Žoel Matip (©Reuters)
Žoel Matip (©Reuters)

Šta je rešenje, kad nema rešenja?

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.11.20. | 16:04

Jirgen Klop ostao samo za Žoelom Matipom od iskusnijih štopera u timu

Jirgen Klop nije imao ozbiljnije komplikacije sa igračkim kadrom od kada je pruzeo Liverpul. Na tešku povredu Virdžila van Dajka nadovezala ova Džoa Gomeza, koji se povredio na treningu reprezentacije za pripremu meča sa Republikom Irskom, pa će Nemac praktično do finiša sezone biti lišen dvojice važnih odbranbenih igrača. Redsi do kraja godine i zimskog prelaznog roka imaju 11 utakmica pred sobom, što znači da će Klop imati ozbiljne muke prilikom sastavljanja tima u periodu koji može značajno da usmeri dešavanja u aktuelnoj sezoni.

U ovom trenutku od iskusnijih rešenja na poziciji štopera Liverpul ima samo Žoela Matipa, dok su one nesigurnije opcije golobradi igrači Rajs Vilijams (19) i Net Filips (23). Prvi je ove sezone igrao samo u Ligi šampiona, zamenio je povređenog Fabinja protiv Midtjilanda i sat vremena igrao u tandemu sa Gomezom, a potom u istom tandemu odigrao svih 90 minuta protiv Atalante. Sa druge strane, Filips je odigrao samo meč sa Vest Hemom u Premijer ligi, kada je takođe igrao 90 minuta u tandemu sa Gomezom. Treba imati i na umu da je Matip bio starter na samo tri utakmice u poslednjih 13 meseci. Protiv Mančester Sitija je trebalo da počne njegovo dugoročno partnerstvo sa Gomezom na poziciji štopera, ali je ono nažalost trajalo samo jedan meč.

Izabrane vesti

Dodatnu problematiku predstavlja to što je u ovom trenutku povređen i Fabinjo, ali bi Brazilac trebalo da se vrati na teren već posle reprezentativne pauze, posle čega je Klopu biti donekle olakšan posao prilikom sastavljanja tima. Fabinjo je u više navrata pokazao da može da bude rešenje u poslednjoj liniji tima, ali to pomeranje sa sobom ostavlja i prazninu u vezonom redu i dodatni problem s obzirom da je povređen i Okslejd Čembrlen.

PROMENA FORMACIJE IZVESNA, MEČ SA SITIJEM VODILJA

Utakmica sa Mančester Sitijem bi mogla da predstavlja neku vrstu vodilje za Jirgena Klopa u narednom periodu. Nemac je zaigrao u formaciji 4-2-3-1, koja se pretvarala u 4-2-4 kada se napada, odnosno 4-4-2 kada se ekipa branila i bila bez poseda. Dvojicu defanzivnih veznih igrača činili su Džordan Henderson i Žordžinjo Vajnaldum, što bi moglo da postane konstanta u narednom periodu. Oni bi doneli dodatnu sigurnost poslednjoj liniji tima i omogućili bekovima da nastave konstantno da napadaju protivnika. Olakšanje u kompletnom timu uslediće onda kada se u tim vrate Fabinjo i Tijago Alkantara, naravno i Okslejd Čembrlen.

Liverpul je u ovom sistemu igrao i u utakmici sa Šefild Junajtedom (2:1), kada su takođe mesta defanzivnih veznih igrača pokrivali Vajnaldum i Henderson, a Fabinjo igrao u poslednjoj liniji sa Džoom Gomezom.

U svakom slučaju, čini se da je odustajanje od formacije 4-3-3, koja je donela najveće rezultate u novijoj istoriji Liverpula, više nego izvesna, pa ostaje da se vidi kako će Redsi izgledati u novom, prinudnom sistemu igre.

POJAČANJA "NAVIRU" SA SVIH STRANA - GLAVNA META DAVID ALABA

Povreda Džoa Gomeza prosto je pokrenula lavinu priča u ostrvskim medijima oko angažovanja novog štopera u zimskom prelaznom roku. Kao najlogičnija "kratkoročna" rešenja pominju se slobodni agenti. U prvi mah se pričalo o Ezekijelu Garaju, koji je slobodan od rastanka sa Valensijom prošlog leta, ali je veliko pitanje u kom bi fizičkom stanju stigao Argentinac. Slična je situacija i sa Jozom Šimunovićem, koji se rastao letos sa Seltikom, a potom su mu propali pregovori sa Rijekom, pa je i njegovo fizičko stanje više nego upitno. Kao treće ime je iskočio Portugalac, Andre Pinto, koji nema klub još od februara ove godine kada je napustio Al Fateh iz Saudijske Arabije.

Liverpulu je već ponuđen i iskusni Holanđanin Deril Janmat, koji je primarno desni bek, ali može da odgovori i na poziciji štopera. On se sa Votfordom rastao u oktobru i mogao bi da predstavlja opciju. Ono što bi ipak trebalo da predstavlja ključnu metu u januaru jeste David Alba, koji je prema navodima ostrvskih medija otvoren za dolazak, ali mu se više sviđaju mogućnosti prelazaka u Real Madrid ili Barselonu.

Bajern je navodno zatvorio mogućnost za njegov odlazak u januaru, ali ostaje da se vidi da li postoji mogućnost da Liverpul promeni mišljenje Bavaraca. Sa druge strane, prednost Redsa u odnosu na Real i Barselonu je to što je klub sa Enfilda u ovom trenutku finansijski "snažniji" od španskih velikana.


tagovi

Deril JanmatDavid AlabaŽoel MatipEngleska

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara