Erik Ten Hag (©Reuters)
Erik Ten Hag (©Reuters)

Ten Hag sve bliži klupi Junajteda, Pep ga priziva u Siti, Ajaksu samo 2.000.000 evra obeštećenja

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.04.22. | 09:00

Edvin van der Sar pokušava sve da sa Holanđaninom potpiše novi ugovor

Odlazak Erika Ten Haga iz Ajaksa na kraju sezone sve je izvesniji, a naredna stanica 52-godišnjeg stručnjaka biće po svoj prilici - Mančester junajted.

Svega desetak dana pošto je otkrivena tajna fascikle rukovodilaca Mančester junajteda u kojoj je ime Erika Ten Haga jasno podvučeno u kontekstu sledećeg šefa stručnog štaba, holandski stručnjak prekinuo je zavet ćutanja i priznao da je razgovora oko novog posla bilo. U razgovoru za nemačku TV stanicu Sport 1 nahvalio je Mančester junajted i njegove navijače, potvrdio da je bio na razgovoru za posao o kojem se brujalo poslednjih dana, ali isto tako poručio da je sada fokusiran isključivo na ono što ga do kraja sezone čeka u Ajaksu.

Izabrane vesti

Subota, 18.30: (1,55) Mančester junajted (4,40) Lester (6,50)

Mada bi lako mogao na tržištu da se nađe i Maurisio Poketino kao dugogodišnja tiha patnja vodećih ljudi Junajteda, Ralf Rangnik navodno sve više naginje ka Ten Hagovom angažovanju koje bi klub mogao da završi po bagatelnoj ceni od dva miliona evra. To je znatno manje od prvobitnih šest miliona, koliko je navodno zainteresovani poslodavci trebalo da izdvoje za otkup. U međuvremenu holandski Telegraf, koji praktično nikada ne greši sa objavama, obelodanio je da u Ten Hagovom ugovoru postoji otkupna klauzula u vrednosti od 2.000.000 evra za poslednjih 12 meseci njegovog ugovora u Ajaksu.

U Junajtedu su bili zadovoljni ishodom prvih razgovora sa trenerom Ajaksa i sledeća runda najavljuje se za naredni period, pre kraja tekuće sezone. Zbog toga je Ten Hag sada pod posebnim skautingom Junajtedovih emisara, dok prvi operativac Ajaksa Edvin van der Sar radi sve kako bi treneru obezbedio novi ugovor uz značajnu povišicu u odnosu na dosadašnjih 2.500.000 evra. Spekuliše se da bi Ajaks sa Ten Hagom potpisao dvogodišnji ugovor, samo kako bi se izbacila pomenuta stavka o otkupnoj klauzuli, ili umetnula nova sa nešto višom cenom. No, isto tako se navodi da je nekadašnji golman Mančester junajteda svestan da je rastanak bliži od produžetka saradnje, zbog čega se na Johan Krojf Areni spremaju za život posle Ten Haga.

Na Ostrvu se čak spekuliše da je osvajač dva holandska prvenstva i ukupno pet trofeja sa Kopljanicima na meti još dva neimenovana evropska kluba, od kojih je jedan opisan kao "moćan nemački klub" što bi mogao da bude Dortmund, mada nije precizirano. Interesantno je da se priča o Ten Hagovom sve izvesnijem transferu u Junajted ponovo zakuvala u danu kada je Pep Gvardiola izjavio da bi jednog dana mogao da ga vidi kao naslednika na klupi Mančester Sitija.

“Erik bi definitivno mogao da bude ovde (u Sitiju). Način na koji pristupa igri definitivno zaslužuje poštovanje. Često smo razmenjivali mišljenja u Bajernu i on je neverovatna osoba i trener. Njegovi kvaliteti su se najbolje pokazali po Ajaksovim rezultatima poslednjih godina. Milina je gledati ih“, rekao je Gvardiola i osvrnuo se na mogućnost da Ten Hag dođe u Junajted:

“Nikad se ne zna šta bi moglo da bude. Bilo je mnogo briljantnih trenera otkako je ser Aleks Ferguson otišao. Ne možete da kažete da Dejvid Mojes, Luj van Gal ili Žoze Murinjo nisu adekvatni menadžeri“.

Gvardiola je imao odličnu saradnju sa Ten Hagom svojevremeno u Bajernu pošto su istog dana došli u klub. Gvardiola kao trener prvog, a Ten Hag drugog tima bavarskog velikana. Brzo su se našli jer imaju slične poglede na fudbal i taktiku gde insistiraju na napadačkoj igri sa velikim posedom lopte u sistemu 4-3-3.

S druge strane Ten Hagov sunarodnik i selektor Holandije Luj van Gal poslao je javnu opomenu svom mladom kolegi da ne ide u Junajted koji je nazvao “komercijalnim klubom“. Van Galova istorija sa Junajtedom i pogotovo porodicom Blejzer, te doskorašnjim direktorom Edom Vudvordom je dosta napeta i prepuna spletki o kojima je on sam pričao nedugo pošto je napustio Old Traford. Ralf Rangnik je na ove prozivke odgovorio ukratko rečima da “Van Gal sigurno ne bi odlazio da je verovao u budućnost fudbalskog giganta Mančester junajteda“.

Na kraju, ostrvski mediji javljaju da je Junajted imao nezvanične razgovore sa još dva trenera – Maurisijom Poketinom i Luisom Enrikeom. Prvom se bliži kraj u PSŽ posle još jedne katastrofalne sezone u Ligi šampiona, drugi bi da stavi tačku na selektorski mandat u Španiji i vrati se klupskom fudbalu.

Ali, Ten Hag je i dalje prvi favorit...


tagovi

Mančester JunajtedAjaksErik ten HagPep Gvardiola

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara