Tajna granitne odbrane Kragujevčana...

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.08.22. | 16:34

Sve je počelo u trenerskom mandatuNenada Lalatovića, nastavilo se u eri Dejana Joksimovića...

Teško Radnički 1923 postiže golove ove sezone, ali ih još teže prima. Odbrana Kragujevčana je na prethodnih sedam mečeva kapitulirala svega pet puta, što predstavlja suštu suprotnost u odnosu na početak prošle sezone, kada su Crveni primali golove kao od šale.

Utakmica u Ivanjici još jednom je istakla u prvi plan kvalitete defanzivne linije kragujevačkog tima, koja nije podlegla žestokim pritiscima fudbalera Javora na samom početku i u finišu utakmice. Bila je to treća utakmica u sezoni na kojoj su Šumadinci uspeli da sačuvaju svoju mrežu netaknutom, nakon duela sa lučanskom Mladošću na Čika Dači i Radnikom u Surdulici.

Izabrane vesti

Radnički 1923 se tako profilisao kao defanzivno čvrsta, takmičarska ekipa, čiji je gard prilično teško probiti, dok sa druge strane strpljivo čeka trenutak kada će protivniku zadati odlučujući udarac. Temelji ovakve igre kragujevačkog tima postavljeni su još tokom mandata Nenada Lalatovića minulog proleća, dok ju je novi stručni štab, na čelu sa Dejanom Joksimovićem, dodatno oplemenio sa par novih taktičkih detalja.

Iako su ovog leta ostali bez Marka Gajića i Nikole Andrića, dve izuzetno važne defanzivne karike u prošlogodišnjem timu, Kragujevčani su dovođenjem iskusnog Dušana Cvetinovića i Filipa Ivanovića uspešno rekonstruisali poslednju liniju. Cvetinović se vrlo brzo nametnuo kao novi lider odbrane, zadužen za čuvanje najopasnijih protivničkih napadača, dok je snažni Ivanović svojom borbenošću i beskompromisnošću u duelima momentalno pobrao simpatije navijača.

Uz Cvetinovića i Ivanovića, velike zasluge za dobar defanzivni učinak kragujevačkog tima snosi i mladi, osamnaestogodišnji Nikola Miličić, koji definitivno predstavlja otkrovenje sezone. Oporavkom Nikole Kovačevića, koji je uz Gajića i Andrića činio jezgro odbrane Crvenih u prethodnoj sezoni, trener Joksimović dobiće opciju više na mestu centralnog defanzivca i igrača koji svojim iskustvom može dodatno da unapredi kvalitet zadnje linije.

U odnosu na štopere koji su ostavili jako dobar utisak u dosadašnjem delu prvenstva, bekovi Radničkog 1923 imaju i te kako prostora za napredak. Nikola Vlajković, koji je na Čika Daču stigao sa reputacijom jednog od najboljih desnih bekova Mozzart Bet Superlige Srbije, još traži pravu formu, dok je Luka Zorić pokazao da se bolje snalazi u veznom redu, nego kraj leve aut linije. Eksperiment sa Dušanom Stoiljkovićem na poziciji levog krilnog beka dao je određeni efekat, mada je pitanje da li je to pravo rešenje na duže staze.

Značajnu podršku defanzivcima Radničkog 1923 pružaju igrači iz veznog reda, pre svega Miloš Vidović i Dragoljub Srnić, koji su zaduženi kako za organizaciju igre svoje ekipe, tako i za kvarenje napada protivničkog tima. Posebno je primetan defanzivni doprinos iskusnog Vidovića, čoveka odluke na utakmici u Ivanjici, koji pored dominacije u skok igri pokazuje i izuzetnu sposobnost osvajanja takozvanih „ničijih lopti“.

Naredna utakmica sa beogradskim Partizanom na Čika Dači (nedelja, 17 časova) predstavljaće svakako još jedan veliki ispit za odbranu kragujevačkog tima, koja će morati da izađe na kraj sa igračima takvog kvaliteta kao što su Rikardo Gomeš, Fuseni Dijabate, Kvinsi Menig… Ipak, defanzivci Radničkog 1923 su igrama u prethodnom delu sezone zaslužili maksimalno poverenje i nema sumnje da su više nego spremni da adekvatno odgovore predstojećem izazovu.


tagovi

Dejan JoksimovićMarko GajićNikola AndrićDušan Cvetinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara