Pune tribine Poljuda (©Hajduk.hr)
Pune tribine Poljuda (©Hajduk.hr)

Split željan Hajdukovih uspeha i evropskih utakmica: Fernando Tores i Atletiko Madrid u grotlu Poljuda

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.02.22. | 08:30

Juniori dva kluba igraće u uzavreloj atmosferi za prolaz u osminu finala Lige šampiona

Dani su visokog napona u Splitu, odavno u ovoj meri pozitivne vibracije nisu strujale Poljudom. Lavinu je pokrenuo povratak dalmatinskog sina, Hajdukovog deteta - Nikole Kalinića. Klupske glavešine su u nedelju pred ponoć aktivirale bombu i raspalile maštu navijača. Povratak naslova prvaka u Split - iako Bilima predstoji velika borba sa Dinamom, Rijekom i Osijekom - odavno nije bio opipljiviji, izazvana je opšta euforija u rangu one s početka sezone kada je probuđena “Livajamanija”.

Potpis kapitalca najavio je posebnu nedelju splitskog kluba u kojoj velikan sa Poljuda obeležava 111. godina postojanja. Ali, i jasan signal navijačima da formiraju redove ispred poljudske školje i razgrabe ulaznice za nedeljni duel sa Slaven Belupom, koji pada na dan osnivanja Hajduka. Dolazak Nikole Kalinića “zapalio” je Split u toj meri da su već tokom jučerašnjeg dana sve karte - njih oko 10.000 zbog zatvorene severne tribine i rigoroznih mera koje dozvoljavaju samo 40 odsto popunjenosti kapaciteta stadiona - razgrabljene. Sve su planule, a sva je prilika da će i juniore Hajduka u osmini finala Lige šampiona za mlade danas na Poljudu protiv Atletiko Madrida (18.00) bodriti 10.000 duša!

Izabrane vesti

Dišu svih ovih godina navijači sa klubom kao jedno, ali ovo je sezona u kojoj se pomeraju granice, jer osećaju da bi mogla biti istorijska i da bi Hajduk prvi put posle 2005. mogao naslov prvaka da unese u vitrine na Poljudu. U decembru je Poljud bio raspodat za meč sa Osijekom. Preko 32.000 navijača je po ciči zimi došlo da bodri splitske Bile, a u februaru će bili tići koji kucaju na vrata prvog tima biti u prilici da istrče na teren praćeni hukom navijača.

Madridski Atletiko na čelu sa Fernandom Toresom, legendardni napadačem, a sada trenerom, čeka uzavrela atmosfera. Neki dečaci će danas stasati u ljude, osetiće čari fudbala - ne ovog modernog, nego pravog - i možda kupiti kartu u jednom smeru koja vodi do svlačionice Marka Livaje, Nikole Kalinića, Filipa Krovinovića, Danijela Subašića, Lovra Kalinića... Jedno je sigurno - juniori oba kluba pamtiće ovaj spektakl zauvek.

Istočna tribina Poljuda (©Hajduk.hr)Istočna tribina Poljuda (©Hajduk.hr)

Navijači Hajduka iz Splita, Dalmacije, regiona čeznu za velikim utakmicama - tako malo ih je bilo u minule dve decenije - ište im srce evropske megdane nalik onim sa Totenhemom, Arsenalom, Torinom, Ajaksom ili one malo svežije sa Romom, Interom, Evertonom... U tolikoj meri da je zbog duel juniorske Lige šampiona zavladala groznica. A, tek je šesnaestina finala. 

18.00: (3,70) Hajduk J (3,80) Atl. Madrid J (1,75)

Koliko je svima u Hajduku stalo da juniori eliminišu Atletiko Madrid i nastave pohod do trona Lige šampiona govori i to da će Valdas Dambrauskas - trener prvog tima - verovatno ustuputi Marijanu Budimiru dvojicu najtalentovanijih momaka: Biuka i Ljubičića. Bacaju u Splitu sve karte na prolaz. Stipe Biuk, Marin Ljubičić, huk s tribina i igranje samo jedne utakmice za plasman u osminu finala Lige šampiona.

Stipe Biuk (©Hajduk.hr)Stipe Biuk (©Hajduk.hr)

Zvanične potvrde još nema hoće li supertalentovani Stipe Biuk, koji je bio u nagradi za “Zlatnog dečka”, odnosno špic Marin Ljubičić zaista biti na raspolaganju treneru Budimiru. Vešto će u Hajduku kriti tu informaciju do poslednjeg trenutka od Fernanda Toresa i njegovog stručnog štaba. Ali, ako je suditi po onome kako je Valdas Dambrauskas govorio uoči utakmice Hajduka u Velikoj Gorici - Majstor s mora torpedovao domaćina sa 4:0 - juniori će biti jači za dve “zlatne koke”.

“U sredu poslepodne smo imali sastanak na kojem smo se našli sportski direktor Nikoličius, trener juniora Budimir i ja. Klupski cilj je pomoći juniorima, jer njihov uspeh je naš uspeh i ne možemo deliti te segmente. Svi smo mi Hajduk. Napravili smo plan kako ćemo im pomoći na najbolji način”, rekao je Dambrauskas.

Hajdukovi juniori su kao šampioni Hrvatske prošli dva pretkola i stekli su povlašćen status u prvom meču nokaut faze. Doneo im je domaći teren protiv madridskog Atletika i blagodet koju malo ko ima - igranje pred petocifrenim brojem ljudi na tribinama. Prođu li Bili u osminu finala, cela priča dobiće novu dimenziju, atmosfera će se dodatno podgrejati uoči klupskog rođendana, a juniori će kupiti pune tribine i na idućem meču Lige šampiona u Splitu. Kada bi protokoli usko povezani sa pandemijom virusa kovid to dozvoljavali, Poljud bi bio pun kao oko.

Ipak, i oko 10.000 navijača i vatrena podrška biće ozbiljan adut Hajduku protiv Atletiko Madrida.

LIGA ŠAMPIONA, BARAŽ:

13.00: Midtjiland – Klub Briž

16.00: (2,50) Genk J (3,60) Čelsi (2,40)

18.00: (3,70) Hajduk J (3,80) Atl. Madrid J (1,75)

19.00: (2,50) Deportivo La Korunja J (3,60) Dinamo Kijev (2,40)

Juče

Empoli – Borusija Dortmund 3:5

AZ Alkmar – Viljareal 3:3 (penalima 4:3)

Žilina – Inter 3:1

Rendžers – Sevilja 0:1

Direktan plasman u polufinale obezbedili su: Pari Sen Žermen, Liverpul, Sporting, Real Madrid, Benfika, Mančester junajted, Red Bul Salcburg, Juventus.


tagovi

Hajduk SplitAtletiko MadridLiga šampiona za mladeLiga šampiona za omladince

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara