Aleksandar Ignjatović u dresu Novog Pazara protiv Partizana (©Starsport)
Aleksandar Ignjatović u dresu Novog Pazara protiv Partizana (©Starsport)

Srbin kao kapiten diže trofej u Albaniji: Ignjatovićev Lači ide Rominim koracima

Vreme čitanja: 4min | uto. 31.05.22. | 10:42

U finalu nacionalnog kupa (utorak, 19) rival je Vlaznija na stadionu Er Albanija, na kojem je Vučica prošle srede osvojila Ligu konferencije

Posle tri godine igranja fudbala u Albaniji, nekadašnji štoper Borca iz Čačka i Fajenorda Aleksandar Ignjatović mogao bi ovog utorka napokon da osvoji prvi trofej. Ukoliko njegov Lači bude savladao Vlazniju (19.00) u finalu Kupa Albanije, 34-godišnjem Srbinu će se ukazati čast da kao kapiten prvi podigne trofej.

Bila bi to velika stvar za Ignjatovića, ali i za čitav klub iz malog albanskog mesta Lač, koji nije baš poznat po nekoj trofejnoj istoriji. U vitrinama ima dva pehara nacionalnog kupa, osvojene 2013. i 2015. godine, kao i jedan Superkup Albanije, takođe iz 2015.

Izabrane vesti

S druge strane, Vlaznija je neuporedivo trofejniji klub, mada se u 21. veku nije previše proslavila. Ima ukupno devet titula prvaka Albanije (poslednju je osvojila 2001), kao i sedam nacionalnih kupova. Trenutno je branilac trofeja u ovom takmičenju, prošle sezone je u finalu savladala Skenderbeg sa 1:0.

Meč se igra na stadionu Er Albanija u Tirani, na kojem se prošle srede igralo finale Lige konferencije. Podsetimo, Roma je savladala Fajenord sa 1:0 i tako postala prvi osvajač najmlađeg takmičenja UEFA.

19.00: (3,20) Vlaznija (2,65) Lači (2,55)

Lači je za svoje navijače obezbedio 10 autobusa, koji će besplatno da ih prevezu iz malog primorskog mesta do glavnog grada. Takođe, kako bi obezbedili što veću podršku, klub je otkupio karte od FS Albanije i njih će besplatno da deli svakome iz Lača ko bude želeo da uživo gleda finale. Lep gest koji se retko viđa. Navijači Vlaznije će morati da kupe karte na blagajni.

Ignjatović je u Albaniju stigao 2019. godine iz Slobode iz Tuzle. Prethodno je igrao još za Novi Pazar, niški Radnički i Hoved. U Fajenordu je bio kao pozajmljeni igrač Borca tokom sezone 2009/2010, ali nije se izborio ni za debi, pa je pozajmica raskinuta posle samo šest meseci. Sada već 34-godišnji defanzivac još nema nijedan trofej u karijeri.

Kapiten Lačija je ove sezone standardan, odigrao je 34 utakmice, računajući i šest u evropskim kvalifikacijama. Pokušali su prošlog leta da se izbore za grupnu fazu Lige konferencije, eliminisali su prve dve prepreke Podgoricu i Univerzitateu iz Krajove, ali je Anderleht bio prejak i savladao ih je sa ukupnih 5:1.

Bez obzira na ishod finala, Lači će igrati i sledeće sezone u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Osigurao je to osvajanjem drugog mesta u ligi, imao je 10 bodova manje od šampiona Tirane. Neće Ignjatović biti jedini fudbaler sa srpskim pasošem koji će predstavljati ekipu u novom, ukupno devetom evropskom pohodu, pošto je standardan u rotaciji i Iljas Zulfiji.

Ovaj 24-godišnji napadač je rođen u Miratovcu, selu na granici sa Albanijom, a prošao je omladinsku školu Radnika iz Surdulice. U Superligi Srbije je Zulfiji debitovao u novembru 2017. godine, protiv Crvene zvezde na stadionu „Rajko Mitić“. U Lači je došao u januaru prošle godine, a ove sezone je na 31 utakmica u svim takmičenjima postigao dva gola i zabeležio dve asistencije.

Lači ima ukupno 10 igrača bez albanskog pasoša, a među njima su i dvojica Makedonaca (Viktor Velkovski i Baškim Velija), dvojica Crnogoraca (Marko Roganović i Dejan Zarubica), ali i po jednog Amerikanca (Brajan Rodrigez), Nigerijca (Adeleke Akinjemi)…

Vlaznija takođe može da se pohvali legijom stranaca, odnosno velikim brojem igrača iz bivše Jugoslavije. Na golu je nekadašnji omladinac Crvene zvezde, crnogorski internacionalac Bojan Zogović, a štoper je njegov sunarodnik Darko Bulatović. Makedoniju predstavlja napadač Fahrudin Đurđević, čast Hrvatske brani Ante Aralica (postigao 10 golova ove sezone), a tu su i Bosanci Elvedin Herić i Zinedin Mustedanagić.

Lačiju bi pobeda u finalu Kupa Albanije donela direktan plasman u 2. kolo kvalifikacija za Ligu konferencije, umesto da krenu iz prvog. U isto vreme, Lači bi doneo mesto u Evropi i Kukešiju, koji je bio četvrti u ligi.

Vlaznija do mesta u Ligi konferencije može samo kroz kup, pošto je u prvenstvu zauzela petu poziciju. Imala je isti broj bodova kao Kukeši, ali i lošiji međusobni skor.

Kada već pričamo o međusobnim susretima, Vlaznija i Lači su ih imali četiri ove sezone. Uspešnija je bila Vlaznija, kojoj su pripala prva dva okršaja, u septembru sa 5:3, a potom u novembru sa 1:0. Uzvratio je Lači u februaru, trijumfovao je sa 1.0, a poslednji njihov okršaj u aprilu okončan je bez golova.

U prvenstvu smo protiv Lačija odigrali tu jednu baš dobru utakmicu, kada smo im dali pet golova na njihovom terenu, što nije lako. Bio je to dobar dan za nas, ali finale je finale, šanse su 50-50. Moramo da budemo fokusirani, detalji mogu da nam odluče sudbinu na ovom meču“, kazao je Erdenis Gurišta, kapiten Vlaznije.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KUP ALBANIJE – FINALE

Utorak

19.00: (3,20) Vlaznija (2,65) Lači (2,55)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

AlbanijaKup AlbanijeAleksandar IgnjatovićLačiVlaznija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara