Sebastijan Ale (AFP)
Sebastijan Ale (AFP)

Ukroćen najbolji napad Eredivizije, Utreht pokazao da Ajaks može da krvari

Vreme čitanja: 2min | ned. 03.10.21. | 16:36

Prvi put posle godinu dana i 38 uzastopnih mečeva Kopljanici nisu zatresli mrežu rivala u holandskom prvenstvu

Ajaksova surova dominacija u Erediviziji je konačno prekinuta. Našao se tim dovoljno disciplinovan da zaustavi ubedljivo najmoćniji napad prvenstva i da jednom, što je ovog popodneva bilo sasvim dovoljno, zada udarac odbrani koja je u prvih sedam rundi dozvolila samo jedan pogodak rivalima. Utreht je pokazao da Kopljanici mogu da krvare, a pobeda gostiju nosi još veću težinu s podatkom da prvi put posle godinu dana i 38 uzastopnih mečeva Kopljanici nisu zatresli mrežu rivala u Erediviziji - 0:1.

Stopama Groningena iz četvrtog oktobra 2020. (pobeda nad Ajaksom 1:0) krenuo je Utreht koji je u ključnim trenucima imao inspirisanog golmana Martena Paesa. On je dva puta u istoj akciji iz 56. minuta zaustavljao Sebastijena Alea. Dvadesetak minuta kasnije, Đango Varmerdam je naneo Kopljanicima prvi ligaški poraz, a njegova savršeno precizna završnica u malu mrežu nije odavala utisak da je reč o levom beku.

Izabrane vesti

Da pobeda Utrehta na Johan Krojf areni govori detalj da niko na tom fudbalskom zdanju u poslednjih deset godina nije odneo više bodova od Utrehta. Ekipa sa Gelgenvorda je u tom periodu osvojila 15 bodova protiv amsterdamskog giganta, bar šest više od bilo kog drugog tima.

Poslovično, najveću opasnost po gol protivnika predstavljao je Ale, međutim čitav Ajaksov tim je za prvih 45 minuta uputio tek jedan udarac u okvir gola. Do isteka sat vremena igre, domaćini su popravili statistiku - gađao je Mazraui, pa dva puta Ale, ali nisu probili Paesov zid ispred mreže.

Nakon gola Varmerdama, Ajaks je pokušao da izbegne krah pred svojim navijačima. Opsada gola Utrehta bila je aktuelna naročito u završnih desetak minuta, izjednačujući gol je visio u vazduhu u sudijskoj nadoknadi, ali su defanzivci gostiju uspeli da sve da pokrpe što im je omogućilo da trećim vezanim trijumfom iskoče na drugu poziciju na tabeli.

HOLANDIJA – 8. KOLO

Petak

Groningen - Tvente 1:1 (1:0)

/Ngonge 8 - Ugalde 74/

Subota

RKC – Go Ahed Igls 1:1 (0:1)

/Bitner 60pen – Kordoba 15/

Zvole – Herenven 0:1 (0:0)

/Van Polen ag 60/

Herakles – Vilem Drugi 3:2 (1:0)

/Flet 41pen, Burgzorg 53, Azaui 94 – Kelert 66, Svenson 77/

Fortuna Sitard – NEC 1:2 (1:2)

/Suntjens 34 – Okita 21, Tavšan 26/

Nedelja

Ajaks - Utreht 0:1 (0:0)

/Varmerdam 77/

Kambur - AZ Alkmar 1:3 (0:2)

/Uldrikis 72 - De Vit 17, Vijndal 33, Klasi 60/

Vitese - Fajenord 2:1 (1:1)

/Openda 6, 46 - Til 29/

PSV - Sparta 2:1 (2:1)

/Sangare 82, Tomas 86 - Ti 90/



tagovi

AjaksEredivizijaUtreht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara