Ilustracija (©HŠK Zrinjski)
Ilustracija (©HŠK Zrinjski)

Spektakl na Koševu: Diplomski ispit za Sarajevo, Zrinjski mislima u Evropi

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.09.23. | 13:15

Dva duela ove subote na programu u sklopu 7. kola prvenstva BiH

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Pobedama Sloge nad Tuzla Sitijem (2:1) te Goška na Grbavici (3:2), otvoreno je sedmo kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine. Večeras su na rasporedu mečevi u Konjicu i Sarajevu, a ovaj drugi će biti u centru pažnje.

Izabrane vesti

SARAJEVO - ZRINJSKI (20:45)

Duel između Sarajeva i Zrinjskog nije samo derbi kola, nego se može nazvati i derbijem sezone. Bez obzira na stanje na tabeli, trenutne forme i statistike, ova dva kluba važe za najbolje u Bosni i Hercegovini. Zrinjski to pokazuje već godinama unazad, dok Sarajevo i dalje traži put da se vrati na šampionske staze. Ulaganja koja klub pravi u poslednje vreme definitivno pokazuju da su ambicije ogromne, pa je samo pitanje vremena kada će Sarajevo ostatak lige gledati sa vrha tabele. Kada je nakon poraza u prvom kolu ekipu preuzeo slovenački stručnjak Simon Rožman, rezultati su krenuli nabolje. U četiri utakmice osvojeno deset bodova pa je to dovelo Bordo tim na prvo mesto.

20.45: (2,85) Sarajevo (3,05) Zrinjski (2,50)

Sigurno je da je ekipa u dobrom raspoloženju i da su motivi za večerašnji duel ogromni, pa se može reći da domaći možda imaju i blagu prednost, što pre sezonu ili dve nije bio slučaj.

"Znamo o kakvom protivniku se radi, jako kvalitetna ekipa, pokazali su to i u našoj ligi i u Evropi. Mi smo se spremali na jedan fin način, malo smo podigli našu fizičku spremu i radili na tome da uklonimo greške koje smo radili u prethodnih nekoliko utakmica. Nadam se da ćemo to pokazati na delu u večerašnjoj utakmici i da će to naši navijači prepoznati. Ovom prilikom pozivam sve navijače da dođu u što većem broju da nas podrže, a nadam se da ćemo im mi uzvratiti i da ćemo se pokazati u najboljem izdanju", istakao je prvotimac Sarajeva Daniel Avramovski.

U novu sezonu Zrinjski je ušao sa ambicijama da odbrani titulu i u Ligi i u Kupu. Uz to, cilj je bio obezbediti grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. To se uspelo, jer će Plemići igrati u Konferencijskoj ligi. U četvrtak u Mostar stiže Alkmar pa je svakako timu Krunoslava Rendulića ta utakmica u mislima, jer ne dolazi svaki dan evropski velikan u goste.

U prvenstvu je Zrinjski odigrao tek tri utakmice. Dve su pobedili, ali su pre tri dana neočekivano podbacili na domaćem terenu. Poraženi su od Posušja, nakon čega je trener Mostaraca rekao da je njegov tim bio odsutan i da ne falilo energije. Da li je razlog tome učešće u Evropi, videće se večeras, jer Sarajevo neće propustiti priliku da iskoristi nedostatak energije kod protivnika. Pravi test za Zrinjski da vrati psihički momentum te da na najbolji način dočeka AZ Alkmar.

"Čeka nas izazovna utakmica. Sarajevo je najteži mogući protivnik, ali znamo svoju kvalitet i ne može nas jedan poraz poljuljati. Nismo leteli u oblacima kad smo imali duge serije, pa se nećemo ni sad odati nekoj depresiji. Danas je novi dan, nova utakmica i nadamo se dobroj igri. Cilj je uvek isti – pobeda”, rekao je Krunoslav Rendulić te dodao: “Sarajevo je dobra ekipa. Uz nas, i možda uz još jednu-dve ekipe je glavni kandidat za vrh. U stvaranju su, svaki prelazni rok dođe puno novih igrača, a dosta ih ode. Sada to ima više smisla nego u prethodnim prelaznim rokovima. Doveli su kvalitetne igrače, ali nije to lako uigrati. Igraju dobro i kvalitetno, priželjkuju puni plen, ali mi smo spremni”, rekao je Rendulić.

IGMAN - VELEŽ (16:00)

Duel u Konjicu takođe donosi određenu neizvesnost. Nije više Igman tim koji će voditi grčevitu borbu za opstanak. To se pokazalo u dosadašnjem delu prvenstva u kojem su osvojili devet bodova. Kod kuće su upisali oba trijumfa, što ih svakako stavlja u povoljan položaj pred današnji okršaj. Nošeni punim tribinama i danas bi trebalo da pokažu zube Veležu, a s obzirom na kvalitet to svakako mogu. Igman je ekipa koja može svakome postići gol, ali isto tako ima problema i u odbrani.

16.00: (2,80) Igman (3,00) Velež (2,55)

Velež je pre odlaska na prvenstvenu pauzu promenio trenera i u tom periodu upisao polovičan učinak. Poraz od Sarajeva i trijumf nad Željezničarom pokazali su novom treneru Deanu Klafuriću koliko i šta ovaj tim može. Imao je novi strateg i dovoljno vremena da uigra ekipu, pa se očekuje da Velež danas bude za nijansu bolji od prethodnih utakmica. Ono čime se Rođeni mogu pohvaliti to je odbrana jer su do sada primili svega dva gola. Tim receptom će se voditi i danas i pokušati doći do bodova kojima bi polako ali sigurno krenuli ka gornjem delu tabele.

BIH 1 - 7. KOLO

Petak

Sloga - Tuzla Siti 2:1 (1:1)

/Batar 35, Vidić 72 - Hadžić 42/

Željezničar - GOŠK Gabela 2:3 (1:0)

/Mekić 33, Haračić 90+1 - Skorup 60, Hasukić 74, Nižić 90+7/

Subota

16.00: (2,80) Igman (3,00) Velež (2,55)

20.45: (2,85) Sarajevo (3,05) Zrinjski (2,50)

Nedelja

19.45: (1,42) Borac (4,20) Posušje (7,25)

19.45: (1,40) Široki Brijeg (4,30) Zvijezda (7,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1SarajevoZrinjskiVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara