuske sada bili zadovoljni i povratkom u Ligu šampiona. Jer, ve sezone su učesnici Lige konferencije.

Dosta je brljao Lil pred reprezentativnu pauzu i po tim Paula Fonseke je došla u pravi čas. Prijala mu je, bio je poprilično sigurao protiv Bresta, iako je trijumfovao minimalnim rezultatom – 1:0 (1:0). Promašio je domaćin nekoliko dobrih šansi, prednjačio je u tome Džonatan Dejvid. U finišu je sudija preinačio odluku i dosuđen jedanaesterac je poništen, pa se ispostavilo da je pogodak Jusufa Jazidžija iz uvodnih minuta susreta na dodavanje kanadskog napadača bio vredan trijumfa.

FRANCUSKA 1 – 9. KOLO

Petak

Avr - Nica 0:0

Subota

Pari Sen Žermen - Strazbur 3:0 (2:0)

/Embape 10pen, Soler 31, Ruiz 77/

Nica - Olimpik Marselja 1:0 (0:0)

/Gesan 79/

Nedelja

Lorijan - Ren 2:1 (2:1)

/Omari 4ag, Ture 45+1 - Blas 21/

Lil - Brest 1:0 (1:0)

/Jazidži 6/

Nant - Monpelje 2:0 (1:0)

/Mole 44, bamba 74/

Tuluz - Rems 1:1 (0:0)

/Dalinga 52 - Ričardson 48/

17.05: (1,35) Monako (5,30) Mec (8,00)

20.45: (1,80) Olimpik Lion (3,70) Klermon (5,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

RemsTuluzMonpeljeNantBrestLilFrancuska Liga 1Liga 1Jusuf JazidžiDžonatan Dejvid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara